Apropó, spárga.
Ilyet ettetek már? Láttatok már? Én még soha. Úgyhogy, mint minden különleges, érdekes, számomra új hozzávaló esetében most is megragadtam az alkalmat, hogy megismerkedjek vele. Bemutatom a vadspárgát.
Rendszeres horvátországi nyaralók jó eséllyel találkozhattak vele, itt állítólag igen elterjedt, és az éttermek is kínálják (bár gondolom, jellemzően ilyenkor tavasszal, a szezonjában). Egyébként Európában Olaszországban és Franciaországban terem a legtöbb, nagy részét az ínyenckonyha hasznosítja, piacokon, üzletekben ritkábban, de néha kapható. Huh, szerencsém volt.
Ilyet ettetek már? Láttatok már? Én még soha. Úgyhogy, mint minden különleges, érdekes, számomra új hozzávaló esetében most is megragadtam az alkalmat, hogy megismerkedjek vele. Bemutatom a vadspárgát.
Rendszeres horvátországi nyaralók jó eséllyel találkozhattak vele, itt állítólag igen elterjedt, és az éttermek is kínálják (bár gondolom, jellemzően ilyenkor tavasszal, a szezonjában). Egyébként Európában Olaszországban és Franciaországban terem a legtöbb, nagy részét az ínyenckonyha hasznosítja, piacokon, üzletekben ritkábban, de néha kapható. Huh, szerencsém volt.
Elnevezései:
wild asparagus (en)
wilder Spargel (de)
asperge sauvage (fr)
triguéros (es)
latin neve. ?(okostojás, ha szépen kérlek, megmondod:) ?)
A kinézete egészen különleges –amint a fotón is látható, leginkább egy zöld búzakalászra hasonlít.
Az íze nagyon finom –sokkal erőteljesebb és intenzívebb, mint a zöld és a fehér spárga -fűszeres, picit csípős, mint egy snidling, valamelyest talán a zöldspárga és az újhagyma keverékéhez hasonlítanám.
Elkészítése: na ezt aztán pláne minél egyszerűbben. Olyan kifinomult íze van, és olyan törékeny, hogy tilos agyonfőzőcskézni. Egyik felét a boltban kapott instrukció szerint 2 perc alatt megpároltam, másikat pici vajon átforgattam. Utóbbi a nyerő. Mivel ilyen ritkaságszámba megy, az ára is borsos (itt 25dkg 4Euro volt). Viszont olyan intenzív, hogy különleges köretként halhoz, vagy pl. bárányhoz 4 főre simán elég.
(Visited 2 342 times, 3 visits today)
talán>Asparagus Racemosus
igen, én is ezt néztem, nem mertem beírni,mert olyan másképp néz ki a képeken. +belekavarodtam az ajurvédikus körökbe (shatavari a szankszrit neve, és termékenység- fokozó..), hogy ez ugyanez, vagy a gyökere, vagy tök más..
huu, ez eszmeletlen szep zoldseg>mar regen tetszett vmi ennyire, csak a kulseje alapjan
Szerintem ez az Ornithogalum pyrenaicum. A racemosus hajtása kevésbé tömött. De sajnos személyesen nem ismerem a növényt, csak a kép alapján ez tűnik valószínűnek.
En Sziciliàban ettem ilyet, vagy ehhez valami nagyon hasonlòt, ott frittata-t kèszitettek belole. Olyat, amilyet az articsòkàbòl szoktak.
I bought wild asparagus in Paris last year, and was totally blown away by the subtle and light asparagus flavour. You’re a lucky girl to be able to eat it – I cannot find it anywhere in Estonia:(
Izé, nem tudom, de ahogy nézelődtem, magyarul nem is biztos, hogy valamilyen spárga a neve, ez az alig néhány gasztro oldal találatnál akár tükörfordítás is lehet.>http://www.novenykatalogus.hu/rendszertan/?rid=44715>Hiába keresgélek, a képeken nem látni együtt a növényt és magát a sípot, kertészkönyvem pedig nincs.>Lehet, meg kellene kérdezni Bálint Gyuri bácsit? 🙂
Botanikus vagyok, tenyleg az Ornithogalum pyrenaicum-rol van szo, egy kulonleges ettermi vacsora soran a kollegaimmal dobbenten allapitottuk meg, nekem teljesen uj volt…
hm, akkor ez magyarul vmi madártej, esetleg sárma, ugye?
Hopp, én ezt ismerem! Észak-Afrikában a parafaerdőben szedtük – vadon nőtt, gyakran vadspenót és mindenféle erdei gomba társaságában. Isteni finom volt!