A guacamole, ami nagyon illik ehhez, egy mexikói avokádókrém, amibe a pürésített avokádón kívül csak minimális hozzávaló kerül (nálam apróra vágott hagyma, fokhagyma, picire kockázott paradicsom és zöldcitromlé). A guacamole-hoz ismét Váncsa István szakácskönyvét hívnám segítségül, amiről már az előzőekben annyira lelkesedtem, olvassátok el itt, hogy ő mit ír róla, nagyon vicces! Tipp: ha kemény avokádót tudtunk csak beszerezni, akkor ha egy papírzacskóba tesszük egy banánnal együtt, egy nap alatt megpuhul. Tényleg működik.Recept:
Hozzávalók (2 személyre)
Quesadilla:
4 tortilla
10 dkg reszelt sajt (lehetőleg valamilyen markánsabb ízű)
opcionálisan egyéb kiegészítők, pl. mustár, paradicsomkarikák, pirított hagyma, koriander, stb.
pici olaj
Guacamole:
1 puha avokádó
kb. fél lime leve
1 közepes paradicsom, hámozva, kimagozva, apró kockákra vágva
1 kis gerezd fokhagyma
egy kicsi salottahagyma (vagy egy negyed lilahagyma) kockázva
só, bors
A quesadillához lereszelem a sajtot (én spanyol manchego sajtot használtam, de bármilyet lehet). Egy serpenyőbe pici olajat öntök és mikor forró, ráhelyezem az egyik tortillát, amelyet bőségesen megszórtam a reszelt sajttal. (Itt lehet variálni, pl. én pici mustárt szoktam kenni a tortillára, meg lehet még rápakolni mindenfélét). Annyi ideig sütöm, hogy a tortilla alulról megpiruljon, a sajt pedig nagyjából megolvadjon. Ekkor ráhelyezem a másik tortilla lapot és az egészet mint egy palacsintát óvatosan megfordítom. Addig sütöm, amíg a másik oldala is megpirul. (A szélek sütés alatt nagyjából összeragadnak, úgyhogy nem esik szét) Négy cikkelyre vágva azonnal tálalom.
A guacamole-hoz a puha avokádót félbevágom, és a húsát villával összenyomkodom (én darabosan szeretem, de aki krémesen szereti, aprítógépben pürésítheti). Sózom, borsozom majd hozzáteszem az összenyomott fokhagymát, az aprított hagymát és a hámozott, magozott paradicsomot. Aki akarja, tehet hozzá egy kanál tejfölt. A guacamole-t nem lehet előre elkészíteni, mert megbarnul!
tipp: elore keszitettem, lime-ot is tettem bele, igy nem barnult meg, es az izek is osszeertek, plusz a fokhagyma sem volt olyan eros
csak annyi megjegyzés, h a sajtos quesadilla kifejezés nem szükséges, quesadilla-ból csak sajtos van, mivel a quesadilla azt jelenti, hogy félbehajtott tortilla sajttal tölte.>legalábbis itt mexikóban.:)
Nagyon-nagyon finom volt! Az avokádót turmixgéppel bírtam jobb belátásra, mert egy kicsit zöld volt, de az ízén nem rontott. 🙂
Hmm, és tényleg! Az ötlet amennyire egyszerű, épp annyira finom is. Igaz én parmezánt raktam a két tortilla lapocska közé, meg avokádó helyett vacsoraként egy kis pestoval ettem, de akkor is ízletes volt!>Köszi az ötletet 😉>Noémi
Szia,>>Nagyon klassz a recept, de szeretném a tortillát házilag készíteni. Tudnál segíteni? Köszi