Sült spárga körözött krémmel és paprikás napraforgómaggal

Az idei szezon megkezdődött, következzen hát néhány ötlet, hogy minél jobban és változatosabban tudjuk kihasználni a spárgaheteket. Az első adag mindig a sütőben készül, hatperces, folyós sárgájú tojás és enyhén mézes, ropogósra sütött hajdina kerül rá. Amikor már berobban majd az eper is, akkor jöhet a spárga eperrel: a megsütött sípokra citromlével, chilivel és olívaolajjal kevert felkockázott epret és morzsolt fetát halmozunk (szenzációs!). Kókusztejes, csípős, currys krémlevesek (pl. sárgarépa, vagy spenót) betétjeként is nagyszerű wokban pirítva. Ha már ázsiai irányzat, akkor dobva-rázva, csirkével, szójaszósszal, fokhagymával is pazar. Carbonara tésztához adva is kiváló, felkarikázva, főtt gerslivel, sok zöldfűszerrel bekeverve is pazar. Régimódi, de klasszikus kedvenc a flamand módra történő készítési mód: petrezselyemmel, olvasztott vajjal, citromhéjjal kevert kemény tojás kerül a spárga tetejére. Hollandi mártással soha nem megy ki a divatból. Kapros-citromos főzelékként sem utolsó. Az idei fejlesztés pedig az alábbi változat: lágy körözött krémmel és ropogós, füstölt paprikás szotyival.

Sült spárga körözött krémmel és paprikás napraforgómaggal
Hozzávalók (4 adag)

Körözött krém:
25 dkg puha juhtúró
25 dkg túró
2 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál köménymag, megpirítva
0,5 dl sör
1 nagy lila hagyma, finomra aprítva
só, bors

Paprikás napraforgómag:
25 dkg hántolt napraforgómag
1 evőkanál őrölt füstölt paprika
1 evőkanál só

Sült spárga:
1 csomag (500g spárga)
1 evőkanál olívaolaj
só, bors

A körözötthöz a juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szobahőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük az egészen finomra aprított lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. A paprikás napraforgómaghoz a szotyit száraz serpenyőben aranybarnára pirítunk (ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor 200C fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirítjuk meg), majd azonnal összekeverjük az őrölt füstölt paprikával és a sóval. Zárt dobozban hetekig eláll. A spárgához a sütőt előmelegítjük 210C fokra (légkeverés). A spárga legalsó egy-két centijét letörjük (hang alapján lehet érezni, hogy hol kell megtörni), majd a legalját zöldséghámozóval meghámozzuk. Zöld spárgánál a többi részt nem szükséges pucolni, a kis lapos „tüskéket” eltávolíthatjuk a szárról. Ha a receptet fehér spárgával készítjük, annak a teljes szárát meg kell pucolni. A spárgákat egy tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, frissen őrölt borost adunk hozzá, és kb. 10 perc alatt megsütjük (a pontos sütési idő a spárga fajtájától és vastagságától függ).

(Visited 9 739 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük