Fűszeres–ecetes birsalma

 

 

 

 

Mint mindig, természetesen idén is túlvásároltam magam az ünnepek időszakára, és bár nagy főzések voltak, még így is megmaradt néhány alapanyag, amit szép sorjában igyekszem feldolgozni, hogy többé-kevésbé tiszta lappal, hűtővel és kamrával tudjam kezdeni az évet. Maradt egy egész fej lilakáposzta, amiből egy friss, nyers saláta készült, körtével és gorgonzolás öntettel – nagyon jó maradék malac-, vagy bármilyen más sülthöz. Van még vagy fél kiló kiváló savanyúkáposzta a karácsonyi NekedTerem dobozból (abból főztem szilveszterre a pink korhelylevest, füstölt csülökkel és céklával). Meg persze még ez meg az, itt meg ott. A birsalma elég sokáig eláll, illatossá teszi a konyhát, pont nem ezzel kellett volna kezdenem, de nagyon inspirálónak találtam Nigel Slater receptjét (a fűszereket cseréltem, a cukor mennyiségét feleztem). Az ecetes birsalma nem túl munka-és időigényes, édes-savanyú, és nagyon jól illik sült húsokhoz, sőt, disznótoroshoz is (pl. véreshurka). Ráadásul nem is a zseniális új könyvében találtam, hanem a kétkötetes Tender-ben, amely nem kevésbé brilliáns remekmű, csakis ajánlani tudom. Az almaecet olcsóbb, a rizsecet finomabb.
Fűszeres – ecetes birsalma
Hozzávalók ( 2 üveg)
5 dl rizs-, vagy almaecet
2,5 dl víz
1 citrom leve
1 kávéskanál só
20 dkg cukor
5 szelet friss gyömbér
2 csillagánizs
10 szem szegfűbors
4 nagy birsalma
Az ecetet, a vizet, a citromlevet, a sót és a cukrot erős lángon összeforraljuk (érdemes ablakot nyitni/szellőztetni, mert az ecet nagyon erős tud lenni). Hozzáadjuk a gyömbért (nem kell meghámozni), a csillagánizst és a szegfűborsot, és kb. 10 percig gyöngyözve –immár takarékon- főzzük. Miközben fő az ecetes lé, előkészítjük a birsalmákat: félbe, majd 4-4 cikkelybe szeleteljük, magházukat eltávolítjuk. Meghámozni nem kell. Amíg dolgozunk a gyümölcsökkel, a már előkészített szeleteket citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljanak. A birsalmákat a fűszeres, ecetes lében addig főzzük, amíg nagyjából megpuhulnak, de még feszesek, vigyázzunk, hogy ne főzzük szét. A gyömbért eltávolítjuk. Befőttes üvegbe, vagy műanyag dobozba szedjük a gyümölcsöt, és ráöntjük az ecetes levet. Hűtőben kb. egy hétig áll el.
Recept alapja: Nigel Slater /Tender

(Visited 2 302 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Off

    Kedves Zsofi,
    Ha jol emlekszem volt nemregiben egy posztod, amiben a kedvenc gasztronomiai magazinjaidat vetted sorra. Egyszeruen nem talalom. Jol emlekszem, hogy volt ilyen posztod?
    Istvan

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük