Sajtos quesadilla guacamole-val

Hát, ez bárhogy is nézzük, tulajdonképpen nem más, mint egy sajtos melegszendvics, kicsit másképp. De mennyire jó! A quesadilla a mexikói konyha egyik remekműve, gyakorlatilag bármilyen töltelékkel készíthető. Tortillából készül, ami alapvetően a mexikóiak kenyere, mindenhez ezt eszik és rengeteg formában felhasználható. Az autentikus tortilla egy speciális kukoricalisztből, az ún. masa harina-ból készül, ehhez a kukoricát először egy speciális vízben áztatják, előfőzik, szárítják és csak ezt követően őrlik meg. A szupermarketben kapható tortilla sima búzaliszttből készül, ez az a felhasználását tekintve egyáltalán nem gond. A quesadilla maga tulajdonképpen egy töltött és megsütött tortilla, amit kétféleképpen lehet készíteni: vagy egy nagy kerek tortillára helyezzük a tölteléket, félbehajtjuk és így sütjük meg, vagy két kerek tortilla közé tesszük a tölteléket, két oldalán megsütjük és utána cikkelyekre vágjuk (ahogy a képen van). Tényleg két perc alatt kész van és ezerszer finomabb mint egy melegszendvics. A töltelék tekintetében a lehetőségek száma korlátlan, a darált húsos ragutól kezdve, zöldségeken át bármi mehet bele. Nekem ez a sima sajtos a kedvencem. Ha egy-két darabot csinálunk belőle, akkor serpenyőben érdemes sütni, ha pedig többet, akkor a sütőben grill alatt, mert úgy egyszerre több befér. Ha pedig nem sajttal, hanem valamilyen húsos, vagy zöldséges dologgal töltjük meg, akkor a tölteléket előre meg kell főzni, mert maga a tortilla két perc alatt átmelegszik. (Spanyolországban a tortilla egyébként egész mást jelent, mégpedig azt a krumplis omlettjüket). Egyébként Budapesten az Iguana étteremben zseniális a sajtos quesadilla.
A guacamole, ami nagyon illik ehhez, egy mexikói avokádókrém, amibe a pürésített avokádón kívül csak minimális hozzávaló kerül (nálam apróra vágott hagyma, fokhagyma, picire kockázott paradicsom és zöldcitromlé). A guacamole-hoz ismét Váncsa István szakácskönyvét hívnám segítségül, amiről már az előzőekben annyira lelkesedtem, olvassátok el itt, hogy ő mit ír róla, nagyon vicces! Tipp: ha kemény avokádót tudtunk csak beszerezni, akkor ha egy papírzacskóba tesszük egy banánnal együtt, egy nap alatt megpuhul. Tényleg működik.
Recept:

Hozzávalók (2 személyre)

Quesadilla:
4 tortilla
10 dkg reszelt sajt (lehetőleg valamilyen markánsabb ízű)
opcionálisan egyéb kiegészítők, pl. mustár, paradicsomkarikák, pirított hagyma, koriander, stb.
pici olaj

Guacamole:
1 puha avokádó
kb. fél lime leve
1 közepes paradicsom, hámozva, kimagozva, apró kockákra vágva
1 kis gerezd fokhagyma
egy kicsi salottahagyma (vagy egy negyed lilahagyma) kockázva
só, bors

A quesadillához lereszelem a sajtot (én spanyol manchego sajtot használtam, de bármilyet lehet). Egy serpenyőbe pici olajat öntök és mikor forró, ráhelyezem az egyik tortillát, amelyet bőségesen megszórtam a reszelt sajttal. (Itt lehet variálni, pl. én pici mustárt szoktam kenni a tortillára, meg lehet még rápakolni mindenfélét). Annyi ideig sütöm, hogy a tortilla alulról megpiruljon, a sajt pedig nagyjából megolvadjon. Ekkor ráhelyezem a másik tortilla lapot és az egészet mint egy palacsintát óvatosan megfordítom. Addig sütöm, amíg a másik oldala is megpirul. (A szélek sütés alatt nagyjából összeragadnak, úgyhogy nem esik szét) Négy cikkelyre vágva azonnal tálalom.
A guacamole-hoz a puha avokádót félbevágom, és a húsát villával összenyomkodom (én darabosan szeretem, de aki krémesen szereti, aprítógépben pürésítheti). Sózom, borsozom majd hozzáteszem az összenyomott fokhagymát, az aprított hagymát és a hámozott, magozott paradicsomot. Aki akarja, tehet hozzá egy kanál tejfölt. A guacamole-t nem lehet előre elkészíteni, mert megbarnul!

(Visited 2 393 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

5 hozzászólás

  1. tipp: elore keszitettem, lime-ot is tettem bele, igy nem barnult meg, es az izek is osszeertek, plusz a fokhagyma sem volt olyan eros

  2. csak annyi megjegyzés, h a sajtos quesadilla kifejezés nem szükséges, quesadilla-ból csak sajtos van, mivel a quesadilla azt jelenti, hogy félbehajtott tortilla sajttal tölte.legalábbis itt mexikóban.:)

  3. Nagyon-nagyon finom volt! Az avokádót turmixgéppel bírtam jobb belátásra, mert egy kicsit zöld volt, de az ízén nem rontott. 🙂

  4. Hmm, és tényleg! Az ötlet amennyire egyszerű, épp annyira finom is. Igaz én parmezánt raktam a két tortilla lapocska közé, meg avokádó helyett vacsoraként egy kis pestoval ettem, de akkor is ízletes volt!Köszi az ötletet 😉Noémi

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük