
Amikor már megpuhult, akkor teszek rá egy olívaolajos-balzsamecetes-mézes mázat és visszateszem még 10percre a sütőbe, ami alatt ez rásül és a méztől picit karamellizálódik. Csináltam mellé egy joghurtos mártogatót, amibe kevertem egy pici céklalét csak a látvány kedvéért, meg egy-két fűszert. De legközelebb inkább egy aioli-t, vagy egy sima tartárt csinálnék hozzá.
Recept:
Cékla (lehetőleg kis méretű)
olívaolaj
balzsamecet
méz
só, bors
A céklát jól megmosom, megszárítom és 200C-os sütőben alufólia alatt héjastul puhára sütöm – ez kb. 1 óra lesz (ha nagyobb cékla, akkor lehet sokkal több is). Amikor megpuhult, héjastul cikkelyekre szeletelem. Összekeverek 2:1 arányban olívaolajat és balzsamecetet, ehhez jön 1 egységnyi méz. Ezzel a mázzal összeforgatom a cékla cikkelyeket, pici sót és borsot szórok rájuk és 10 percre visszateszem a sütőbe. Valamilyen fokhagymás mártogatóval kínálom.
(Visited 1 746 times, 1 visits today)
Hi Zsofi,>>Happy New Year! Thank you so much for stopping by Beyond Salmon. I think you are my first Hungarian reader — that’s so exciting. I don’t speak Hungarian, but your pictures look absolutely delicious! How long have you been living in Brussels? >>Cheers,>-Helen
Hi Helen,>thanks for your kind comment!>I live here since 2 years and really enjoy it very much. Brussels is a good place for culinary adventures and by the way a good one too for fresh fish and seafood. So I will keep returning to your site for the great recipes!
kösz az ihletet, épp kölcsönadtam a BBC Good Food novembert a céklaspecialitásokkal, így csak megsütöttem =]
Hohó, akkor elő is túrom mindjárt én is, hogy mi finomságok vannak benne!
Pár csepp olivaolajjal és tejföllel, vagy tejszínnel kikevert ecetestormába tunkolnám a céklafalatkákat. A torma nagyon jól megy hozzá.
..hát igen, azt már megszoktuk a klasszikus cékla salátánál 😉
Kedves Chili!
Soha életemben nem voltam hajlandó megenni a céklát, semmilyen formában. Viszont hittem Neked, hogy sütve teljesen más, hát, igazad lett. Tegnap este óta szeretem :-)))
köszi szépen:
Szabrina
Kedves Chili!
Ez a kedvencem! Isteni lett. Köszi a sok jó receptet amit tanultam tőled. A könyvedet meg Jézuskától kértem Karácsonyra!;)
Nagyon régóta olvasgatom az oldaladat. Gratulálok hozzá még egyszer.
Kedves Chili!
Ez a kedvencem! Isteni lett. Köszi a sok jó receptet amit tanultam tőled. A könyvedet meg Jézuskától kértem Karácsonyra!;)
Nagyon régóta olvasgatom az oldaladat. Gratulálok hozzá még egyszer.
Szia Zsofi,
nagyon tetszik a recept. Ez a cucc elöre is elkeszithetö, vagy masnapra veszt a sült cekla az elvezeti ertekeböl? Mi passzol hozza, ami kerekke tenne egy megvendegeleskor?
(Kollegaknak talalnam a cegnel, olyan cucc kell, ami elkeszithetö elözö nap, finger foodsokban es martogatosokban gondolkodom..)
Gratulalok az oldalhoz, nagy ürt tölt be a magyar netes gasztrohorizonton 🙂
Én, aki világéletemben sohasenem bírtam megenni a céklát (klasszikus, ecetes változat…), gondoltam egy merészet, lévén nem hagynám ki ezt az értékes hozzávalót az étrendemből, és hosszas kutakodás után ezt a receptet készítettem el. Hát ez valami mesés! Rájöttem: szeretem a céklát! :-))))
Hallottalak a rádióban Szilveszter napján, éppen utazás közben, és nagyon felizgatta a fantáziámat a sült cékla, meg is kerestelek a neten! Mindenképpen kipróbálom!
Isteni volt, megcsináltuk 🙂