Cikóriasaláta füstölt kacsamellel és karamellizált körtével

Jaaj, de nagyon isteni volt ez a hosszú hétvége!!! Itt maradtam Brüsszelben és kedves családtagommal élveztük a ritka együttlét minden percét. Valami egészen fantasztikus gyönyörű, őszi napsütéses, nem esős, nem brüsszeli idő volt végig, tökéletes kirándulásokhoz, kultúrához, wellness-hez, na jó némi shopping-hoz és na jó, némi gasztronómiai kényeztetéshez (hm..mintha ez annyira időjárásfüggő lenne..). Szóval, ettünk. Jókat.
Ilyenkor persze az ember lánya igyekszik kedvében járni a családnak és a kedvenceit főzni. Na de hát, mégsem lehet öt napon át vadast enni:)! Úgyhogy volt sok minden más, hal, kagyló, zöldségek—azt hiszem, nem volt panasz.
Ilyenkor ősszel annyi minden belga specialitásnak van szezonja (nem a csokoládéról beszélek:)), hogy az ember csak győzzön tobzódni. A belga konyha egyébként borzasztóan változatos, nagyon sok izgalmas, érdekes ételük van. A kagyló külön téma, következik. De van rengeteg hal, rák, vadak, sörben főtt raguk, nyúl, jó őszi zöldségek, az édességekről nem is beszélve.

A legbelgább zöldség a cikória. Ennek a pontos etimológiai meghatározásáról valószínűleg regényeket lehetne írni (hogy pontosan mi is akkor a belga endívia és a cikória közötti különbség azon kívül, hogy mást értenek alatta a világ különböző országaiban, több kertészeti szakcikk alapos megismerését követően sem tudnám egy mondatban összefoglalni). Úgyhogy maradunk az általam használt kifejezésnél, azaz cikória. És én ez alatt a képen látható fehér, csúcsos, hosszúkás formájú kesernyés saláta zöldséget értem. A zöldség belga származású, itt a „zöldségek királynőjének”, vagy fehér aranynak is hívják. Borzasztó népszerű és elterjedt, a belga cikóriafogyasztás átlagosan mintegy 5,5kg/fő/év. Nem semmi. A legnépszerűbb elkészítési módja a csőben sült cikória (a cikóriát sonkába tekerik és besamel mártással leöntve sütik), de csinálnak belőle lekvárt, zöldségköretet, vagy salátákat. Nagyon sok hasznos vitamin van benne és egy levélben 1kcal van!
Nem mindenki szereti a kesernyés íze miatt, pedig csak meg kell hozzá találni a passzoló ízvilágot. Pont a keserűsége miatt jól kiegészítik az édes, sós, savanyú ízek. Mivel említett kedves családtagom nagy rajongója a cikóriának, megfelelő alany volt erre az előétel kísérletre. Ízlett, azt mondta, ő is fogja csinálni.

Recept:

Hozzávalók (2 személy):
1 nagy fej cikória
10 dkg füstölt kacsamell (helyettesíthető mással)
1 nagy körte
2ek tejföl
2 ek majonéz
1tk magos mustár
pici citromlé
só, bors, porcukor
diónyi vaj, kb. 2 ek méz a gyümölcs karamellizálásához

A cikóriát levelekre szedem és 1 cm-es csíkokra szeletelem. Összekeverem a tejfölt, majonézt, mustárt, sót, borsot, citromlevet, porcukrot, azaz ízlés szerinti pikáns tartár öntetet készítek.. Összekeverem a salátával. Épp annyi kell hogy legyen az öntet, hogy csak bevonja a leveleket, ne ússzon az öntetben. Félreteszem (eddig előre elkészíthető, mivel a cikória nem esik össze). Karamellizálom a körtét (lehet más gyümölcsöt is használni, pl. almát, esetleg fügét) a következőképpen: meghámozom, kicsumázom és közepes méretű szeletekre vágom. Egy serpenyőben erős lángon megolvasztom a vajat és a mézet, ráhelyezem a körteszeleteket és ott állok mellette, mert nagyon hamar odakap. Amikor megpirult az egyik oldala, megforgatom. Tálra rendezem, úgy hogy középre kerül halmozva a cikóriasaláta, köré pedig felváltva a körte és a kacsamell (ez itt zseniális minőségben kapható, de abszolút helyettesíthető bármilyen más finom, vékonyra szeletelt füstölt sonkával, vagy akár maradék sülttel.)

(Visited 922 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük