Medvehagymás finomfőzelék

Végre elindult a medvehagyma szezonja, ilyenkor mindössze azzal az egy dilemmával találja magát szemben az ember, hogy kezdjen-e el új ételekkel kísérletezni, vagy használja ki ezt a néhány hetet, és minél gyakrabban elkészítse a kedvenceit. Magam részéről pl. annyira tökéletesnek tartom a medvehagyma-burgonyapüré-lágytojás triót, hogy simán elcsábulnék, hogy mindig csak ez készüljön. Mondjuk, a medvehagymás-ricottás gnocchi sem utolsó. Azért végül természetesen kísérletezésre is adom a fejem, ezúttal pl. finomfőzelékbe szórtam a felaprított medvehagymát, és nem tett neki rosszat.

 

 

 

 

(A videóban játék is van, ha az alatta található hozzászólásokban április 17-ig megírjátok, hogy a forduló három alapanyagából: 1.karalábé, 2. sárgarépa, 3. medvehagyma (+három szabadon választott hozzávaló) milyen ételt főznétek, elég komoly Baldaszti’s gourmet csomagot lehet nyerti, benne olívaolaj, paradicsommártás, csokoládé, olasz (brutál) házi nutella és különleges Thiercelin bergamotos cukor).

 

 

Medvehagymás finomfőzelék

 

Hozzávalók (2-4 adag)

 

2dkg vaj

 

2 karalábé, meghámozva, felkockázva

 

6 sárgarépa, meghámozva felkockázva

 

4dl leszűrt hús-, vagy zöldségleves

 

20dkg pucolt zöldborsó

 

só, bors

 

2tk étkezési keményítő

 

kb. 10 levél medvehagyma, felcsíkozva

 

tetejére olívaolaj

 

 

Lábasban megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a karalábét és a sárgarépát, átforgatjuk. Felöntjük az alaplével, majd fedő alatt, kb.15 perc alatt puhára főzzük. A főzési idő vége előtt öt perccel adjuk hozzá a zöldborsót (mert az hamarabb megfő, mint a zöldségek). Az étkezési keményítőt kikeverjük vízzel, majd a főzeléket besűrítjük vele. Sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről, és beledobjuk a felcsíkozott medvehagymát, amely a főzelék hőjétől összeesik, főzni már nem szükséges. Tetejére olívaolajat locsolunk. Feltétként készíthetünk medvehagymás bundáskenyeret (a tojásos-tejes keverékbe finomra aprított medvehagyma kerül.)
(Visited 1 685 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Ajánlom mindenkinek a http://www.medvehagyma.eu oldalt.
    Most küldtek nekem friss medvehagymát. Postán jött és olyan friss mintha most szedtem volna.
    Egy részét megesszük a többit pedig eltesszük a téli hónapokra. Sózva, fagyasztunk is le meg olajban is el lehet tenni azt hiszem.

  2. Ha nem saját receptet is lehet írni, akkor ezt javasolnám (kipróbáltam, mesés! a sárgarépát és a karalábét párolva még a rátenném természetesen, dúsítsuk vele, még finomabb!):
    Medvehagymás pizza:
    Hozzávalók
    Fél kg liszt
    Egy kocka élesztő fele
    1 dl langyos tej
    cukor

    olaj
    paradicsom
    bazsalikom
    medvehagyma
    mozzarella
    oliva bogyó

    Langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Hozzáadjuk a lisztet és egy kis oliva olajat, sót és langyos vízzel kikeverjük a tésztát, majd 10 percig dagasztjuk. 30 percig kelesztjük letakarva langyos helyen, majd kinyújtjuk fél cm vastagra. Paradicsomszeletekkel beborítjuk a tésztát, megszórjuk bazsalikommal, és metélt medvehagymával, majd karikára vágott mozzarellával és oliva bogyóval díszítjük. Sütjük.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük