Múlt héten jártam egy izgalmas új helyen, a Flores Bistro-ban, amely elsőre nagyon ígéretesnek tűnik, kollégáim azóta már pezsgős(!) reggelijüket is tesztelték, állítólag az is szuper. A legjobb étel a következő íztrióból állt: levendulás malackaraj, fehérrépapüré, karamellizált sárgabarack. A sült, a virág, a földes ízű püré és az édes-savanykás sárgabarack iszonyú jól működtek együtt. A fehérrépapüré zseniális volt, nem spóroltak ki belőle semmit, legkevésbé a vajat. A gazdag, hófehér krémről én fehércsokoládéra asszociáltam és a levendulás fehércsokoládé fagylaltra terelődtek a gondolataim, amit hétvégén el is készítettem. Mellé sárgabarack, amit vaníliás szirupban sütöttem. Nekem nagyon tetszett együtt a fagyival, J. szerint túl sok volt a vanília (van olyan, hogy túl sok vanília???). A sült sárgabarack az egyik legpraktikusabb desszert, fél óra alatt elkészül, viszont akár három-négy napig is eláll a hűtőben. Vanília– vagy joghurt fagyalttal is működik.
Sült sárgabarack (4-8 adag)
Hozzávalók:
10 szem érett, de nem túl puha sárgabarack
fél vaníliarúd
10dkg cukor
1,5dl víz
2ek citromlé
A sütőt előmelegítjük 170C-ra.
A sárgabarackokat (héjastul) elfelezzük, kimagozzuk. A cukrot és a vizet kis lábasban összeforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és a citromlevet. Néhány percig erős lángon főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Egy hőálló tálba öntjük a szirupot, a sárgabarackokat vágott felükkel lefelé belehelyezzük. 10 percig sütjük. A barackokat megfordítjuk, meglocsoljuk a sziruppal és így is 10 percet sütjük. (Figyeljünk a sütési időre, a barack puhuljon meg, de tartsa meg formáját, ez az érettségi fokától is függ). Lehűtjük, szobahőmérsékleten, vagy hidegen tálaljuk fagyi mellé. Hűtőben 3-4 napig eláll.
Recept Claudia Flemming: The last course c. könyve alapján (ott a szirup dupla cukorral és kamillavirággal készül)
Levendulás-fehércsokoládés fagylalt (tavalyi recept, kicsit igazítva)
a lehűtöm alatt ugye nem fagyasztót értesz? 🙂 amúgy nagyon fincsi, a karamell fagyid!!! 🙂