Fűszeres zöldparadicsom chutney

 
Idén nyáron már szinte minden piacon kaphatóak voltak a különböző színekben pompázó, különleges külsejű és nagyszerű ízű paradicsomfélék. A sárga, hosszúkás, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív, vagy a nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra, vagy datolyaszilvára asszociál. Ezeket a paradicsomokat leginkább nyersen érdemes fogyasztani –pár csepp olívaolajon és nagyszemű sóvirágon kívül nem is igen kell semmivel túlbonyolítani. Eltenni alkalmasabbak a hagyományosabb fajták, amelyek húsosabbak és kevesebb a magjuk és a víztartalmuk. Ha hámozott, magozott paradicsomot igényel a recept, a levét és magját nehogy kidobjátok, lecsepegtetve csodásan intenzív salátaöntet, vagy paradicsomvíz leves lehet belőle (Séfjeink is ezzel a titkos összetevővel szoktak brillírozni, például bodzával, vagy málnával keverve). Minden esetre, amíg dübörög a szezon vége, vegyetek és tegyetek el sokat, akár hagyományos módon, akár kicsit izgalmasabban. 

Az alábbi zöldparadicsom csatni világbajnok, fantasztikus pl. kecskesajt mellé. Segal Viktor első könyvét  (2010) a mai napig imádom, nemcsak azért, mert dolgoztam benne, és nagyszerűek benne a receptek, hanem azért is, mert a receptfejlesztések során gyakorlatilag az összes ételt végig tudtam kóstolni. Ezt a chutney-t is nagyon szerettem. Az már csak hab a tortán, hogy ehhez a recepthez nem szükséges hámozni, magozni a paradicsomot, így elég minimális munkával születik igencsak ütős végeredmény,

 

 

 

 

 

Fűszeres zöldparadicsom chutney (Segal Viktor receptje nyomán)
 
Felkockázunk 1 kg zöldparadicsomot – nem szükséges hámozni, magozni). Egy lábasban felforralunk 2 dl vizet és 20 dkg cukrot, hozzáadunk egy csillagánizst, néhány szem szegfűborsot és szegfűszeget, és két citrom levét. A szirupot felére beforraljuk, ekkor beletesszük a feldarabolt paradicsomot. Egy – másfél órán át takarékon főzzük, amíg a leve elfő, és lekvár-szerűen besűrűsödik. Egy 4 dl-es, vagy több kis üvegbe töltjük. Hűtőben kb. egy hétig áll el, markáns sajtokkal, vagy kecskesajtkrémmel a legfinomabb.
(Visited 12 966 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

    1. Szerintem bármit el lehet tenni télire: forrón csírátlanított üvegekbe, hasonlóan sterilizált kupakot rá, én csak hagyom dunszt nélkül (!) kihûlni, eddig még minden elállt egy télen át.
      A tisztaságra nagyon ügyelek, minden eszközt, amit használok -befôttesüvegek, merôkanál, kanál- forralt vízzel sterilizálok, tiszta konyharuhára teszek.

  1. Ui: Sôt, több télen át.. Tervezetlenül néhány üveg birsalmalekvárom -talán ha egy kiló gyümölcshöz 1-2 evôkanálnyi cukrot adtam, én így imádom- ragadt 2-3 évre kényszerfogságba. Felbontáskor semmi baja nem volt. Akkor se dunsztoltam, viszont a tisztaság.. tapasztalatom szerint ez az egyik lényeg. A másik: a cucc forrón kerüljön az üvegekbe. (Van még egy: ha bénán töltöm az üveget, s a száját összekenem, azt tiszta papírtörlôvel eltávolítom. Szárazra.

    1. 🤔 kb 30 eves ! sziklvá keményedett lekvart vajon hogy lehet fogyaszthatóvá tenni, ha még az üvegből se lehet törés és szilank nélkül kibányászni. Leönteni rummal stb. lekötni es reménykedni???🙄

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük