Az étterem a belvárosban, a főtértől kb. 20 perc sétára található. Már régóta a kipróbálandó listámon szerepelt, sokan Brüsszel egyik legérdekesebbjének tartják, és mivel egy másik helyre nem kaptunk helyet, spontán előlépett. Modern, egyszerű, elegáns, kifejezetten kellemes hangulatú, kicsi (kb. 30 férőhelyes) hely. A kongói származású séf, Christian Baby Yumbi a belga Slow Food mozgalom egyik alapítója és képviselője. Klasszikus francia alapokon nyugvó, modern, kreatív konyhát visz, amelyen elsősorban a zöldségeket és halakat állítja középpontba. A menü:
Üdvözlőfalat:
Vízben és füstölgő szárazjégben, kémcsőben tálalt, frissen préselt, rózsaszínű görögdinnyelé
Drámai, látványos indítás – bár maga a lé picit állott, az ötlet jópofa és üdítő, a szó szoros értelmében.
Előétel I.: zöldség kreáció
Ez az étterem emblematikus fogása: hat különböző zöldség, tökéletesen egyforma kocka formában. Benne van az étterem alapfilozófiája: természetesség, technika, alapanyag-központúság. Szerintem túl nagy adag, mivel ez is a konyha üdvözleteként érkezik, bőven elég lenne egy kisebb kóstoló. Sorrendben: édesburgonya, lila burgonya (vitelotte), kerekrépa, sütőtök, csicsóka, sárgarépa.
Előétel II.: Spárgaleves, Szt. Jakab-kagyló
Ez a fogás kiemelkedő, ami elsősorban a spárga és a kagyló kiváló minőségének, intenzív, enyhén édeskés ízének köszönhető. A kagyló kívülről tökéletesen karamellizált, friss, puha. Kicsit kár is, hogy megbújik a levesben, és nem hagyják, hogy főszereplő legyen. A leves bársonyos, remek ízű. Benne egy síp al dente fehér spárga és két szál ritkaságszámba menő vadspárga.
Főétel: Bőrén sült aranydurbincs (dorade) filé, rajta néhány szál olajban kisütött kakukkfű és tárkony. Állagban mindkettő hagy némi kívánnivalót (picit túl olajos), ízre, frissességre kiváló Köret: serpenyőben sült burgonya, a legselymesebb, legízesebb sárgarépapüré, amit valaha kóstoltam, tökéletes hollandi mártás. Összességében remek.
Desszert I.
Kísérleti desszertnek gyanítom, amelyet éppen teszteltek, elemei sem külön, sem együtt nem működnek, az egész sok, össze-vissza kavalkád, amely sehogy nem jön össze: gőzölt pisztáciás piskóta, rajta ibolyafagylalt (enyhén savanykás, nekem ez az egyetlen, ami ízlik), vaníliás tápiókapuding, amerikai mogyorós karamellkocka. Még csak nem is szép, színben sápadt, reméljük a visszaküldött adagok meggyőzték a konyhát, hogy a kísérlet kudarcba fulladt.
Desszert II.
Úgy tűnik, ez is mindig jár a konyha záró üdvözleteként, ha a fődesszert jó lett volna, sok lett volna, így nem bántuk. Savanykás málnaszósz, málnasorbet, kókusz-sorbet, szárított eperből őrölt eperpor. Ez remek, jól esik, hogy nem túl édes, záróakkordnak kellemes.
A hibapontok ellenére összességében izgalmas, érdekes, a környezet kellemes –és végül, de nem utolsósorban, ez az egész sor, amely valójában akár egy miniatűr degusztációs menünek is elmegy, háromfogásos „business lunch”-ként fut, amelynek az ára 20 Euro (ital nélkül). Ez a helyi viszonyok közt elég hihetetlen. Minden esetre, én szeretnék még visszamenni, és bárkinek lelkesen ajánlom (este 40-65Eur/8 fogásos, naponta változó menü).
http://www.restaurantresource.be/164, rue du Midi, Brüsszel
32-2-514-3223
Metró: Anneesens
Találtam egy cikket az étteremről. FR. akit esetleg érdekel. http://oanese.over-blog.com/article-18845371-6.html
Üdvözlőfalat:>Vízben és füstölgő szárazjégben, kémcsőben tálalt, frissen préselt, rózsaszínű görögdinnyelé>Drámai, látványos indítás – bár maga a lé picit állott, az ötlet jópofa és üdítő, a szó szoros értelmében.>>>Ez szerintem elég gáz, és elég sznob.> 🙁
Hát, látványosnak nagyon látványos volt, és az étterem filozófiájához is passzolt. Én mondjuk szeretem, amikor amuse-ként frissen préselt levet adnak,szerintem nagyon üdítő tud lenni, feltéve persze, ha tényleg olyan minőségű és ízű. Ebben az esetben az íz sajnos elmaradt a show mögött.
Amikor elkezdtem olvasni a bejegyzest azonnal tudtam, hogy a fekete pont a felszolgalasnak fog jarni. Brusszelben valahogy minden vendeglatas inkabb vendeg-nemlatas, es ezt az alkalmankent jo fogasok sem tudjak elfeledtetni. Meg a Hectors Chickenben is jobb fejek mint nemely valodi etteremben…