A város legjobb baklavája: Pasha Bakery Budapesten

 
Ki gondolná, hogy a békásmegyeri piac olyan kincset rejteget, mint a város legjobb baklavája?
A két hónapja nyitott Pasha Bakery igazi török pékség és cukrászda, ahol az ismertebb török édességeken kívül olyan különlegességek is készülnek, mint a simit (szezámmagos pereckarika), künefe (sajtkrémmel töltött, ropogósra sütött cérnametélt-szerű, ún. kadaif tészta), vagy güllac (főleg Ramadánkor készített, tejes-diós édesség)

 
-Az a célunk, hogy a magyar közönséggel megismertessük az igazi, autentikus török ízeket –mondja Copuroglu Magdolna, aki török férjével közösen vágott bele ebbe a kalandba. – Sok török büfé van Budapesten, de olyan baklavát, mint amilyet Ahmet, a Törökországból érkezett cukrászunk készít, sehol nem ettem. Bár a békásmegyeri lokáció természetesen nem könnyíti meg a dolgunkat – de hát valahol el kellett kezedeni -, szerencsére egyre többen ismernek meg bennünket, pár jobb hely már rögtön a mi baklavánkra cserélte a kínálatát, mert annyival jobb minőségű. A baklavát a betérő közönség is jobban ismeri, bátrabban viszik, sokan négyesével, rendezvénykere nagy tepsikkel –meséli Magdi.
 
 
Miközben beszélgetünk, a pultba sorra érkeznek a frissen kisült pékáruk: a török lepénykenyér, szezámmaggal megszórt , túróval, vagy sajttal gyúrt, puha, omlós bucik. Mindent Ahmet egyedül gyúr és készít.
Ez a fiú, ő nekünk egy kincs. Ahmetet úgy találtuk, hogy a férjem feladott egy internetes hirdetést, amire többszázan jelenteztek – meséli Magdi. Rengeteg mindenkivel találkozott, végül Ahmetre esett a választás. Sokat beszélgettek, úgy látta, becsületes ember. Januárban érkezett meg, és a férjemmel rögtön, mint két testvér, járták a várost, felkutatták a gépeket, bútorokat, alapanyagokat, tényleg együtt nyitották a pékséget. Ahmet Didimből származik, ami Törökország egyik leghíresebb tengerparti kikötővárosa, napfénnyel, nyüzsgéssel, ez azért biztosan hiányzik neki, jó lenne már neki egy kis nyüzsgés, pörgés itt az üzletben is. Képzeld, az összes recept és arány a fejében van, semmit nem kell leírnia. Budapesten valószínűleg egyetlenként ő maga gyúrja a börekhez és egyebekhez használt rétestésztát, a nagy, kerek yufkalapokat, az egy külön művészet! Persze a végeredmény is önmagáért beszél. Itt semmiben nincs tartósítószer, minden frissen sül, a sütőből egyenesen minden a pultba kerül.
Csevegésünket Ahmet szakítja meg, aki kihozza nekünk az éppen megsült lahmacunt. A fűszeres darált hússal megkent vékony tésztára petrezselymet, citromot tesznek, majd palacsintaszerűen feltekerik, így fogyasztják. A világ egyik legzseniálisabb utcaétele, nem lehet vele betelni. Igazi lahmacun Budapesten, végre!
 
 
Aztán jön egymás után az összes többi csoda: szirupos tulumba, amely sok török büfében kapható, de ilyen finomat még Isztambulban sem ettem. Kívül ropog, belül lágy és krémes az égetett tésztaszerű belső.
 
 
Vagy a top kedvencem, az alábbi képen látható tahinis-szezámmagos csiga, amely olyan gazdag, hogy nyugodtan fele ekkora is lehetne, a tészája omlik, friss, a tölteléke tömény, de elképesztő, csak nehogy rászokjon az ember lánya….
Szívből ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan a török gasztronómia megszállottja, és aki szeretné megkóstolni, hogy milyenek a valódi török sütemények és pékáruk. Érdemes elvitelre kérni többfélét, kóstolni, ill. rendezvényekre, nagyobb vendégségre, családi eseményekre is lehet rendelni, ilyenkor érdemes előre szólni.
1039 Budapest, Heltai Jenő tér 7.
a Békásmegyeri piacon

 

 

 

 

 

Tel:+ 36 1 243 0555
(Visited 1 751 times, 5 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük