Krémes tejpuding (muhallebi)

A Muhallebicisi olyan édességboltot jelentett, amelyben a muhallebici által készített desszerteket lehetett kapni. A muhallebici pedig olyan cukrász szakembert, aki muhallebit készített. Ha egy ételről külön mesterséget, illetve üzletet neveznek el, abból elég egyértelmű, hogy itt csakis valami nagyon komoly, szent dologról lehet szó. Ehhez képest talán meglepő, hogy a névadó nem más, mint a világ egyik legegyszerűbb desszertje. Tej, keményítő, cukor. Ennyi. Esetleg néhány csepp rózsavíz. A szultáni palotában minden esetre külön csapat felelt a szent puding főzéséért. Az ottomán konyhaművészetben évszázados hagyományokkal bíró puding pontos eredete nem ismert, de a legtöbb forrás szerint a 17. században terjedt el. Léteznek cifrázott változatai is, amelyek között a legkülönösebb az Isztambulban ma is rendkívüli népszerűségnek örvendő tavuk gögsü, amely csirkemellet tartalmaz. Bár a közvetlen kapcsolat nem alátámasztott, nyilvánvaló a rokonság a franciák kedvelt desszertjével, az ún. blancmange-zsal, amely a középkori Európában igazi menő ételnek minősült. Számos forrásban találni rá utalást, pl. II. Richárd konyhafőnökeinek feljegyzéseiben, vagy a Canterbury Mesékben. Hozzávalók: tej, cukor, csirkemell, alkalomadtán sáfrány, vagy fahéj. Vissza az arab, illetve török világba: itt a mai napig az egyik legnépszerűbb édesség, Isztambultól Bejrútig mindenütt megjelenik, hasonló elnevezésekkel (malabi, muhallebi, muhallabiyeh, stb.).


Az eredeti változatot rózsavízzel, vagy narancsvirágvízzel ízesítik, mivel azonban az a mi ízlelőbimbóinkra kalibrálva általában elég megosztó, elhagyom. Helyette kevés narancslikőr kerül bele, ami a pudingot illatossá teszi. Az egyik kedvenc desszertem, amilyen egyszerű, olyan meggyőző. Legfinomabb rizsliszttel sűrítve, így kissé olyan ízű, mint egy krémes, sima tejberizs.
Krémes tejpuding (muhallebi)
Hozzávalók (6-8 adag)

1l tej
7dkg rizsliszt
csipet só
10dkg cukor
2 evőkanál narancslikőr (pl. Cointreau)

A rizslisztet csomómentesre keverjük 2,5dl hideg tejjel. A többi tejet forráspontig melegítjük, majd hozzá adjuk a lisztes masszát. Közepes lángon, állandó keverés mellett, sűrűre főzzük, a cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor besűrűsödik. Addig főzzük, amíg puding állagú lesz. Hozzáadjuk a narancslikőrt. Tálkákba, vagy poharakba merjük és lehűtjük. Magában is nagyon finom, de készíthetünk hozzá szezonális gyümölcsöt, pl. epret. A karamellizált eperkompóthoz lábasban karamellizáljunk kb. 6dkg cukrot. Amikor sötét borostyán színű, hozzáadunk 25dkg felkockázott epret. Hozzáadjuk fél citrom levét és egy vaníliát. A karamella kissé megkeményedik, de gyümölcs azonnal levet enged, így azzal ismét feloldódik. Néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről és összekeverjük 25dkg friss, felkockázott eperrel. A kompótot tálaláskor a tejpuding tetejére kanalazzuk, megszórjuk pisztáciával.

 

(Visited 1 789 times, 3 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

8 hozzászólás

  1. Tehát ez az egyszerű és nagyszerű kategória!? Számomra érthető a nagy odafigyelés igénye, hiszen a legegszerűbb dolgokat sajnos elrontani is könnyű. Gondolom pont azért, mert egyszerűsége miatt nem tiszteljük eléggé.
    Én megpróbálom házi rizstejjel. Szerintem a jó minőségű rizs íze kifejezetten kellemes lesz ebben a szerepben. A rózsavizet imádom, s bár most narancsvirágvizem van otthon, vele még nem barátkoztam meg. Még inkább a szappan ugrik be róla. De majd csak beérek rá.

  2. Zsófia!

    nagyon köszönöm a receptet, igazán finom lett!
    a gyümölcs szekcióban sárgadinnye került a karamellizált cukorba, meg oda is egy kevés narancslikőr… hamarosan újra elkészül…

    üdvözlettel, vj

  3. Kedves Zsófi! Ha szeretnék rózsavizet is használni a desszerthez, milyen mennyiséggel kellene elképzelni? Csak pár csepp, ízesíteni, vagy több? Nagyon kíváncsi lennék, mert imádom a rózsavizet. Köszi: Bori

  4. Karamellizált birsalma lett hozzá csurgós étcsokival, egy ideig nem találtam szavakat. Ennyit a rém egyszerű desszertről. 🙂

  5. Kedves Zsófia!
    Ismerem a desszertet,amelyre tálaláskor, szokás szerint, vékony kereszt formában fahéjat szórnak.

    Üdvözlettel,
    KK

  6. Én kardamomot is tettem bele, 1 maghéjban 3 fekete magocska van, annyi elég ehhez a mennyiséghez. Mirelit vegyes bogyós gyümölcsöt és 1 ék darált cukormentes mákot tettem a tetejére. Nagyon finom volt. Sajnos a rózsavíz csalódás volt nekem, megkóstolva mintha kölni vizet innét; így nem került bele.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük