Sárgabarackos omlós pite

 

Az utóbbi időben több alkalommal készítettem különböző műsorokba olyan fogásokat, ahol igen korlátozott büdzsével dolgozhattam. Legutóbb az egyik reggeli műsor szerkesztői azt kérték, mutassam meg, 1500Ft-os keretből mit főznék. Imádom az ilyen feladatokat, felvillanyoznak, mert egyrészt ilyenkor lehet a legkreatívabbnak lenni, másrészt meg tudom mutatni, hogy jókat főzni NEM elsősorban pénz kérdése. Kétségkívül, rendszeresen használok különleges fűszereket, hozzávalókat, vásárolok drága, extra alapanyagokat, de a hétköznapokban én is abból főzök, amit a piacon kapok, és számolni is szoktam.
Ilyenkor nyáron van a legkönnyebb dolgunk, hiszen most épp azokat a heteket éljük, amikor a piac valóságosan bedurran, csak kapkodjuk a fejünket, transzba esünk (ok, egyes szám első személy), nekem legalábbis listányi ötlet kavarog mindig a fejemben arról, hogy mennyi mindent és milyen változatosan lehet főzni ilyenkor. Amikor meghallottam, mi lenne a feladat, rögtön még egy csavarral megtoldottam saját magam számára a kihívást: kijelentettem, hogy ennyi pénzből simán háromfogásos menüt hozok ki, négy főre. Szándékosan nem a tészta-krumpli vonalat szerettem volna követni, igyekeztem izgalmas, nyárias, de mindenek előtt változatos és ízekben tobzódó ételsort összeállítani. Voilá!
A menü:
Jéghideg céklaleves zöldfűszerekkel
Bundás csirkemáj fokhagymás-joghurtos spenótsalátával
Sárgabarackos omlós pite

(a teljes menü képekben, további megjegyzésekkel itt, a chili facebookoldalamon)

A büdzsé:
1 csokor cékla, levelestül -200 Ft
1 nagy doboz kaukázusi kefír -250Ft
1/2 kg csirkemáj -350 Ft
25 dkg friss spenót -150 Ft
1 doboz natúr joghurt – 100 Ft
10 dkg vaj – 200 Ft
1/2 kg sárgabarack – 250Ft
(a keretbe csak a fő alapanyagokat számoltam, nem kalkuláltam bele az itthon található szárazanyagokat, liszt, olaj, tojás, só, stb.)
Számítottam rá, és így is lett: a legnagyobb sikert a desszert aratta. Jó, be kell kapcsolni hozzá a sütőt, pihentetni kell a tésztát (én előző este szoktam előkészíteni), tehát nem egy tízperces műfaj, de én még ilyenkor nyáron sem vagyok sütőfóbiás:). Omlós, vajas tészta, amit még formába sem kell igazítani, csak amolyan “freestyle” korongba, rajta sok zamatos sárgabarack. A keményítő azért kell hozzá, hogy kissé besűrítse a sütés során keletkező gyümölcslevet. A barackhoz sok fűszer remekül illik, lehet azokkal is játszani. Vanília, kardamom, gyömbér, levendula, stb.
Sárgabarackos omlós pite
Hozzávalók (6-8 kis szelet szelet)
Tészta:
10dkg jéghideg vaj, felkockázva
15dkg liszt
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál jéghideg víz
kb. ½ kg sárgabarack, kimagozva, cikkekre vágva
2 evőkanál finomítatlan nádcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
opcionálisan: fűszerek (fahéj, vanília, kardamom, stb.)
Elkészítjük a tésztát: aprítógépbe tesszük a felkockázott, jéghideg vajat (akár a mélyhűtőbe is tehetjük felhasználás előtt, hogy tényleg hideg legyen, a tészta állaga szempontjából nagyon fontos a hideg hőmérséklet). Adjuk hozzá a lisztet, a sót, majd a géppel dolgozzuk össze úgy, hogy csak nagyjából álljon össze, a vaj kb. borsónyi méretű mardjon. Ekkor adjuk hozzá a tojás sárgáját és a hideg vizet, majd gyorsan keverjük össze még egyszer, így már nagyjából össze is áll. Öntsük ki egy nyújtódeszkára, majd éppen csak annyira gyúrjuk össze, hogy fóliába tudjuk csomagolni.  Tegyük hűtőbe legalább egy órára (vagy egész éjszakára, ha előző nap készítjük.). A sütőt melegítsük elő 190C fokra. A töltelékhez a sárgabarackot vágjuk félbe, magozzuk ki, majd szeleteljük cikkekre. Keverjük össze a nádcukorral és a keményítővel, ill. ha használunk, a fűszerrel. A tésztából nyújtsunk kb. 25cm átmérőjű korongot, amelyet azonnal helyezzünk egy sütőpapírral fedett, liszttel meghintett tepsire. A korong szélén hagyjunk kb. 4-5cm-nyi peremet, a közepébe pedig szépen rendezzük el a sárgabarack cikkeket. A szélét hajtsuk rá körben. (A nagy középső rész így szabadon van, csak a szélét borítja tészta). A tészta szélét megkenhetjük kis tojásfehérjével. Kb. 35-40 perc alatt sül arany színűre. Amikor elkészült, lehűtjük, és magában, vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.
(Visited 5 685 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

8 hozzászólás

  1. Pedig ha belekalkuláltad volna, egyből nem ezeröt lenne. Egy csokor zöldfűszer legalább 150. Olaj 450. Egy tojás 50.
    Persze ha minden van otthon akkor tényleg olcsó összedobni valamit, de ezek így szerintem félrevezető lehet…

  2. Kedves Zsófi! Azt szeretném megkérdezni, hogy az omlós tészta működik margarinnal is? Még soha nem készítettem úgy, csak kiderült a kisfiamról, hogy tejallergiás, így most mindent újra kell próbálnom sütni/főzni. A fehérrépa/alma krémleves nagy kedvencünk, jól működik rizstejjel is :).Egy régi olvasód.

  3. Kedves Zsófi! Csak azt tudnám, hogy ha csupa olyan ételeket eszel amit a blogodban látunk, akkor mitől vagy “finoman szólva” ennyire teltkarcsú? Ez képtelenség… A külsőd és az ételeid ellentmondásban vannak. Ez azért érdekel, mert én már ezektől az ételektől csont és bőr lennék.

  4. Kedves Betti, én nem vagyok egy nagy margarin rajongó, ráadásul az omlós tésztánál pont a vaj adja a jó ízét, de ha nagyon muszáj, biztos, hogy működik margarinnal is.

    Lady L. -hát sztem ez a sárgabarackos pite pont nem egy nagyon light-os desszert, és a blogon egyéb számos recept akad, ami nem kedvez a csontbőrségnek:)

  5. Szia! Szuper menu, ceklaleves mindenkeppen nyero! Udv, G u.i. Es Zsofi szuperul nezel ki, nem lehet mindenki “cernalany” foleg egy a munkajaert rajongo gasztroblogger! 😀 Nekem inkabb az a hiteltelen mikor tejszinnel, kremsajttal, cukorral boven bano Stahl Judit folyik a csapbol is, mikor kb. 40 Kilo az egesz no, dehat ez a trendi ugye. Bar en szeretem az o receptjeit is, de azert neha kicsit kilog a lolab h nem kostol o mindent vegig a tesztkonyhajaban, kulonben nem igy nezne ki.

  6. A pitét megcsináltam, zseniális lett! Fahéjat tettem bele, illetve vanília fagyival tálaltam. Nagyon köszi mindent! 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük