Sült karfiol krémleves

Az egészben sült karfiol az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb kulináris találmánya. A feltalálás érdeme egyértelműen a kortárs izraeli konyha valamelyik neves séfjét illeti meg, persze többen magukénak tudják, így mindig óriási a vita. Vitathatatlan tény azonban, hogy világhírűvé Eyal Shani Miznon nevű pitázója tette, amelynek az egyik ikonikus fogása. Nem csoda, hogy rá van kattanva az egész világ, a sült karfiol amúgy is olcsó, jóízű, könnyen és változatosan elkészíthető, minden fűszert elbír, lehet rusztikusan vagy elegánsan tálalni, összhangban van a zöldségeket előtérbe helyező, és a “vissza a gyökerekhez” irányzatokkal, ráaádásul minden étrendnek (vegán, paleo, mindenmentes) tökéletesen megfelel. Hogy egészben sütve, vagy rózsáira szedve, végsősoron szinte mindegy, finom így is, úgy is, az alábbi levesben rózsákban sütve szerepel. Igazi csodaleves, mindössze három hozzávalóból: sült karfiol, alaplé, vaj. Íze olyan összetett, elegáns és telt, hogy az ember az első falat után komolyan meglepődik. A kevés alapanyagra való tekintettel azoknál érdemes a minőségre figyelni, így például az alaplé /leszűrt húsleves elég sokat nyom a latba. Ha nincs kéznél, inkább víz legyen a választás, mint kocka. Olyan finom, hogy “meztelenül”, mindennemű feltét nélkül is kiváló, de fel lehet öltöztetni pl. magokkal, pirított zsemlekockával, vagy fűszerolajakkal. Elkészíthető előre is, ilyenkor kevés vízzel lehet melegítéskor hígítani, ha szükséges. Ha rövidebb lével főzzük, vagy nagyon besűrűsödne, kiváló püréként is sültek, halak mellé. Méltó első levese lesz 2018-nak.

Sült karfiol krémleves
Hozzávalók (4 adag)

1 közepes fej karfiol (zöldje és torzsa nélkül kb. 70 dkg)
3 evőkanál olívaolaj
só, bors
1,2 liter alaplé, vagy víz
6 dkg hideg vaj

A sütőt előmelegítjük 220C fokra (alul/felül üzemmódban). A karfiolt közepes méretű rózsákra szedjük, a rózsákat pedig hosszant félbevágjuk. Egy uzsonnázótasakba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, jól összerázzuk, hogy a karfioldarabokat egyenletesen bevonja az olaj és a fűszer, majd egy sütőpapírral borított tepsire szórjuk. A karfiolokat megfordítjuk úgy, hogy mindegyiknek a vágott felülete legyen a papíron, így jobban tud karamellizálódni. 25 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul, és barna, karamellizált pöttyök jelennek meg a tetején, illetve az alján, a vágott felületen. Közben az alaplevet, vagy vizet felforrósítjuk. Az elkészült sült karfiolt a forró alaplébe tesszük, és 5 percig erős lángon főzzük. Az egészet erős teljesítményű turmixgpbe tesszük (ha kis űrtartalmú gépünk van, akkor két adagban), és teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a hideg vajat, és ezzel is turmixoljuk pár másodpercig. Ízlés szerint pirított magokkal (mogyoró, dió, sós mandula), fűszerolajjal (pl. chili- vagy paprikaolaj, dióolaj, olívaolaj) tálaljuk.

(Visited 56 029 times, 9 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

13 hozzászólás

  1. Ma találtam rá erre a receptre,volt itthon karfiol, paleo palacsinta sütés közben elkészítettem.Egy kis kurkumát is dobtam bele. Ez a leves fenomenális. Biztos,hogy még sokszor megcsinálom.Egyszerű,gyors és nagyon finom! Köszi!

  2. Nagyon finom, gyakran van a műsoron.
    Kérdés: „alaplé” – ha nincs jelző előtte, akkor miből készül? Hús? Csirke? Csont? Zöldség? (sok esetben felmerül a kérdés).

  3. Ma készítettem el, alaplé hiányában sima vízzel és így is isteni lett! Gyors, egyszerū és finom, így felkerült a kedvencek listára 😉

  4. Kisfiam tejfehérje érzékeny, vaj helyett van valami tipped mit tudnék használni, hogy ne “rontsa el” a levest? Nekem a rizskrem, zabkrem sajnos nagyon nem jött be…☹️ köszönöm!

    1. Réka, a vajat egyszerűen hagyd el, anélkül is nagyon finom lesz, krémes, telt a sült karfioltól is. Vagy ha véletlenül van, pár csepp dió- vagy mogyoró olaj is jó lenne bele.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük