A mai Irán, azaz az egykori Perzsa Birodalom a világ egyik legsokszínűbb és legkifinomultabb konyháját tudhatja magáénak. Nem véletlen, hiszen a történelem során számos kulináris behatás épült be gasztronómiájába: Indiából a csodálatos basmati rizs, az araboktól a bárány, a datolya, vagy a füge változatos használata, a törököktől a joghurt és az aszalt gyümölcsök, no meg több irányból is a különböző, egzotikus fűszerek. Mindezek, az éghajlat adta adottságokkal, igazi gazdag, izgalmas és elegáns konyhaművészetet eredményeztek. Középpontjában az ún. khoresh-ek, vagyis fűszeres, lassan főtt egytálételek állnak, amelyekben gyakran párosítják a húsokat gyümölcsökkel. Például a kacsát gránátalmával (és dióval), a bárányt birsalmával (és spenóttal), a csirkét szilvával (Khoresh Aloo).
Az alábbi mozifalatot a Szilvás Csirke című francia film bemutatójára készítettem még néhány héttel ezelőtt. A film Iránban játszódik, és nyolc kis történetben meséli el Nasser Ali Khan hegedűművész életét és halálát. A batyuban fűszeres sült csirke töltelék, aszalt szilvával, sok sáfrányos karamellizált hagymával, és fűszerekkel. A batyut persze ebben az esetben a praktikus fogyaszthatóság kedvéért találtam ki, egyébként maga a szilvás csirke a lényeg, amely magában, vagy rizzsel az igazi. Így becsomagolva pedig kiváló vendégváró.
Rétesbatyu fűszeres, aszalt szilvás csirkével
Hozzávalók (24 darabhoz)
Töltelék:
4 csirkecomb
só, bors
4+4 evőkanál olívaolaj
60 dkg hagyma, vékonyra szeletelve
1 evőkanál barnacukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
frissen reszelt szerecsendió
¼ kávéskanál sáfrány, 4 evőkanál forró vízben kioldva
20 dkg aszalt szilva, forró vízbe áztatva, félbevágva
½ zöldalma, meghámozva, apró kockákra vágva
2 csomag 8 lapos (2×15 dkg) réteslap
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
Tetejére:szezámmag
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, megkenjük 4 evőkanál olívaolajjal, és 190C fokos, előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt szaftosra sütjük. Közben karamellizált hagymát készítünk: 4 evőkanál olívaolajon először üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, majd lassú tűzön, kb. további 15 perc alatt arany színűre sütjük (a saját cukortartalmától eleve kissé karamellizálódik). A végén hozzáadjuk a barnacukrot, még néhány percig pirítjuk. A karamellizált hagymához adjuk a fahéjat, szegfűborsot, a frissen reszelt szerecsendiót, valamint a sáfrányt, amelyet előzőleg 4 evőkanál forró vízbe áztattunk. A forró vízbe áztatott, és félbevágott aszalt szilvát is a hagymához adjuk. A megsült csirkecombokról lefejtjük a húst (a bőrét is), és falatnyi darabokra aprítjuk. A szilvás-hagymás raguhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk. Végül hozzákeverjük a felkockázott, nyers zöldalmát. A sütőt előmelegítjük 220C fokra. A réteslapokat kettéosztjuk (4 lap legyen egy réteg), megkenjük olvasztott vajjal, és mindegyikből 6 téglalapot vágunk. Egy-egy púpos evőkanálnyi tölteléket helyezünk rá, a két szélét behajtjuk, majd 5×11 cm-es batyukat hajtogatunk. Tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Langyosan tálaljuk.
(Visited 1 287 times, 1 visits today)
thuốc fucoidan chữa ung thư phổi
thuoc tri benh ung thu fucoidan
thuoc tri ung thu fucoidan
thuốc trị ung thư fucoidan
thuốc chữa ung thư fucoidan
thuoc dieu tri ung thu fucoidan
dong trung ha thao aloha
đông trùng hạ thảo aloha
thuoc dong trung ha thao aloha
aloha dong trung ha thao
dong trung ha thao aloha cua my
Sổ mơ số đề toàn tập
Mơ thấy mèo là điềm báo gì
Nằm mơ thấy mèo đánh con gì
Máy tính bảng là gì
Nằm mơ thấy người chết báo điềm gì
mơ thấy tai nạn giao thông là điềm gì
mơ thấy đám ma báo điềm gì
Cây mật gấu chữa được bệnh gì
mơ thấy vàng là điềm gì
nằm mơ thấy phân là điềm gì
Con trai thích con gái hôn ở đâu
quan hệ bao lâu thì tinh trùng gặp trứng
Bà bầu thường nghén vào tuần thứ mấy