Ananászos pirított csirke

Téved, aki azt gondolja, hogy az ananászos csirke kizárólag amolyan retrófogás lehet, amely a 80-as évekbe repít vissza. Tény és való, hogy néhány évtizede még elsősorban a túl édes, sok vitamint nem látott konzerv ananász jelentette ezt a trópusi, bódító gyümölcsöt. Néhány éve azonban szerencsére szinte mindig könnyen beszerezhető. Általában sajnos éretlen, később azonban, otthon után tudjuk érlelni, néha pedig meglepően édes, lédús példányokat is ki lehet fogni. Érettségét a következő módon lehet legkönnyebben tesztelni: ha hirtelen mozdulattal sikerül kihúzni egy szúrós levelét, ha könnyen kijön, érett, ha meg sem moccan, akkor biztosan nem.

A (modern) nemzetközi gasztronómiától egyáltalán nem idegen az ananász sós ételekben való használata, a Távol-Keleten számos fogást varázsolnak vele különlegessé. Vietnámban csípős, pikáns levesbe teszik, amelybe húsgombóc és rizstészta is kerül. Thaiföldön curryt főznek belőle paradicsommal, Sri Lankán kókusztejes laksába kerül.
Az alább ajánlott gyors, de különleges csirkének az ihletadója Hawaii-szigeteken népszerű Huli Huli csirke: szójaszószos – ananászos szósszal kenegetik folyamatosan a faszénen grillezett csirkét. Az ananász egyrészt megpuhítja a húst, másrészt a cukortartalma miatt kissé rákaramellizálódik a csirkére.
Ananászos pirított csirke
Hozzávalók (2 nagy adag)
50 dkg csirkemellfilé, nagyobb darabokra vágva
só, bors
Pác:
1 friss, érett ananász fele
0,5 dl szójaszósz
3,5 dkg nádcukor
0,5 dk alma-, vagy rizsecet
1 evőkanál  sűrített paradicsom
1 teáskanál Tabasco, v más csípős paprikakrém
2 cm friss gyömbér, reszelve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
sütéshez 3 evőkanál olaj
25 dkg jázminrizs

 

 

 

 

 

A csirkemellfilét nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a pácot. Az ananászpüréhez félbevágjuk az egész, friss ananászt, a felet négy cikkbe szeleteljük, kivágjuk az ananász középső, fás részét, majd a a húst levágjuk a héjáról (mind egy dinnyét), végül felkockázzuk. Egy műanyag kancsóba, vagy mérőedénybe tesszük, majd botmixerrel simára pürésítjük. Az ananászpüréhez adjuk az összes többi hozzávalót: a szójaszószt, nádcukrot, ecetet, sűrített paradicsomot, chiliszószt (vagy friss chilit), a reszelt gyömbért és fokhagymát. A botmixerrel az egészet összedolgozzuk. A csirkedarabokat egy uzsonnázótasakba tesszük, majd ráöntjük az ananászos pácot. Összeforgatjuk, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük pácolni. Sütés előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből. Zsiradék nélkül forróra hevítünk egy nagy, vastagfalú serpenyőt, amikor forró, hozzáadjuk az olajat. Beletesszük a húst a páccal együtt. Erős lángon elkezdjük sütni, nem kevergetjük. A sütési idő viszonylag hosszas lesz – kb. 20 perc – ugyanis meg kell várni, amíg a pác összes folyadéka teljesen elpárolog. Először egy (a gyümölcspürétől) hígabb mártásban van a csirke, később ez egyre sűrűbb lesz, végül sziruposan bevonja a húst. Amikot már kezd sűrűsödni a szósz, akkor néha meg is kevergethetjük a húst. Az ananász és a cukor miatt a hús külső felülete kissé megpirul, karamellizálódik. Natúr jázminrizs a körete, ehhez a rizst átöblítjük, kétszeres mennyiségű vízet adunk hozzá, amikor forr, takarékra vesszük, és kb. 20 perc alatt, alacsony hőfokon puhára főzzük. Sót, vagy egyéb fűszert nem szükséges hozzátenni, mivel a hús igen karakteres. Tálaláskor meghinthetjük friss korianderrel.
(Visited 4 639 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. Hello I'am Chris From France!!
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the “green list”, you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    Helló I'am Chris Franciaországból !!
    Van egy csodálatos blog, amely úgy gondolom, hogy bejegyzett International Dictionary Blog. Ön képviseli a Country
    Kérjük, látogasson el az alábbi linkre, és hogyan a blog neve
    Blog URL
    Operatív lízing Of Your Country Melyben Hogyan Session bővül a Country List
    A jobb oldalon, a “zöld lista”, meg fogja találni az összes országok és ha rákattint őket, meg fogja találni a nevét, blogok ebből az országból.
    Rendkívül fontos, hogy kövesse a blogot, hogy érvényesítse a registration.Thank szíves megértésüket
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    boldog blog
    ****************

  2. Elkészítettük ma vacsorára. Nagyon készültem rá, a lehető legjobb alapanyagokat választottam, mégsem lett tökéletes az eredmény. Az ízvilág kiváló, de a karamellizálódás elmaradt, azzal, hogy nem kavartam, csak odaégett. Később is maradt a szaftos állag, de annak ellenére, hogy mind egy szálig elfogyott, nekem kis csalódás. Mit rontottam el?

  3. pizita: elsőre nekem sem karamelizálódott, a szó klasszikus értelmében (ha megnézed C&V fotóját, nála sem), másodjára már trükköztem:
    Először is több órán át pácoltam, majd sütéskor egy szűrőkanállal szedtem a nagyjából lecsurgatott húst a serpenyőbe (ajánlatos kerámia bevonatú edényben sütni, abban tuti nem ragad le a cukros “szósz”) A pácot gyorsforralóban nagy lángon besűrítettem, majd a végén összevegyítettem a megsült hússal.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük