A borús időjárás ne tántorítson el senkit az idei Gourmet Fesztiválról, a gumicsizma és a meleg ruha megvéd előle, az asztalok fölé pedig stabil sátrakat húztak fel a szervezők, így azok alatt kényelmesen lehet falatozgatni.
Idén, egyelőre az alábbi a fogások voltak a kedvenceim (ma még igyekszem eljutni más éttermekhez is, főleg azokhoz, akiknek a főztjéhez ritkán jut el az ember. Külön „udvara” van a SVÉT-nek, vagyis a legjobb vidéki éttermeknek, itt is mindenképpen érdemes alaposan körülnézni.
Íme, tehát az idei kedvencek (nem rangsor):
A Kiosk ceviche-je akár jó belépő falat lehet, könnyű, frissítő -fogasból és folyami rákból készítik.
A fesztivál témája idén a Bocuse D’Or-hoz igazodva a hal és vad, utóbbiból a Kistücsöknél kóstoltam a legfinomabbat. Gímszarvasborjú balatonszemesi spárgával és tömagkrémmel.
A Salon desszertje: sós vanília édesköménnyel, szezámmal – számomra ez az utóbbi idők legkiemelkedőbb desszertje (a Salon cukrászának, Nagy Annának a műve). Elegáns, extravagáns, nagyon kifinomult, és tele van meglepetésekkel. Aki szereti a nem túl édes, különleges desszerteket, ki ne hagyja.
A Desszert.Neked minitartjai – bergamotos és a feketeribizlis a kedvenc. Ha már nem maradna kóstolókapacitás, akkor elvitelre is lehet venni.
Az idei kilépődesszertem: a Larus yuzukrémje! Tavaly óriási sikere volt a passionfruit-os, kókusztejes-fehércsokoládés krémjüknek, ez hasonló, csak a különleges, illatos, fanyar yuzu (japán citrus) még finomabbá teszi.
Ezen kívül természetesen számos más fogást érdemes kóstolni, Rosensteinék idén egy zseniális flódniszivarral álltak elő (egy szicíliai cannolo a „szivar”), Bíró Lajosnál szarvasborjúpaprikás szalvétagombóccal, a Kollázsban szarvaskolbász almával és céklával, a Tantiban vaddisznóoldalas kimchivel, stb.
A BBQ sarokban folyamatosan komoly húsok, a Belvárosi Piac udvarán a frissen nyitott LakatosMűhely, Steamboo, pelmenyi a MoszkvaTérnél, stb.
A színpadon ma 13h órától várunk benneteket, fellép Ching, a Food Network séfje, lesz cukrászbemutató, Costes, Urban Tiger, kardhalbontás – és természetesen mindig kóstoló is.