Karamellizált eper túróhabbal

Spontán alakult, elsősorban időhiány vezérelte ezt a desszertet, amely annyira jól sikerült, hogy azonnal szeretném megosztani a receptjét, hogy ha valaki netán nem készült mindenféle húsvéti csodával, mégis szeretne valami emlékezetes édességgel előrukkolni a hétvégén, akkor ne is keressen tovább. Mindössze 15 perc alatt elkészül, de olyan, mintha rengeteg időt fordítottunk volna rá. Tudom, nincs még eperszezon, az még egy kicsit odébb, de a végeláthatatlanul hosszú, azt hittem, már soha meg nem szűnő tél után, annyira ki vagyok éhezve mindenre, ami friss zöldség és gyümölcs, hogy nem tudtam ellenállni egy doboznak.

A karamellán átfuttatom az epret, ami azonnal levet ereszt. Ahogy összeolvad a karamell, az eperlé, a vanília és a narancslikőr, az valami hihetetlen bódító és illatos. Az eper felével ez történik, a másik felét pedig frissen forgatom hozzá, hogy az összhatást frissítse. A túróhab szifonban készül, így a hagyományos, magyar, morzsás túró csak akkor alkalmas hozzá, ha teljesen, csomómentesen simára tudjuk pürésíteni, különben eltömné a szifont. Én a Berchtesgadener Land márka „Bajor étkezési túró” (Topfen) krémtúrót használom ehhez, ami kiváló minőségű és tökéletesen megfelel (ez kapható több helyen, én pl. a Tátra utcai CBA-ban veszem, de a Lehel piacon is van egy stand, a gombás mellett, ahol nagy a választék van, talán túró is). Az eperkaramellben sok fantáziát látok, jó lesz már, ha jön az igazi szezon.

Karamellizált eper túróhabbal
Hozzávalók (2 személy)

25dkg eper (bruttó súly, azaz pucolás előtt)
4dkg cukor
Kb. 2 evőkanál citromlé
2ek narancslikőr
1/2 rúd vanília

Túróhab:
15dkg krémes túró
1,5dl tejszín
Kb. 2 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál méz
½ rúd vanília

Opcionális: tetejére sós kekszmorzsa, durvára vágott pisztácia

Az epret megmossuk, megszárítjuk, zöldjét eltávolítjuk. Felkockázzuk. A cukrot kis lábasban, keverés nélkül felmelegítjük, majd karamellizáljuk. Amikor sötét borostyán színű, rádobjuk a felkockázott eper felét, és azonnal hozzádunk két facsarásnyi citromlevet. A gyümölcs néhány másodperc múlva levet ereszt, néhány mozdulattal még átforgatjuk. Hozzáadjuk egy fél rúd vanília kikapart magjait és a narancslikőrt. Levesszük a tűzről (az eper ne legyen főtt, valamelyest maradjon tartása és frissessége), és félretesszük, így még további levet ereszt. A felkockázott eper másik felét tálaláskor keverjük hozzá. A túróhabhoz csomómentesre keverjük a krémtúrót, a tejszínt, a mézet, a citromlevet és a vaníliarúd másik felének kikapart magjait. A szifonba töltjük, egy patront adunk hozzá, felrázzuk, hűtőbe tesszük (de már azonnal használható). Tálaláskor a karamellizált eperkompótra helyezünk egy két kanállal formázott túróhabgaluskát, végül megszórhatjuk, kekszmorzsával, vagy pisztáciával.

(Visited 2 011 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

9 hozzászólás

  1. elnézést a késői válaszért. szóval, ha nincs szifon, akkor igen, úgy a legegyszerűbb, ha kikeveritek a szobahőmérsékletű túrót a mézzel, pici citromlével, vaníliával és összeforgatjátok a keményre vert habbal. kicsit biztos kell állnia, hogy összeálljon

  2. Nagyon finom lehet..ma ki is próbálom, túró helyett tejfölt teszek bele az biztosan csomó mentes.Köszönet a sok-sok finom receptért Zsófi.Csak így tovább…üdv Ciri”néni”(talán emlékszel még ránk :)Prágából)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük