Sült spárga&fokhagymás krumpliköret 2006.

Eper, spárga…Spárga, eper…itt a szezon, ihajcsuhaj.

Természetesn nem múlhat ez úgy el, hogy ne lenne itt mindkettőből egynéhány finomság. Eper már volt néhány (és még lesz is még mindig), spárgából íme az első. Néhány napig kedves vendégeim voltak, akiknek főzőcskéztem ezt-azt szívvel-lélekkel (minden ízlett, de szerintem már alig várták, hogy otthon egyenek egy jó rántott húst:) és végre idén előszőr megcsináltam az egyik legeslegkedvencebb köretemet. Szerintem zseniális gyakorlatilag bármihez, sült csirkéhez, steak-hez, halhoz, mindig abszolút garantált siker. Nálunk most rukkolapesto-s lazacnyárs körete volt. Az ötlet egyébként egy olyan könyvből származik, amelyben a receptek feledhetőek, viszont nagyon jó tálalási tippek vannak benne az egyik legnevesebb amerikai food stylist-tól.

Spárgával lehet mindenfélét kísérletezgetni, gyakorlatilag bármilyen formában szeretem, feltéve, hogy nincs halálosan szottyosra főzve és nem konzerv. A családban nálunk a spárgaleves a tavaszi vasárnapi ebédek kötelezője, akár heteken át. A spárgalevest én speciel a fehér spárgából szeretem jobban, abból is darabosan, tejfölös habarással, sok petrezselyemmel, ahogy Apukám főzi (pici citromlével, cukorral ízesített húslevesben, ill. kockával spárga darabokban puhára főz, tejföllel behabar, sok friss petrezselyem). De finom zöldspárgából is, akár klasszikus egyszerű krémlevesnek mint például ez.

Viszont ami spárgában nálam a top favorit és nem is nagyon csinálom ma már másképp, az a sült spárga. Szerintem annyival, de annyival finomabb, mint főzve, hogy azt el sem lehet mondani. A világ legegyszerűbb dolga: a spárgákat (zöldből is, fehérből is lehet készíteni, bár ezt meg a zölddel szeretem jobban) megtisztítom, további felhasználástól függően vagy egészben, vagy néhány centis darabokra vágva összeforgatom olívaolajjal, lazán szétterítem egy alufóliával kibélelt tepsin, sózom, borsozom (aztán jön egy trükk, amit valahol olvastam és nekem nagyon működik: a spárgát meglocsolom icipici –épp csak egy tk-nyi olvasztott vaj és barna cukor keverékével). A sütőben 220C-on (gáz 7) a spárgák vastagságától függően 15-20 perc alatt sütöm meg. Ezalatt megpuhul, de al dente azaz roppanós marad, megmarad a finom, friss spárga íze, kívül szépen megpirul. Ez már így önmagában egy tökéletes tavaszi vacsora, de lehet tovább variálni. Salátával, más zöldségekkel keverni, tésztavacsorát csinálni vele kis bacon-nel, pármai sonkába tekerni, megszórni parmezánforgácsokkal, rántottát, vagy folyós lágytojást tenni rá, hajszálvékonyra szeletelt sült csirkemellel, vagy steak-kel és pirított szezámmaggal, szójaszószos mézes öntettel összeforgatni, a lehetőségek tára végtelen

Egy kis spárgamix a külföldi food blogokról, lehet mazsolázni, kipróbálni:

Hogyan készítsük elő a spárgát – képes technológiai bemutató – Helen, Beyond Salmon
Spárgás rizottó – Johanna, The Passionate Cook
Bacon-os spárgás quiche – Angelika, The Flying Apple
Spárgapuding – Kitchen Chick
Extravagáns spárgás-epres lepény – Chocolate&Zucchini
Spárgapesto –O Delices

Itt Kevin-nél (Seriously good) pedig májusban spárgareceptgyűjtés folyik, úgyhogy érdemes ott is nézelődni (a roundup alatt vannak az összegyűjtött receptek)

Recept

Hozzávalók (4 személyre)

1 csomag zöld spárga (1/2kg)
1 csomag fehér spárga
½ kg apró szemű burgonya (pl. kiflikrumpli)
25 dkg koktélparadicsom
12 gerezd fokhagyma
friss kakukkfű
olívaolaj
só, bors
egy ek-nyi olvasztott vaj, pici barna cukorral keverve
fél csokor friss petrezselyem

opcionális: reszelt citromhéj, reszelt parmezán, fekete olajbogyó

A sütőt előmelegítem 220C-ra (gáz 7)
A krumplit mérettől függően félbe, vagy negyedekbe vágom. Összeforgatom az olívaolajjal, friss kakukkfűvel, fokhagymagerezdekkel, sóval, borssal és kiterítem egy alufóliával bélelt tepsire. Kb. 45 percig sütöm. Közben előkészítem a spárgát. A zöldet általában könnyebb előkészíteni, a fehérnél gyakrabban fordulhat elő, hogy fás a szára. Lehetőleg nagyjából azonos vastagságú spárgákat próbáljunk beszerezni). A fent leírt módszerrel (azaz olívaolajjal, sóval, borssal összeforgatva tepsire borítom, meglocsolom a vajjal. 30 perc után beteszem a krumpli mellé/alá, így egyszerre sül meg. Ha nem fér be, akkor rögtön a krumpli után, nem baj, ha a krumpli nem forró. A megsült krumplit és spárgát összekeverem, hozzáadom a félbevágott koktélparadicsomot, a sült fokhagymagerezdeket és megszórom jó sok friss petrezselyemmel. Lehet hozzáadni pici reszelt citromhéjat, vagy reszelt parmezánt, más friss zöldfűszereket, fekete olajbogyót, meg ami még tetszik. Langyosan tálalom köretként.

Eredeti recept: Rori Trovato, Dishing with Style, Roasted Halved Fingerlings with Asparagus, Cherry Tomatoes and Black Olives

(Visited 1 530 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

14 hozzászólás

  1. Hi Zsofi, thank you for mentioning my recipe ! And I must say that Clotilde’s also sounds very intersting. Will have to try it before the season is over. I would love to read your recipe as well, but I think I can figure it out a little from the photo… Have a nice weekend at take care, angelika

  2. Kedves Zsofi! Mecsinaltam ezt a receptet, isssteni lett, csaladi recepttarba felveve azonnali jelleggel. Csak egy ici-pici hibaja lett: a fokhagyma. Keserure egett gömbôcök lettek, milyennek kellene lenniuk (gondolom nem ilyennek)(hasonloan finom ez a fogas, amikor a sparga helyett californiai paprikat sutunk- -3 szinut, hogy szep legyen-, fetasajttal es fekete olivabogyoval talajuk. itt fontos, hogy kihuljon, ugy jobban kijon a sos-edeskes kontraszt. Fantasztikus koret nyaresti sutogeteshez.)Gratulalok a blogodhoz, nagyon szinvonalas!Rita

  3. Szia!Hihetetlenül jó ez a blog. Szép és igényes és kedvcsináló, megyek is spárgát pucolni…Gratulálok és Minden jót!

  4. Tegnap sütöttem először spárgát (a Narancsban olvastam a receptet). Alaposan meghámoztam zöldség tisztítóval, de még így is keserű maradt néhol. Mit csinálok rosszul? Nem szeretném újra elrontani. Van tippetek? (fehér spárga volt)

  5. a sült spárga valóban isteni volt!!! és a barnacukros máz tényleg nagyon feldobta!! (kísérőnek ajánljuk a Duna-Tisza közi Cserszegi fűszerest 😉

  6. Szia,

    Sajnos nem főzök jól, az az érzésem, ehhez valami különleges érzék is kell…(na meg gyakorlat, amiből szintén nincs sok…) így hát egy 1000 éves szakácskönyvem van.
    Viszont egy bortársaság újságjában ( mert ínyenc viszont vagyok) nagyon szuggesztív volt, hogy most spárgát kell enni. Igen ám, de receptem nem volt. Véletlenül rábukkantam a blogodra, és leesett az állam. Ez igen! A recept is, és a stílus is imponáló!
    ( A pasik szoktak ennyire ínyencek lenni, – bocs, teljesen szubjektív vélemény!!! – azt hittem férfi vagy vagy…)

    Gratulálok!

  7. csoronika:

    a spárga rövid darabokra vágva, vajon megpárolva a legfinomabb…. petrezselyemzöld, vagy szerecsendió a kedvenc fűszerem hozzá.

  8. Hát ez egyszerűen isteni. Anyukám túlfőzött fás förmedvénye után, adtam neki még egy esélyt és nem tudok betelni vele. Olivaolajon megsütve, nagyszemű tengeri sóval.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük