Csípős-savanyú paprikaszósz (mojo picón)

Néha annyira sajnálom, hogy a kulináris emlékezetem és a gasztronómiai tudatom nem nyúlik olyan régre vissza, mint a többi. Bár természetesen számos gyermekkori íz-emlék él bennem, bizonyos dolgokat csak jóval később kezdtem el tudatosan figyelni. Bármilyen hihetetlen manapság, bizony volt olyan időszak, amikor a gasztronómia korántsem képezte olyan intenzív részét az életemnek, mint ahogy végül alakult. Tizenévesen, gimnazistaként például egyszer a Kanári-szigeteken nyaraltunk a családdal. Néhány homályos emlék ugyan dereng róla, de hogy ott mit ettünk, vagy milyen helyi ízeket fedeztünk fel, arról egészen egyszerűen halvány fogalmam sincs. Dráma. Mennyire jó lett volna, ha pl. ezt a fenomenális szószt ott, akkor meg tudom kóstolni és elraktározni az ízlelőbimbóimban. Így csak barcelonai emlékeimből táplálkozom, és értetlenkedem, hogy miért csak most jutott eszembe elkészíteni. Ugyanis kimondottan függőséget okoz.

A mojo picón (nem molyo, moho) a Kanári-szigetek specialitása. Maga a mojo szó az összes ottani szósz gyűjtőneve. Viszonylag híg állagú, lehet zöld, vagy piros és hihetetlenül friss, tüzes. Ecet, vagy citrus hozzáadásával készül, amitől savanykás és nagyon élénk. Az alapanyaga lehet paprika, magok, menta, petrezselyem, koriander, vagy ezek különböző kombinációja. Zseniális grillezett húsok, halak, vagy zöldségek mellé, ott pedig hagyományosan burgonya mellé is jár (papas arrugadas =ráncos burgonya). Előre elkészíthető, néhány napig eláll a hűtőben. Az egyetlen előkészületet igénylő alkotóeleme a sült paprika, ebből érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert szintén eláll. Ha ez kéznél van, akkor a szósz kétperces téma. Szerintem a nyári sütögetésekhez is ideális. Az alábbi recept jó kiinduló alap, ezt lehet variálni ízlés szerint.

Mojo picón – csípős-savanyú paprikaszósz

Hozzávalók (kb.2dl-hez):

1 kaliforniai paprika, megsütve, lehéjazva, felcsíkozva
2 gerezd fokhagyma, közepesen finomra aprítva
1tk őrölt pirospaprika
1tk őrölt római kömény
Fél friss chilipaprika, kimagozva, finomra aprítva (vagy 1kk cayenne bors)
3ek jó minőségű sherry ecet (vagy fehérborecet), pl. Gegenbauer
1/2dl jófajta olívaolaj
1/2dl víz
Só, bors

Ilyen bonyolult: az összes hozzávalót robotgépbe tesszük, és simára pürésítjük. Hűtőben kb. 3 napig eláll.

A hagyományos burgonya kísérő sima főtt krumpli, amelyet a végén száraz, sóval megszórt serpenyőben átforgatnak, addig, amíg teljesen kiszárad, és elkezd ráncosodni. Én most nagyon csaltam, és a krumplit 5 perc alatt a legmagasabb mikró fokozaton gőzöltem, utána ugyanúgy serpenyő.

(Visited 917 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük