Püspökkenyér

 
Hogy egy falat süteményben mennyi minden tud lenni.

A zsidó törvények alá eső magyaroknak, akik 1944. június 21-i kijelölt kényszerlakhelyre, az ún. csillagos házakba kellett költözniük. Budapesten közel 2000 ilyen épület volt, amelyek az egész városban szétszórtan helyezkedtek el. A mai napon számos, még álló ilyen épületben szerveznek megemlékezéseket, az összes program itt található.
Mi Alföldi Róbert színművésszel közösen tartottunk megemlékezést a Balzac utca egyik csillagos házában. “Szakácskönyv a túlélésért – Lichtenwörth, 1944-1945” – ezt a címet viseli az a kötet, amelyet választottunk –Alföldi Róbert ebből olvasott fel részletet és recepteket, én pedig süteményt -püspökkenyeret sütöttem.
“Különleges dokumentum az a „receptkönyv”, amit a háború utolsó hónapjai során az ausztriai lichtenwörthi táborba deportált magyar nők írtak, emlékezetből… A túlélés stratégiáját választotta az a néhány magyar nőfogoly, aki – „fedezékbe vonulva” – apró papírfecnikre ételrecepteket kezdett rögzíteni. Elsősorban a tésztafélékre és a süteményekre emlékeztek, amiben bizonnyal a legkedvesebb íz utáni heves sóvárgás vezette őket. A nemrégiben véletlenül előkerült becses forrás közreadását terjedelmes életútinterjú teszi teljessé. A lichtenwörthi lágerben lejegyzett ételrecepteket megőrző asszony meséli el ez alkalommal egy jellegzetes budapesti zsidó kispolgárcsalád több generációjának a 20. századi életét. 
Egy ilyen kötet is alátámasztja, hogy az étel, a gasztronómia sokszor a legkönnyebb eszköz arra, hogy kifejezzünk valami fontosat – gondolatokat, érzelmeket.
Akár egy falat süteményben.
Püspökkenyér
Hozzávalók (50 vékony szelethez)
10 dkg puha mazsola,
4 evőkanál rum
4 evőkanál kávé
10 dkg dió
10 dkg puha aszalt sárgabarack
5 dkg kandírozott gyömbér
10 dkg sütésálló csokichipsz
18 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
6 tojásfehérje
12 dkg cukor
12 dkg vaj, olvasztva
forma kikenéséhez vaj, liszt

 

 

 

 

 

A mazsolát a rumba és kávébaáztatjuk. A diót, aszalt barackot összevágjuk, a vajat felolvasztjuk, és kikenünk és lisztezünk két keskeny őzgerrincformát. A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni és aztán hozzáadjuk a cukrokat és tömör fényes habbá verjük. A mazsolát leszűrjük, lisztbe forgatjuk, összekeverjük a dióval, barackkal, csokichipsszel, apróra kockázott kandírozott gyömbérrel, és belekeverjük a lisztbe a reszelt citromhéjjal együtt. Ezt a lisztes keveréket a tojáshabba forgatjuk, a végén hozzáadjuk a rumot és az olvasztott vajat. A formába simítjuk, asztalhoz csapkodjuk, és 180C fokon 40 percig/tűpróbáig sütjük. Ha teljesen kihűlt, alufóliába. sokáig eláll, mélyhűthető. (Köszi, Szandra!)

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott!

(Visited 3 345 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük