Sült cékla

Amikor sült cékla készül a háznál, mindig sokkal, de sokkal több gumót pakolok a tepsire, mint amennyire az adott ételhez szükség lesz. Ennek több oka van: 1. Pontosan tudom, hogy amikor megsül, akkor egy-kettő azon nyomban úgy ahogy van, joghurtba mártogatva, elfogy. 2. Megsütve, alufóliában pár napig simán eláll a hűtőben, és (szerintem) megunhatatlan. Kedvtől függően lehet még belőle saláta, püré, vagy leves. Ha pedig friss kenyeret megkenek nagyon jó minőségű, hideg vajjal, ráteszek néhány szelet sült céklát, és megsózom – na, számomra az maga a tökély.

Úgy készítem, hogy a céklagumókat megmosom, megszárítom, egyenként (vagy ha kicsik kettesével) alufóliába csomagolom őket, előtte némi olívaolajat locsolok rá. 200C-on bő 1 órán át sütöm (sütőtől, céklától és méretétől függően ez lehet valamivel kevesebb, vagy több.) Amikor megsült, a héja gyönyörűen lejön.

Amerikában egyébként olyan gyönyörű sárga színű, ill. rózsaszín-fehér csíkos céklaféléket láttam (és kóstoltam) pár hónapja, hogy igazán nem bánnám, ha ezek egyszer otthon is felbukkannának.

Sült cékla No 1.:
Sült cékla, felkockázva
Főtt csicseriborsó, olívaolajon, őrölt római köménnyel átpirítva
Morzsolt feta
Rukkola
Olívaolaj, só, bors

Sült cékla No.2:
Sült cékla, felszeletelve
Érett avokádó
Morzsolt fetasajt
Hámozott, sótlan pisztácia
Olívaolaj, só, bors

 

Céklaszezon indító tavaly, benne további receptekkel

 

(Visited 6 834 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

16 hozzászólás

  1. A hűtőben tartózkodó maradék sült céklából a tavalyi szezonban egyszer pie-t sütöttem, úgy is fenomenális volt – cékla, feta, fűszerek, kis tejfölös-tojásos massza a tésztán.

  2. Legjobban krémes kecskesajttal szeretem a sült céklát.Ha látok a piacon mindig veszek, aztán egyszer csak megsül…Üdv,LepkePillangó

  3. named, ok, majd leírom, alapvetően nem bonyolítom túl: vajon hagymát üvegesre párolok, rá a felkockázott sült cékla, házi húslevessel felöntve, só, bors, összeturmix, pici tejszín, legvégén pici citromlé

  4. Szia,Este 5 gumó céklából maradt kettő:-) Én csak egy kis kedvenc salátaöntetemet (oliva, szójaszósz, fokhagyma) löttyintettem rá rukkolával és némi fetával. Sütöttem egy egybe pulykamellett az lette “mellé”:-)Amúgy kérdeznék, van-e tipped. A múltkor ez a pmell omlós lett, esett széjjel, …jó órát fólia alatt pároltam sütőben utána majd’ uennyi nélküle és most száraz lett, legutóbb egyáltalán nem, pedig uazt csináltam egy különbséggel: szárnyas fűszerkeverékkel volt puhább. Lehet h van benne vmi extra húspuhító? Erre gyanakszom…Macaroon

  5. Macaroon, pulykailag:így látatlanba nehéz megmondani, attól függ, milyen a hús és mekkora, de az a két óra mindenképpen elég soknak tűnik. én csirkemellett pl. 180C-on kb. 20 percig sütök.

  6. Sosem szerettem a céklát. Aztán pár hónapja vendégségben voltam és azt tettek elém, sülten, fetával, pisztáciával. Mennyei volt. Kiderült, a háziasszony a te blogodon találta a receptet. Azóta már magam is kipróbáltam és minden ismerősömnek ajánlgatom. Köszönöm!

  7. Kedves Zsófi!
    A hétvégén kerti grillparty-ra megyünk és szeretnék egy kis salátát is vinni. Én is nagy céklarajongó vagyok, de soha nem csináltam még salátát belőle. Egy (lehet, hogy) buta kérdésem lenne: ezek az ételek finomabbak sült céklából vagy jó az is, amit vákumcsomagban árulnak (natur)? Vagy pont a sütés a lényege? Van esetleg valamilyen ötleted a salátára nagy létszámú társaságnak? A fetás változat tetszik, gondolom, ezt úgy is meg lehet csinálni, hogy felkockázom a hozzávalókat és összekeverem.. vagy nem? Előre is köszönöm, ha tudsz segíteni! Eszter

Hozzászólás a(z) TavasziVirág bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük