Tripla umami

A képen szereplő előételt a Hőgyészi Szarvasgomba búcsú receptversenyének győzteseinek készítettük (ezt követte a brokkoliszár), a következő elemekből állt: a tányér jobb oldalán szarvasgombás libamáj terrin, bal oldalán borjúbélszínből készült tatárbifsztek szarvasgombával keverve, középen pedig a két elem találkozása: libamájas carpaccio rolád. A két szélsőt mi készítettük, a rolád Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfjének alkotása. Egyöntetűen a tatár aratta a legnagyobb sikert, ami elsősorban az intenzív szarvasgomba íznek köszönhető (ez a fogás hozta ki legerőteljesebben az ízét). Az elkészítés módját egy csillagos belga séf mutatta meg (aki nem mellesleg magyar szarvasgombát használ): a húst –amit kézzel vágunk – összekeveri néhány kanál házi, semleges ízű majonézzel, majd a lereszelt szarvasgombával, tálalás előtt zárt dobozban állni hagyja, hogy az ízek összeérjenek. Hát összeértek, elképesztő volt, tripla umami.

Nem tudom, hogy vajon a híres Kobe marhából szoktak-e tatárt készíteni, minden esetre az egyik kedvenc –nem gasztronómiai témájú blogomon, az Otthon, Édesen, éppen elképesztő felvétel van kint arról, hogy Japánban hogyan készítik (fantasztikusan néz ki).

A könyvvel sajnos picit csúszunk technikai okok miatt (a papírra várunk), a hivatalos megjelenési dátum december 1-re tolódott. Az Anima könyvesbolt webshopjában viszont már előrendelhető.

(Visited 132 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. Ez igazán nagyszerű lehetett, egészen sárga vagyok az irígységtől! Majd jön a többi fogás is, ugye? Egyébként gratulálok a La femme-hez, a rovathoz is és a Rólad szóló cikkhez is. A könyvet meg alig várom.

  2. A könyvet már nagyon várom, már meg is rendeltem…igaz nem az Anima-nal, hanem a helyi könyvesboltban.
    Mondtam, hogy mindenképp hozzanak legalább egy példányt, mert az nekem kell:)…csak kár hogy nem lesz dedikált.

  3. Kedves Zsófi, érdeklődnék, hogy esetleg lenne-e ötleted naanra és köményes krumplira (nem tudom, mi a recept igazi indiai neve). Előre is köszönöm és gratulálok a könyvedhez, már nagyon várom! Zsuzska

  4. Biztos, hogy a borjú bélszín jó alap, de főleg a majonéz olaja és tojássárgája az a katalizátor, ami a szarvasgombák ízeit fokozottan előtérbe tolja. Hőgyészen, gondolom, még csak nyári szg-val dolgoztatok, majd próbáld ki ugyanezt T. macrosporummal, vagy T. brumaleval!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük