Körkérdés

Valószínűleg utolsóként reagálok a legújabb körkérdés sorozatra, jobb későn, mint soha, íme:

Hány szakácskönyved van?
Nagyságrendileg olyan 150 körül. Már túl vagyok azon a fázison, amikor az ember megfogadja, hogy nem vesz többet –teljes nyugalommal, lelkiismeretfurdalás nélkül, örömmel veszek újabbakat, viszont sokkal célzottabban, mint régen. Kizárólag úgy veszek már szakácskönyvet, hogy belelapozok, és saját magam felmérem, hogy érdekel-e. Bizonyos technikára, vagy egy adott nemzet konyhájára fókuszáló könyvek szoktak leginkább felcsigázni. Nagyon szeretem a gasztronómiai témájú regényeket (szigorúan nem a provence-os, toszkánás műfajt), be szoktam osztani, hogy egy ilyen és egy „normális” (=szépirodalom) váltakozhat. Imádtam pl. Ruth Reichl könyveit. Egyszer, ha nagyon ráérek majd, rendes könyvtárat csinálok, pl. ezzel a szimpatikusnak tűnő Librarything programmal (via GloriousFoodandWine).


Melyik a 3 legkedvesebb?
Nincs ilyen. Vannak, amelyeket gyakran forgatok, mások érintetlenül állnak hónapokig. Mindig teljesen hangulattól, aktuális mániától, érdeklődéstől, utazástól függ. Jelenleg éppen ezt a hármat nevezem ki kedvencnek:
1. Michel Richards: Happy in the Kitchen

Ez egy haladóknak szóló séfszakácskönyv –elektromos hússzeletelő, mandolin és fólia gyakorlatilag minden receptjéhez szükséges (de kivitelezhetőek) A pasi kreatív zseni, a könyve pedig nagyon inspiráló.
2. Suzanne Goin: Sunday Supper at Lucques
A Los Angeles-i Lucques étterem séfjének könyve, itt írtam róla részletesen.

3. Teresa Barrenechea: The Basque Table
Természetesen a legutóbbi utazásom az oka, de csak úgy is bármikor megvenném, fantasztikus.

A magyarok közül leggyakrabban Váncsa és Halász Zoltán Étel és Irodalom című könyve kerül a kezembe.

Melyikek várnak beszerzésre?
1. Harold McGee: On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen

Minden komoly szakács számára kötelező olvasmány és alapmű, mindig csak halogatom…

2. Andrew Donenburg, Karen Page: What to Drink with What You Eat
Étel, ital párosításáról szóló könyv, amelynek nagyon jó volt a nemzetközi visszhangja. Ha lenne ilyen kifejezetten magyar borokra (van?), én lennék az első vásárló. Ezen a terepen nem érzem magam magabiztosnak, borszaküzletben szoktam segítséget kérni.

Milyen konyhai kütyük után vágyakozol?
1. Gránitmozsár
2. Egy olyan kütyü, amivel zöldségekből spagettit lehet gyártani (bár picit kétségeim vannak afelől, hogy hányszor használnám a kezdeti lelkesedés után)
3. Giorgio Locatelli


Kedvenc fűszereid?
Ez kérdés? Természetesen chili&vanília. Aztán: római kömény, gyömbér, friss ázsiai fűszerek (pl. citromfű, kaffir lime levél), kardamom. Egyébként szinte minden fűszert szeretek, mindegyiket a megfelelő környezetben. Talán az egyetlen íz, amivel nem tudok megbarátkozni, az ánizs.


Mit rendelsz leggyakrabban étteremben?
Teljesen hangulattól és étteremtől függ. Van, amikor a legegyszerűbbet, máskor a legbonyolultabban hangzó ételt. Többnyire olyat, amit otthon ritkán eszem, vagy macerás elkészíteni. Gyakran napi ajánlatot, mert az nagy valószínűséggel a legfrissebb. Sokszor a séf ajánlatát, vagy a pincér kedvencét.


Azt hiszem, tényleg az utolsó voltam, ha bárki még kimaradt, és van kedve, érezze magát felkérve. Köszönet kicsiVú-nak és macsfalatoknak a kérdésekért.


Más: A Delicious Days-en hasznos útmutató a gasztroblogolás mikéntjeiről.
(Visited 189 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. mammma mia, giorgio:-)))és ha már szakácskönyv! biztatásodra (csak hogy legyen kire fogni!) beszereztem az arabesque-et, nagyon szeretem! ajánlom figyelmedbe (ha még nem ismernéd) greg and lucy malouf könyvét, a saha-t! nálam kedvencek még a moro könyvek. az elsőből nagyon sokat főztem már.timi

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük