Lazacpástétom avokádóval

Az avokádó rákkoktéllal töltve nálunk gyakori előétel, ezt a módosított változatát azoknak a vendégeimnek fejlesztettem ki, akik hadilábon állnak a herkentyűkkel, de a halat szívesen megeszik. Ahhoz, hogy ilyen fancy módon nézzen ki, profi formázó fémkarikára van szükség, amelyet speciális boltokban lehet kapni (bevallom, otthon még nem láttam, külföldön konyhás boltokban árulják). Gyakorlatilag bármiből hihetetlen mutatós fogást lehet vele kreálni, én leginkább előételekhez és desszertekhez használom. (Megjegyzem, igazán modern éttermekben divatjamúlt, és már nem túl menő dolog ezt a fajta prezentációt használni, de hálistennek nem vagyok modern étterem, és nekem akkor is annyira tetszik..)
A rákkoktél majonézét teljesen kiiktattam belőle, a lazac pedig friss lazac, bambusz-, vagy más párolóban elkészítve, így sokkal könnyebb, és tisztább ízű az egész étel. Lehet úgy is tálalni, hogy az avokádó magja helyébe töltjük, vagy több személy részére tortaformában elkészítve, szeletekre vágva.
Recept (2 adag)

1 érett avokádó
20dkg friss lazac
1 salottahagyma (vagy ¼ hagyma)
fél citrom reszelt héja
2 ek citromlé
1tk tejföl
1tk kapribogyó
só, bors, olívaolaj

Lábasban vizet forralok. Ráteszem a bambuszpárolót (vagy más párolóedényt). Beleteszem a a lazacfilét, amelyet előzőleg sóztam, borsoztam, az edényre ráhelyezem a tetejét, és kb. 7-8 perc alatt készre párolom. Villával darabokra szedem. A salottát apróra kockázom, hozzákeverem a halhoz. Jön hozzá a citromhéj, citromlé, 1tk tejföl, kapribogyó, pici olívaolaj, és szükség szerint só, bors. Jól összeforgatom (idáig előre elkészíthető). Közvetlenül tálalás előtt félbevágom az avokádót, eltávolítom a magját. A húsát összenyomkodom sóval, borssal, citromlével. A formába alul avokádó, felül a lazac kerül. Pirítóssal tálalom.

(Visited 1 236 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

9 hozzászólás

  1. Te folyton bosszantod a magyarországi olvasókat ezzel a salottahagymával, nem jól van így… Viszont mi bármikor vehetünk fehérrépát kilószámra. 1:1? 🙂 A formázókarika átmérője kb. hány cm?

  2. Szia, Zsófi,jó, hogy írtál erről, már többször láttam a képeiden. Ilyen desszertgyűrű nekem is van (bár ritkán használom), 8 cm az átmérője. Az enyém a Küchenprofi-tól van, otthon Pesten a Mammutban a Tálal6 nevű konyhaboltban a lányok készséggel megrendelik, mert sok mindent meg tudnak rendelni. (Bár én nem ott vettem.) Előnye, hogy sütni is lehet benne, és aztán könnyen kiemelni. Nagyon változatosan használható! A 4 darabos csomag ára 15-17 € között mozog.

  3. Ez az avokádós lazac rendkívül hasonlít a perui ceviche-re, ami ott nemzeti étel, és gyakorlatilag mindenhol megtalálható. A különbség annyi, hogy apróra vágott fehérhúsú halak keverékét (a magyar nevüket meg kellene néznem) pácolnak nagyon sok zöldcitromlében (6-8 db), azt apróra vágott hagymával dúsítják, az avokádó már hasonló, de sok helyen patatával fogyasztják. A halról leöntött lé a leche de tigre, vagyis tigristej. Mára már különböző variációkban szinte egész Dél-Amerikában elterjedt.Egyébként pont így, ilyen gyűrűben láttam én is.

  4. végül is bármilyen fém-, vagy műanyag karika megteszi, a lényeg, hogy felül is teljesen lyukas legyen, mert felülröl töltöd meg+ a fala megfelelő magas legyen. Átmérő kb. 8cm, de mindenféle méretben van.Mamma, igen, ceviche megvan, nem vagyok rajongója a nyers hal miatt, még akkor sem, ha a lime lében „megfő”.Ribizli, ok, 1:1, igazad van:)

  5. Tartsatok bármilyen provinciálisnak, csili mákosgubája után nekem mindenáron kellett ilyen karika! Sajnos, ahol én éppen élek, nemhogy karika nincs…. De! Kitaláltam, hogy ha a legnagyobb konzervdoboz (babfőzelék, sólet, stb.) másik oldalát is levágom, isteni karika kerekedik belőle, így viszont nem kerül semmibe, és újrahasznosítás esete forog fenn. Praktisch!!!!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük