Medvehagymás vöröslencse curry

A szokásos, éves medvehagyma ajánló következik, hiszen a szezon berobbant, és csak néhány rövid hétig tart. A nyitófogás minden márciusban az egyik legparádésabb, legfinomabb felhasználási mód: igazi, tejes-vajas krumplipürébe keverve, mellé tükör-, vagy lágytojás. A záróakkord, amikor már minden raffinált újdonságot is kipróbáltunk vele: medvehagymapesztó készítése: az aprítógépbe megy 1 csokor (kb.5dkg) medvehagyma, 5 dkg hámozott mandula, 1 gerezd fokhagyma, kb. 1,5 dl olívaolaj és 3 dkg reszelt parmezán.  A kettő között pedig évről évre bővül az ötletek tárháza. Idén öt csoportba osztottam:

1. Nyersen, krémekbe/szószokba keverve (túróba, körözöttbe, tojáskrémbe, zsidótojásba, hummuszba, frankfurti zöldfűszermártásba)

2. Salátában (medvehagyma tabbouleh, ázsiai, csípős-savanyú, szójaszószos salátákban).

3. Tojásos ételekben (bundáskenyér, rántotta, frittata, quiche)

4. Tésztákba keverve (galuska, gnocchi, sztrapacska, pogácsa).

5. Főzelélekbe, curry-kbe, paprikásokba dobva és fonnyasztva (zöldborsó-, vagy finomfőzelék, kókusztejes bárány-, vagy halcurry, gombapaprikás).

Utóbbi kategória képviselője az alábbi, indiai ihletésű vöröslencse curry (dhal), világbajnok benne a medvehagyma, friss spenót helyett dobom bele a végén, jó sokat. Igazán vájtfülűeknek pedig egy régi-új különlegességet is érdemes felidézni: a medvehagyma kaprit, azaz savanyított medvehagymatermést Széll Tamás is beépítette a versenyfogásába, csodás régi elkészítési, tartósítási módja a medvehagyma termésének (lsd. Erdőkóstoló blog, “Medvehagyma kapri” bejegyzését).

A blogon a "medvehagyma" címkére kattintva tudtok még a receptek között nézelődni.

Medvehagymás vöröslencse curry jázminrizzsel
Hozzávalók (4 adag)

0,5 dl olaj
1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve
4 cm friss gyömbér, reszelve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt koriander
1 teáskanál mustármag
1 friss chili, kimagozva, finomra aprítva
35 dkg vöröslencse, átöblítve
1 doboz (4dl) kókusztej
1 doboz (40dkg) hámozott paradicsom
5 dl alaplé, vagy víz
só, bors
2-3 csokor medvehagyma, nagyobb darabokra vágva
opcionális: 1 nagy marék friss spenót
2-3 facsarásnyi citromlé
Tálaláshoz: főtt jázminrizs, vagy lepénykenyér
Tetejére: friss koriander, újhagyma zöldje, csíkozott nyers medvehagyma

Egy lábasban felhevítjük az olajat, és félig puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, reszelt gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, római köményt, koriandert és mustármagot, elkeverjük, és néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a kimagozott, felaprított chilit. Hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét, átforgatjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a hámozott paradicsomkonzervvel és az alaplével (vagy vízzel). Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a vöröslencse teljesen megpuhul, és kissé pépesre fő (a szép korall színét a főzés során sajnos elveszíti). Ekkor beledobjuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, és ha használunk, a megpucolt, megmosott friss spenótleveleket. Addig főzzük, amíg a zöld levelek a hőtől teljesen összeesnek. A végén kevés citromlével ízesítjük, és ha csípősen szeretjük, még chilit adunk hozzá. Natúr, főtt jázmin-, vagy basmati rizzsel, vagy lepénykenyérrel tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy napot és összeérnek az ízek.

(Visited 19 492 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

8 hozzászólás

  1. Ó, tíz éve tervezem, hogy csinálok hamis kaprit belőle, de sosem sikerült visszamennem a szezon után a termésből is szedni. Ma bevásárlás közben medvehagyma -tanácsadást tartottam a zöldségrészlegen, mikor egy hölgy medvehagyma után érdeklődött egy eladótól. Elmondtam neki, hova menjenek szedni, a környéken nagy mennyiségben terem. Idén észrevehetően többen szedik, mint eddig, de lesz bőven termés is, csak el ne felejtsem megint!

  2. Tegnap megfőztem, isteni volt, ma újra ettünk belőle – mennyei volt! Köszönjük a receptet, bevezetjük a családi menübe, főleg ilyenkor, amikor anyukámtól zsákszámra kapjuk a medvehagymát…

  3. Szia! A kurkuma, római kömény, koriander tényleg egy-egy evőkanál? Első olvasatra soknak tűnik a mennyiség ezekből a markáns fűszerekből.

  4. A kókusztej konzerv , amit én szoktam találni, az ilyen sűrű, inkább zsír mint tej állagú. az az?

  5. Nekem jelenleg ez a vöröslencsés főzelékfélék non plusz ultrája. Ma végre medvehagymával is elkészítettem 😊

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük