Sült fokhagymás cukkinikrém & lestyános cukkinicsorba

Lestyános cukkinicsorba – ezt annyira sokan elkészítettétek, hogy a közösségi médiás felületen publikált villámreceptet átemelem ide a blogra is, hogy könnyen kereshető legyen majd később is az archívumban. Erdélyi ihletésű, savanykás csorbaleves, kis répából, kevés krumpliból, jó sok cukkiniből, lestyán, tárkony, kapor adja az ízeket. Könnyű, gyors, gondolkozni sem kell hozzá, csak megfőzni.

Ugyanitt egy másik „cukkininyelő” receptet is közzéteszek, amit szintén a My Farm Harta közösségi kert dobozában kapott óriáscukkiniből készítettem. Egy egykilós cukkini a sülés és pépesítés során annyira összeesik, hogy négy kicsi adagnyi (vagy kettő nagy) lesz ebből a krémből –ezért nyugodtan lehet rögtön duplázni, és két kiló zöldségből készíteni. Langyosan, vagy hidegen, fokhagymás pirítóson a legfinomabb, mellé édes paradicsom is jól jöhet. Lehet keverni görög joghurttal, és/vagy tahinivel is.

Lestyános cukkinicsorba
Hozzávalók (4 adag)

40 ml olívaolaj (vagy vaj – én mostanában a Gallótej ghí-jével szeretek főzni)
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
2 sárgarépa, felkockázva
2 nagyobb burgonya, felkockázva
1,2 liter víz
só, bors
2 nagy ág lestyán
2 babérlevél
500 g cukkini, felkockázva
200 ml tejföl
1-2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál tárkonyecet, vagy citromlé
finomra aprított zöldfűszerek, pl. kapor, tárkony

Az olívaolajon, vagy vajon megfuttatjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, majd néhány másodperc múlva a felkockázott sárgarépát és burgonyát. Felöntjük 1,2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lestyánt és a babérlevelet. Kb. 15 percig főzzük, amíg a répa és a krumpli nagyjából megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a cukkinit, amivel csak kb. 5 percig főzzük, mivel igen gyorsan megpuhul. A tejfölt csomómentesre keverjük a keményítővel, majd behabarjuk vele a levest, de nem forraljuk. Tárkonyecettel és finomra aprított zöldfűszerekkel tálaljuk.

Sült fokhagymás cukkinikrém
Hozzávalók (4 kis adag)

1 kg cukkini, vastagabb karikákra vágva, majd félholdra szeletelve
2 nagy fej fokhagyma
só, bors, olívaolaj

A sütőt előmelegítjük 200C fokra (alul/felül). A cukkinit kb. 1,5 centis karikákra vágjuk, majd félbe-, illetve negyedekbe szeleteljük (mérettől függ, a nagy átmérőjű óriáscukkiniket általában negyedelni kell). Egy sütőpapírral leterített tepsire tesszük, és meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. A fokhagymafejeket (héjastul) keresztben félbevágjuk, szintén megcsepegtetjük némi olívaolajjal, majd a cukkinik közé állítjuk. Kb. 35 percig sütjük, amíg a cukkini teljesen megpuhul, és kissé színt is kap, karamellizálódik. Egy deszkára borítjuk, és késsel pépesre aprítjuk (aprítógépben túl pépes lenne, jó, ha kicsit darabos marad). A krémesre sült fokhagymát a cukkinire nyomjuk (a héjából remekül kijön), és összekeverjük. Szórhatunk rá zöldfűszereket, csilipelyhet, adhatunk mellé pirítóst, paradicsomot.

(Visited 9 790 times, 3 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. Ez a cukkinikrém nagyon jó lett!!! Mondjuk a krémig nem is jutott el az átalakulása, mert gyorsan elfogyott. Nagyon ízletes, egyszerű, egészséges és finom!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük