Töltött cukkini és paprika sűrű paradicsomszósszal

Ahol terem padlizsán, cukkini, paprika és paradicsom, ott egészen biztosan találkozunk valamilyen töltött formájukkal is. Ezek a hússal, vagy mással töltött nyári zöldségek - azon ételek csoportját gazdagítják, amelyekkel szinte minden nemzet büszkélkedhet. A perzsa töltött paprikát (dolmeh felfel), fűszeres, kapros rizzsel töltik, és fokhagymás joghurttal kínálják. Az azeri konyha “három nővére” (uch baji): bárányhússal töltött padlizsán, paprika és paradicsom triója hidegen is nagyon finom, az arab (libanoni, szír) apró, töltött cukkini (kousa mahshi) pedig a műfaj egyik legjobbja, könnyű, pikáns paradicsomszószban főzik, és a bébicukkinik vájásához speciális fúróeszközt használnak. Pasztellzöld, kisméretű, zsenge fajtájú bébicukkiniből-, vagy tökből készítik, aminek a víztartalma is sokkal alacsonyabb a hagyományosnál, és az íze is sokkal karakteresebb, édesebb.
Különböző változatai egyébként más konyhákban is előfordulnak (török, görög), hasonló fogása pedig szinte minden mediterrán országnak van. Az alábbi változatban a mi töltött paprikánkkal találkozik, és különlegessége, hogy a kivájt cukkini belseje sűrítit a paradicsomszószt.

Töltött cukkini és paprika sűrű paradicsomszósszal
Hozzávalók (4-6 adag)

50 dkg darált hús (bárányból a legfinomabb)
15 dkg rizs, vagy bulgur, alaposan leöblítve
2 evőkanál arab hétfűszerkeverék
(koriander, kardamom, szegfűszeg, fehér és fekete bors, római kömény, fahéj)
1 evőkanál só
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor koriander, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
3 evőkanál olívaolaj
4 cukkini
4 zöldpaprika
7 dl natúr paradicsomlé (házi, vagy bio)
1 kávéskanál só
csipet porcukor
Tálaláshoz:
5 dl görög joghurt, 1 gerezd reszelt fokhagymával és csipet sóval kikeverve
jófajta olívaolaj

A töltelékhez egy nagy keverőtálba tesszük a darált húst, az alaposan átöblített rizst, vagy bulgurt, a fűszerkeveréket, sót, a finomra aprított petrezselymet és koriandert, a reszelt fokhagymát és az olívaolajat (utóbbira csak akkor van szükség, ha soványabb hússal dolgozunk. Ha egy kicsit zsírosabb báránnyal, akkor nem kell bele olívaolaj). A cukkiniket megmossuk, két végüket levágjuk, majd 6-7 cm-es darabokra vágjuk. Egy közepes méretű zöldségből így három henger jön ki. Következik a cukkinik kivájása: egy karalábévájó a legkényelmesebb eszköz erre. A cukkinihengerek egyik végét zárva hagyjuk, csak a másik felét kezdjük el mélyen kivájni. A pereme maradjon sértetlen, de az üreg legyen viszonylag széles. A paprikák csumáját, magját eltávolítjuk, töltésre előkészítjük. Ha megvagyunk az összes zöldséggel, a belsejüket kissé megsózzuk, és néhány csepp olajat cseppentünk rá. Kiskanál segítségével megtöltjük a fűszeres, húsos keverékkel, de ne túl szorosan, a tetején maradjon kb. 1 cm, hogy a rizsnek/bulgurnak legyen helye megduzzadni. Egy nagy lábasba (pl. cocotte) öntjük a paradicsomlevet, sóval, pici porcukorral ízesítjük. Fektetve belehelyezzük a töltött cukkiniket és paprikákat, ha nem férnek el egy sorban, akkor egymás tetejére is. Hozzáöntünk kb. 7 dl vizet (a paradicsomlé üvegéből), a cukkini kivájt belsejét körészórjuk. Fedő alatt, 45 percig főzzük közepes hőfokon, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, majd levesszük a fedőt, és további 15 percig főzzük erős lángon, hogy a levet kissé beforraljuk. A töltött zöldségeket kivesszük, a szószt simára turmixoljuk, majd a zöldségeket visszatesszük. Langyosan a legfinomabb. Fokhagymás joghurttal, és pitával tálaljuk.

(Visited 4 053 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Nagyon finom lett, szerintem ez bekerul a csaladi receptek koze! Mivel itt nincs tv paprika, nagyobb kapiaval keszitettem es egy maradek, kisebb padlizsan is bekerult a paprikak es a cukkinik koze. Annyira jo benne a korianderzold is, pedig nem is vagyok rajongo.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük