Egy csodás isztambuli étteremből hoztam az ihletet és a receptet – a hely ismertetése már jövő évre csúszik. Ott gerslivel készült, amit én tarhonyával váltok ki (a gerslivel még finomabb, de azzal időigényesebb, mivel sokáig kell főzni). Még minden hozzávaló beszerezhető utolsó percben is, akár mára, akár holnapra, ajánlom mindenkinek, aki lencsefőzelék helyett/mellett valami mással is előállhat otthon. Sok kerek pici golyó –ha a lencsétől szépek és gazdagok leszünk, akkor képzeljétek el, mennyire azok leszünk, ha még gránátalmamag és tarhonya is akad közötte. Hiszen a tarhonya, az ugyebár híresen széppé és gazdaggá varázsol mindenkitJ
Nagyon Boldog Új Évet kívánok mindenkinek, jó bulizást, találkozunk jövőre! Zsófi
Lencsesaláta gránátalmával és mazsolával
Hozzávalók (2-4 adag)
10dkg zöld lencse
10dkg tarhonya (vagy gersli)
1 gránátalma magjai
5dkg mazsola, beáztatva
5dkg mandula, megpirítva, durvára aprítva
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor menta, leveleire tépkedve
Öntet:
1 citrom leve
1 teáskanál gránátalmaszirup
só, bors
1 kávéskanál őrölt római kömény
4 evőkanál olívaolaj
A lencsét lobogó vízben puhára főzzük. Ez zöld lencse (esetleg Puy lencse) esetében kb. 25 perc. Ha hagyományos lencsét használunk, előáztatás nélkül úgy tudjuk megfőzni, ha lobogó vízben, erős lángon 15 percig előfőzzük, majd új vizet teszünk fel, és kb. 45 perc alatt puhára főzzük. A tarhonyát megpirítjuk, majd –mint egy tésztát –forró, sós vízben megfőzzük (kb,10-15 perc). Az öntethez összekeverjük a citromot, gránátalmaszirupot, sót, borsot, római köményt, majd hozzáadjuk az olívaolajat. Összekeverjük a megfőtt lencsével és tarhonyával, majd hozzáadjuk a mazsolát és a gránátalmamagokat. Ebben a stádiumban kimondottan jót tesz neki, ha áll valamennyit, az ízek jobban összeérnek. Tálalás előtt leghamarabb 1 órával hozzákeverjük a zöldfűszereket, végül megszórjuk a pirított mandulával.
(Visited 8 523 times, 2 visits today)
Egészségben és finom ízekben gazdag boldog új évet kívánok Neked és még sok-sok Chili & Vanilia bejegyzést magunknak:)
Köszönöm az egész éves blogolást, itt és Narancsban is, BUÉK, de egy mandalát , még ha az 5 dkg is, ne piríts meg, és ne apríts fel :-))
Boldog új évet, utólag is!
Szerintem a „mandala” nem lehet finom, de jó hogy nem Mandela-t kér a recept 🙂
BUÉK
A gerslis változatot csináltam meg Szilveszterre, római kömény nélkül, mindenki imádta. 🙂 Köszi!