Amikor sült cékla készül a háznál, mindig sokkal, de sokkal több gumót pakolok a tepsire, mint amennyire az adott ételhez szükség lesz. Ennek több oka van: 1. Pontosan tudom, hogy amikor megsül, akkor egy-kettő azon nyomban úgy ahogy van, joghurtba mártogatva, elfogy. 2. Megsütve, alufóliában pár napig simán eláll a hűtőben, és (szerintem) megunhatatlan. Kedvtől függően lehet még belőle saláta, püré, vagy leves. Ha pedig friss kenyeret megkenek nagyon jó minőségű, hideg vajjal, ráteszek néhány szelet sült céklát, és megsózom – na, számomra az maga a tökély.
Úgy készítem, hogy a céklagumókat megmosom, megszárítom, egyenként (vagy ha kicsik kettesével) alufóliába csomagolom őket, előtte némi olívaolajat locsolok rá. 200C-on bő 1 órán át sütöm (sütőtől, céklától és méretétől függően ez lehet valamivel kevesebb, vagy több.) Amikor megsült, a héja gyönyörűen lejön.
Amerikában egyébként olyan gyönyörű sárga színű, ill. rózsaszín-fehér csíkos céklaféléket láttam (és kóstoltam) pár hónapja, hogy igazán nem bánnám, ha ezek egyszer otthon is felbukkannának.
Sült cékla No 1.:
Sült cékla, felkockázva
Főtt csicseriborsó, olívaolajon, őrölt római köménnyel átpirítva
Morzsolt feta
Rukkola
Olívaolaj, só, bors
Sült cékla, felszeletelve
Érett avokádó
Morzsolt fetasajt
Hámozott, sótlan pisztácia
Olívaolaj, só, bors
Céklaszezon indító tavaly, benne további receptekkel
életemben ne ettem még sült céklát, de most kedvet kaptam tőled! Üdv Bora
Én is azonnal megyek céklát sütni.
Ime az én kedvencem!>http://www.epicurious.com/recipes/>food/views/1022189>(egy sorban, csak nem fért ki)>Az un. „ázsiai körte” helyett persze jó a hazai is.>Piroska
a sült cékla az egyik legeslegnagyobb kedvencem, valóban megunhatatlan fokhagymás-tormás joghurtba mártogatva!
A hűtőben tartózkodó maradék sült céklából a tavalyi szezonban egyszer pie-t sütöttem, úgy is fenomenális volt – cékla, feta, fűszerek, kis tejfölös-tojásos massza a tésztán.
Legjobban krémes kecskesajttal szeretem a sült céklát.>Ha látok a piacon mindig veszek, aztán egyszer csak megsül…>Üdv,>LepkePillangó
tegnap este sütöttem meg az eslő célkámat. még pihen a hűtőben, de majd beszámolok…
Megkaphatjuk a leves receptjét is?
na végre! milyen régóta keresek egy jó sültcékla receptet:)
ez istenien hangzik! 🙂 egyébként gratulálok a mancsos cikkeidhez!
named, ok, majd leírom, alapvetően nem bonyolítom túl: vajon hagymát üvegesre párolok, rá a felkockázott sült cékla, házi húslevessel felöntve, só, bors, összeturmix, pici tejszín, legvégén pici citromlé
Sült is jó és próbáljátok ki egyszer nyersen, lereszelve, tormás majonézzel.Nagyon jó!
Szia,>Este 5 gumó céklából maradt kettő:-) Én csak egy kis kedvenc salátaöntetemet (oliva, szójaszósz, fokhagyma) löttyintettem rá rukkolával és némi fetával. Sütöttem egy egybe pulykamellett az lette „mellé”:-)>Amúgy kérdeznék, van-e tipped. A múltkor ez a pmell omlós lett, esett széjjel, …jó órát fólia alatt pároltam sütőben utána majd’ uennyi nélküle és most száraz lett, legutóbb egyáltalán nem, pedig uazt csináltam egy különbséggel: szárnyas fűszerkeverékkel volt puhább. Lehet h van benne vmi extra húspuhító? Erre gyanakszom…>Macaroon
Macaroon, pulykailag:így látatlanba nehéz megmondani, attól függ, milyen a hús és mekkora, de az a két óra mindenképpen elég soknak tűnik. én csirkemellett pl. 180C-on kb. 20 percig sütök.
Sosem szerettem a céklát. Aztán pár hónapja vendégségben voltam és azt tettek elém, sülten, fetával, pisztáciával. Mennyei volt. Kiderült, a háziasszony a te blogodon találta a receptet. Azóta már magam is kipróbáltam és minden ismerősömnek ajánlgatom. Köszönöm!
Kedves Zsófi!
A hétvégén kerti grillparty-ra megyünk és szeretnék egy kis salátát is vinni. Én is nagy céklarajongó vagyok, de soha nem csináltam még salátát belőle. Egy (lehet, hogy) buta kérdésem lenne: ezek az ételek finomabbak sült céklából vagy jó az is, amit vákumcsomagban árulnak (natur)? Vagy pont a sütés a lényege? Van esetleg valamilyen ötleted a salátára nagy létszámú társaságnak? A fetás változat tetszik, gondolom, ezt úgy is meg lehet csinálni, hogy felkockázom a hozzávalókat és összekeverem.. vagy nem? Előre is köszönöm, ha tudsz segíteni! Eszter