A származási helyétől – állítólag a 18. században a Liége-i herceg szakácsa készítette először-, ill. a hagyományos flamand-vallon ellentéttől függetlenül ezt az édességet az egész ország imádja. Minden belga városban kapható, utcai bódékban, hétvégenként kitelepülő lakókocsikban sütik frissen, a vevő orra előtt. Ne féljetek, nem lehet nem észrevenni, mindent betöltő édes, karamelles illata olyan bódító, hogy nemcsak a helyiek, de talán még a brüsszeli csúcstalálkozókra érkező miniszterek sem tudnak neki ellenállni.
Maga a gofri története egyébként jelentős múltra tekint vissza: már az ókori görögök is sütöttek forró vaslap között ostyákat, néhányezer évvel később pedig egy kreatív kézműves ötlete volt a bordázott forma, amely a méhkaptár mintázatára emlékeztetett (ennek a neve franciául a gaufre). A brüsszeli verzió Amerikában csak az 1964-es new yorki világkiállításon debütált (és mivel Brüsszel beazonosítása problémásnak bizonyult, ott a mai napig „belga gofri”-ként ismert). Itt többnyire reggelire fogyasztják, ropogósra sütött szalonnával és juharsziruppal, és csak ámulnak meglepődve, amikor Belgiumban tapasztalják, hogy ez valójában egy édesség.
Miben is különbözik a két legismertebb fajta? Míg a brüsszeli változatnak vékonyabb, könnyebb tészta az alapja, és téglalap formájú, addig a liége-i egy különleges, tömör kelt tésztából készül, alakja pedig szabálytalan. A receptje természetesen titok, mindenki szerint más a trükk: ki egy csipet fahéjra, ki mézre, ki citromhéjra esküszik. Az biztos, hogy elkészítéséhez rengeteg olvasztott vaj, liszt, tojás, tej, cukor és élesztő szükséges, továbbá elengedhetetlen hozzávalója az a speciális gyöngycukor, amely nem olvad el sütés közben, így a forró tésztába harapva ropogós, édes kristálydarabokra bukkanunk.
Autentikus elkészítése házilag fentiekből következően nem a legegyszerűbb dolog, így receptet ezúttal nem adok, brüsszeli látogatás alkalmával azonban ki ne hagyjátok! A Belgaufre nevű utcai standokon és a metrómegállókban találni a legjobbat.
Az írás a Magyar Narancs múlt heti számában jelent meg.
Brüsszelben még nem jártam, amerikában viszont a kultúrsokk erejével hatott, amikor a gyorskajáldákban kínált édes gofrit (waffle) a nép húspogácsával ÉS vajjal ÉS juharsziruppal nyakon öntve falta. >>Ha nem is autentikus, a legjobb házi gofri recept, amit próbáltam eddig, az a mindmegettén a V.O. (Orsi) által szignózott darab. Szigorúan fasírt nélkül…
Rajongok érte! Minden nap tudnám enni, de úgy védekezek, hogy tartom magam a „szabályhoz” miszerint csak akkor veszek, ha otthonról érkeznek vendégeink. Próbáltam reprodukálni, még gyöngycukrot is vettem, kerestem autentikus receptet, stb.. Igazad van, ez tényleg csak az utcán az igazi. Üdv: Bora
nagyon lelkes olvasod vagyok, bar eddig meg nem szoltam hozza, most gofrirajongokent ugy erzem, muszaj: a legfinomabb szerintem a woluwe shopping center aljaban kaphato, a mister minit mellett. sajnos mashol neha nem friss, itt viszont mindig fantasztikus. Igaz, kicsit kisebb a tobbinel, de megeri 🙂>szamoca
szamoca: na azt ott, sajnos, túl jól ismerem, tényleg igen jó. nekem a kedvencem a Pl. Monnaie-vel szemben a rue Grétry sarkán lévő Belgaufre stand, meg Gent-ben a húscsarnokkal szemben
Örülök, h már a Narancsban is publikálsz :)) Jól jönnek a friss recept-tippek itt, a Balkánon (is)! Élvezem 🙂>snora
Szerinted a jegcukor az ugyanaz lehet mint a „sucre grain perlé” ami a goffrihoz valo?
https://www.groby.hu/elelmiszer/35774-koronas_diszito_jegcukor_250_g_.html