Szardínia, ma

A szardíniai articsókát még Olaszországon belül is különösen jónak tartják, az egyik legfinomabb fajta. Carciofo Spinoso Sardo néven fut, a jelző a szardíniai származáson kívül a borzalmasan szúrós tüskékre utal. A képen nemigen látszik, de nemcsak a levelei élesek, hanem a szára is tele van apró, észrevehetetlen tövisekkel, a pucolása mély nyomokat hagyott, a szó szoros értelmében. Az íze persze mindenért kárpótol, kevés sós, citromos, fehérboros, olívaolajos vízben főztem meg, és annyira finom, hogy jófajta olívolajon, na meg néhány forgács szárd pecorino sajton kívül semmi más nem kell rá.
Közben egy kicsit csalok, mert már sajnos nem Szardínián vagyok, elindultam hazafelé..

(Visited 344 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük