Csőben sült fűszeres narancs

Marokkóban a narancs elképesztő. Olyan édes, hogy az ember már-már hajlamos azt gondolni, hogy plusz cukrot kevernek bele, pedig dehogy. Az utcán minden sarkon sorakoznak a narancsfacsaró standok, ahol kézzel facsarják a mézédes nedűt. Ezt nagy műanyag üvegekben lehet elvinni (vagy persze helyben fogyasztani). Úgy láttam, hogy az emberek nagy része ezektől az árusoktól szerzi be otthonra a narancslevet.

Egy ilyesmi desszertet Rabat-ban ettünk egy nagyon hangulatos riad-ban töltött többfogásos vacsora végén. Bevallom, ott akkor részemről nem voltam annyira elájulva tőle, de a fiúknak úgy ízlett, hogy utána mindenütt ezt kerestük. De nem találtuk sehol másutt, ezért gyanítom, hogy ez nem feltétlenül egy nagyon hagyományos marokkói édesség, valószínűleg inkább a riad francia tulajdonosnője által kreált újítás lehetett. Narancsból a desszertek között többnyire mindenütt csak a fahéjjal megszórt narancs-saláta szerepelt (ilyesmit szoktam csinálni). Gondolatban már ott rekonstruáltam, hogy hogyan készülhetett ez a desszert, és valóban nem tévedtem, mert most kipróbáltam, és pont olyan lett, mint amit ott ettünk. Sőt, szerénytelenül be kell vallanom, ez még sokkal jobban ízlett, mert hozzátettem azokat a fűszereket, amelyeket ott hiányoltam belőle, és amitől sokkal karakteresebb és különlegesebb lett.

Recept

Hozzávalók (2 személyre)

4 narancs
2tk étkezési keményítő
2tk cukor (narancs édességétől függően)
2kk őrölt fahéj
2 egész kardamom (vagy csipet őrölt)

A sütőt grill fokozatra kapcsolom.
Személyenként 1-1 narancsot kifilézek: a két végéből levágok egy-egy szeletet, vágódeszkára állítom, és a narancs kerek formáját követve egy éles késsel levágom a héját, úgy hogy a fehér héját is teljesen eltávolítom. A cikkelyeket kivágom. Két hőálló egyszemélyes lapos tálkában (vagy egy nagyobban) körben elrendezem a narancs cikkelyeket. A másik két narancsnak kifacsarom a levét. A narancslevet egy kis lábasba teszem, a cukorral (a mennyiség ízléstől és a narancs édességétől függ) és a fűszerekkel összeforralom. Ha egész kardamomot használok, a magokat kiszedem a kardamom hüvelyből, és megtöröm. A keményítőt kikeverem egy kis vízzel, és kézi habverővel a narancsléhez keverem, amíg besűrűsödik. A fűszeres öntetet a narancs cikkelyekre öntöm. Beteszem a grill alá, és épp néhány percig sütöm, amíg az öntet forrón bugyog egy picit és a teteje megpirul.

(Visited 1 307 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük