Tavaszi lomtalanítás

Biztos minden gasztroblogger számítógépében ott lapul néhány olyan fotó/recept/bejegyzés, amely valamilyen oknál fogva végül nem kerül publikálásra. Nagy rendrakás során bukkantam pár ilyenre, egy részét ezennel közzéteszem. Különböző okok miatt voltak elhanyagolva: vagy egész egyszerűen megfeledkeztem róluk, vagy a fotó nem tetszett. Olyan is van, ahol a recepttel nem voltam megelégedve, olyan is, ami nagyon jól sikerült, de nem jegyzeteltem főzés közben, és utólag egyáltalán nem emlékeztem a pontos mennyiségekre. Végül olyan is előfordul, amelyről pusztán nem volt különösebb mondanivalóm, ezért merült a feledés homályába. Íme (balról sorban indulva):
1. Passionfruit, azaz maracuja, azaz golgotagyümölcs, szerintem magyarul is úgy a legszebb, hogy passiógyümölcs. Az egyik kedvenc gyümölcsöm, itt folyamatosan kapható, de január-februárban szokott lenni a legszebb és legolcsóbb. Télen tonnaszám hordtam haza kismama barátnőknek, akik remegve várták.
2. Linguine mozarellával, rukkolával, karamellizált édesköménnyel. Azt hiszem, chilipehely és citromhéj került még rá, de nem emlékszem, mikor és mennyi.
3. Áfonyás tejszínhabbal töltött csokoládés piskóta: itt egy sima kakaós piskótára friss áfonyával összeforgatott habot kentem, majd feltekertem. Szépen összeállt, szeletelhető volt, emlékeim szerint nagy sikere volt.
4. Cukkinis quiche. A quiche állandó szereplő a konyhámban, partira, vendégváróként, mindenféle töltelékekkel. De hát, erről aztán annyit lehet bárhol elolvasni, hogy azt hiszem, nem igazán éreztem úgy, hogy bármi hozzáadott értéke lenne még egy receptnek.
5. Egybensült „burgonyatócsni”. Hm, ez jó volt. Krumpli lereszelve, kinyomkodva, kevés tejszínnel, szerecsendióval összeforgatva, tepsin egy rétegben kiterítve, pirosra megsütve. Michel Richard remekművéből.
6. Aszalt szilvás csirkével töltött rétes papucs. Emlékeim szerint SOS kellett valami partifalatot gyártanom, teljesen spontán történt, semmit nem írtam le belőle. Kár.
7. Brokkoli osztrigaszósszal. Ha nagyon nincs itthon semmi (valamilyen zöldség azért mindig akad), akkor gyakran készül. Fokhagymát+sok friss gyömbért megpirítok, rádobom a zöldséget, ázsiai boltokban kapható sűrű, füstös, sós osztrigaszószt locsolok rá. Kínai kellel, kelkáposztával is isteni.
8. Nyári fügeszezon. Dzsem lett.
9. Vítor Sobral nyúl levese. Portugália egyik legnevesebb séfjének tanfolyamán tanultam, receptet azonban nem kaptunk. Kénytelen voltam magam rekonstruálni, többé-kevésbé sikeresen. A zöldségeket és a nyúlhúst fűszerekkel puhára főzzük, a húst lefejtjük a csontról. A pürésített zöldségleves közepére helyezzük és friss mentát szórunk rá. Azt hiszem, ezzel azért majd még visszajövök.
10. „Bun cha”. Vietnámi kedvenc, egy cikkhez készült. Rizstészta+zöldségek+fűszeres, halszószos grillezett húsgombóckák. Hm, igazából annyira jó, hogy inkább mégis jövök majd a recepttel.
11. Béarnaise-mártás. Na, ezzel a tárkonyos hollandival még nem vergődtem zöldágra. Még nem sikerült olyanra készítenem, amilyennek szeretném, pedig már többedik receptnél tartok. Vagy az állaga nem az igazi, vagy az íze, még dolgoznom kell rajta.
12. Libanoni főzőparty decemberben. Kb. 2 óra alatt 13 fogást készítettünk, a legegyszerűbb salátáktól a legraffináltabb bárányos rizspiláfig, egyik jobb volt, mint a másik, életemben nem aprítottam még ennyi petrezselymet. Libanoniak és tunéziaiak társaságában történt, óriási élmény volt. Ezzel még tartozom.
(Visited 777 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

12 hozzászólás

  1. Én az aszalt szilvas csirkés papucsról (is). Istenien néz ki (mint a többi). Sokként ért a felismerés, hogy a passionfruit=maracuja 🙂 azaz 🙁

  2. A portugál Belém süti…Én is kóstoltam..és a sok hasonló portugál társát mind mind meseszerűen sárga ezer tojásos, borzasztó édes krémmel, . Töltik kemény csoki fedél alá leveles tésztára, kis paucsokba, képviselő fánk szerű tésztakupolák közé. Próbáltam a krémet én is reprodukálni, de nem ment. De most a nyomdokaidon kipróbálom.

  3. jó, majd akkor ezekről pótolom:)Zsófi, portugál sütihez:azok a rengeteg tojássárgás-cukros édességek még nekem is túl édesek, pedig én bírom:)a belémi tölteléke viszont ezekkel ellentétben egyáltalán nem édes, inkább olyan, mint egy olyan régimódi tejes puding

  4. Engem a cukkinis quiche izgat nagyon, most vettem egy ilyen formát, de nem mertem kipróbálni még egy quiche receptet sem. Benned bízom! 🙂

  5. Lívia, ez egy nagyon jó kis bevált recept, nyugodt szívvel ajánlom, hogy próbáld ki bátran, nem lehet elrontani!Tészta: 15dkg liszt, 12dkg hideg vaj, csipet só, 1/2dl jeges víz. Töltelék: 2ek vaj, 1 hagyma, 1 cukkini, 2 tojás, 1,5dl tejszín, só, őrölt szerecsendió, 10dkg erős ízű reszelt sajt, pl. Gruyere.A tésztához a liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, de semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsónagyságú maradjon benne. Öntsük hozzá a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épphogy összeálljon. Fóliában tegyük hűtőbe 1/2órára. A tésztát kinyújtjuk, 24cm.es formába tesszük. Sütőpapírt teszünk a közepébe, rá babot,és elősütjük: 200C-os sütőben először 15 percig, aztán levesszük róla a papírt és a „nehezéket”, további 10 percig sütjük.Közben töltelék: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, a felszeletelt hagymát puhára pároljuk. A félig sült tészta aljára terítjük, erre egy karikára szeletelt cukkinit. Összekeverjük a tojást, tejszínt, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót adunk hozzá, ezt a masszát ráöntjük a tésztára, végül rászórjuk a reszelt sajtot.Kb. 20-25 percig sütjük. 15 percig hűlni hagyjuk, langyosan tálaljuk.

  6. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Még annyi kérdésem lenne, hogy nekem 28 cm-es formám van, mit és hogyan módosítsak a recepten? Nem szeretnék emiatt új formát venni, főleg, hogy ezt a szerencsétlent még fel se avattam. 🙂

  7. A töltelék maradhat, maximum mindenből egy picit többet teszel. A tésztából szerintem csinálj 1,5x-es adagot, és akkor meglátod, mennyi kell végül belőle. a maradékból csinálhatsz egy mini quiche-t:)

  8. Tudnál nekem segíteni abban, hogy Magyarországon HOL lehet kapni(melyik pl. bevásárlóközpontokban) passiógyümölcsöt? 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük