Török reggeli Türkízben és napsütésben

Fotók: Kövesdi Réka

Amikor megálmodtam ezt a török reggelit, elsősorban annak a hangulatnak és lelassulásnak a gondolata vezérelt, amely megjelenik előttem, ha felidézem az isztambuli emlékeimet. Például azt a fajta, ott jellemző időtlenséget, amikor eszembe sem jut az órára nézni, és senki nem számol sem perceket, sem kalóriákat. A rendezvény rengeteg csodálatos ember munkájának köszönhetően úgy valósult meg, hogy amiért kitaláltam, az valóban létre is jött. A végére minden úgy állt össze, és olyan közös hullámhosszon rezgett minden, a napsugaraktól az éneken át, a közönségig, hogy nagyon kerek  reggel alakult ki a Mentaterasz tetőteraszán.

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendezvény stylingjára Szigeti Zsófit kértem fel, akivel sokat dolgozom együtt, és akinek az ízlésében 100%-osan megbízom. Így amikor pl. megkérdezte, hogy nagyon megrettennék-e annak a gondolatától, ha nagy türkíz bajszok lengedeznének a levegőben, postafordultával meg is nyugtattam, hogy semmiképpen nem esnék kétségbe. Elég jók is lettek azok a bajuszok.

 

 

 

 

 

 

Zsófi a saját -stylist szemszögéből szuper összefoglalót írt a blogjára, érdemes elolvasni, sok kép is van nála, pomponokról, alátétekről és és türkíz nyalókákról ő sokkal szakszerűbben ír J. A csodás pomponokat és alátéteket a hamarosan nyíló Karcsi papírboltjától kaptuk, köszönet értük.

 

Volt türkíz színű, bajusz formájú, chilis-vaníliás nyalóka is a Málnacukor kézműves nyalókától, a gyerekeknek nem csípős változatban.

Ami a reggeli kulináris részét illeti, ebben az esetben nem törekedtem semmiféle világmegváltásra. Az étel itt nem önmagáért létezett, hanem az össz-kulturális, közösségi élmény egyik elemeként. Az volt a célom, hogy a vendégek jól érezzék magukat együtt, jót egyenek, sok kis tálkából, teljesen lelazulva kóstolgassanak, és jóllakottan távozzanak. A reggeli gasztronómiai és logisztikai lebonyolításában óriási segítségemre volt kedves barátom, Harmath Csaba, az AHA Catering vezetője -100 ember etetése professzionalizmust és profi catering konyhát igényel.

 

 

 

 

 A menü:

 

 

 

Joghurtos padlizsán (Szerájtól kaptuk)
Joghurtos spenót (Szerájtól kaptuk)
Ezme –csípős paradicsomsaláta (Szerájtól kaptuk)
Muhammara –sült paprikakrém dióval és gránátalmasziruppal (saját)
Menemen –paprikás-paradicsomos rántotta
Kecskesajtos tepsibörek (török yufkalappal készítettük, azzal az igazi)
Török sajtok: juh-, tehén-, és újhagymás kecskesajt
Török joghurt
Uborka, fekete olajbogyó
Tahini és pekmez (nagy sikere volt, pedig nem más, mint tahini és pekmez, azaz szőlőszirup, 1-1 arányban kikeverve)
Friss pita (Szerájtól kaptuk)

 

 

 

 

 

Zene
A rendezvényt a Kultúrfürdő programsorozat részeként találtuk ki, annak egyik lelkével és motorjával, a Soharóza kórussal nem ez volt az első közös munkánk, a Dolce Voce desszertkoncertet is imádtuk. Ezúttal a Soharóza Pop Up formációval vettek részt, csodálatos török zenei feldolgozásokkal. Volt közötte török altatódal, egy kis Turkish pop, és az egyik kedvenc számom, amit ajándékba kaptam tőlük. Az előadás zseniális volt, és a reggeli élmény talán legfontosabb kelléke.

 

Köszönöm mindenkinek, aki felült velem erre az őrült vonatra, az összes csapattagnak, rengeteg önkéntes segítőnek, együttműködő partnernek, és mindenek előtt a fantasztikus vendégeknek, akik nyitottságának, vidámságának és kedvességének köszönhetően számunkra is felejthetetlenné vált ez a reggel. Bízunk benne, hogy lesz lehetőségünk megismételni.

 

 

 

 

 

 

Partnerek:
Ötlet, rendezvény- és gasztronómiai koncepció: Mautner Zsófi
Dekoráció, styling koncepció: Szigeti Zsófi
Catering: AHA catering Hungary
Gasztronómiai támogató: Szeráj török étterem
Helyszín: Menta terasz étterem és kávézó, (FB) Budapest
Él
őzene: Soharóza Pop Up
Grafikai tervezés: 
Mészáros Péter
Fotók: Kövesdi Réka fotográfia
Selyempapír pompomok és alátétek: Karcsipapírboltja (FB)
Nyalókák: 
Málnacukor kézműves nyalóka (FB)
Operatőr (kisfilm készülőben): Firnigel Dániel
Projekt asszisztens: Fahmi Szuzan
Segítőink: Gyurcsa Nóri, Bacsa Ditti, Bujdos Fanni, Nagy Júlianna, Szkotniczky Éva, Külön köszönet Szigeti Zsuzsának, Szigeti Zsófi anyukájának, a dekoráció elkészítéséhez nyújtott rengeteg segítségért (úgymint pompon borzolás és hasonlók, ami ekkora mennyiségnél nem semmi munka!)
 
 
További rengeteg fotó nézegetni: Szigeti Zsófinál, ill. még több a Türkíz reggeli facebook oldalán

(Visited 421 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. sajnálom, hogy lemaradtam erről a török reggeliről (is).
    Azonban – amíg lehetőség van rá – különböző paprika és paradicsom kombinációkban készítem a reggeli menemenemet (lehet, hogy a török nyelvben több az e mint a miénkben??) 🙂
    gambas

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük