Mint ahogy tettem pár napja egy nyomorult doboz ricottáért. (Azt hiszem, legközelebb inkább rögtön legyártom házilag). Komolyan, a Fény utcai piac és a Nyugati között kb. minden lehetséges üzletbe benéztem , de ricotta helyett csak a szánakozó nemleges válaszokkal távoztam. Mire hazaértem, már olyan késésben voltam, hogy pánikolni sem maradt időm. Ilyen lelkiállapotban kell elkezdeni gnocchit gyártani (kedves pincérek! Kérem, szíveskedjenek eme olasz nudliféle „gnocsi”-nak való kiejtésétől tartózkodni…). Van egy recept. Az egyik kedvenc könyvemben, Suzanne Goin: Lucques című szakácskönyvében szerepel, ricottás gnocchi (rókagombával). Pillekönnyű, isteni, bármivel variálható. Nyári hangulatú gnocchi. Nos, ez az, amit nem készítettem el, mivel nem kaptam ricottát.
Amíg a gnocchi kifőtt (villámgyorsan, kb. 1 perc alatt történik) barnított vajat készítettem, ebben átforgattam friss, leszemezett csöves kukoricát, majd a nudlikat. Félig szárított paradicsom és nyers mini koktélparadicsom került még rá, továbbá a tetejére kevés rukola. Ja, és egy csipet piment d’Espelette.
Üdv a nagy magyar valóságban… Képzeld mi a helyzet vidéken, kisvárosban, ahol nincs Culinaris meg „speciális üzletek”. Na, de nem panaszkodni jöttem! A gnocchid ínycsiklandó:-)
🙁>Ezek szerint szerencsésnek mondhatom magam, hogy az agglomerációban élőként ricottát és jobb fajta mascarponét, no meg bivaly-mozzarellát is vehetek. Éppen mára terveztem a saját urban megoldásomat két másik hiánycikkel kapcsolatban posztolni:-)
Nyamm. Ki is próbálom, amint megszáradnak a paradicsomok… 🙂 >>Nem tudom, merre laksz a beévárosban, de pl. a Mester utcai Sparban lehet ricottát kapni (túrót nem mindig), én onnan szerzem be… 🙂
Hamarost nyílik új Culinaris a Margit híd budai hídfőjénél (Balassi Bálint utca?). Akkor menta és ricotta kérdés meg lesz oldva, marad viszont a minden pénzem kajára költöm szindróma… 😉
már el is szégyelltem magam, hogy már megint panaszkodás..köszönöm a ricotta tippeket, megyek, veszek. ez a Balassi Bálint utcai Culinaris nagyon rossz hír, kicsit túl közel van..
A Király utca- Körút sarkon levő Sparban is mindig van ricotta, ebből és Nessima írásából pedig arra következtetek, hogy lehet, hogy mindben van…>>A boltban vett cserepes fűszernövények nekem is mind elhaláloztak, aztán gondoltam egy merészet, vettem magot, virágföldet, és azóta vannak élő fűszernövényeim. A mag kb 140 Ft/csomag, egy próbát megér. Ha nekem sikerült, garantáltan semmi mezőgazdasági háttér nem kell hozzá :- )
nem lehet a balassi bálint utca a margit híd budai hídfőjénél… amúgy a rákóczi téri piacon is lehet ricottát kapni, sőt az egyik őstermelőtől nyáron friss fűszernövény (gyökeres is!) kapható.
Nem értem, miért favorizáljátok úgy a ricottát, mikor van nekünk jó tehéntúrónk (többféle zsírtartalommal méghozzá)? Egyszer vettem kíváncsiságból, több pénzt nem fogok pazarolni erre.>Egyébként a Spar/Interspar/Kaiser's (meg nemsokára Plus) boltokban szokott lenni ricotta és író is.>Ch&V, valamelyik gasztroblogger egyszer összeszedett egy csomó különlegesség-lelőhelyet, ajánlom figyelmedbe!
Én a http://www.cibus.hu-ról szoktam rendelni a ricottát, meg más olasz alapanyagokat is. Tudom, hogy ez nem a „leugrom a sarki boltba, és megveszem a hozzávalókat” című spontán főzöcske kategória, kell hozzá egy kis előre tervezés, de hát ez van itt nálunk. És cibusék elég jó áron adják a dolgokat, én a culinárist már személyes bojkott alá vettem az elszállt áraik, és pár napos lejáratú portékáik miatt.
A mostani Spar akciós szórólapon épp ricotta is szerepel.
ki volt az a gasztroblogger a lelőhely listával? én erről lemaradtam, pedig érdekelne a dolog 🙂
íme a lelőhelylista:>>http://macikonyha.blogspot.com/2007/11/mit-hol-mennyirt.html>>Chili, nagyon magyaros a poszt, magyar valóságos. A végeredmény hmmm… bár odébb van az idő, amikor nekem sk. gnocchira lesz időm, azt a részt átugrom és akkor egy extra gyors ebédnek hibátlan lesz 🙂>>Helga
Szia Ch&V,>>Ha majd belekezdesz az itthoni ettermi kalandokba 🙂 kivancsi lennek hogy ide elmesz e, es ha igen irsz e rola>>http://plastik.hu/2008/08/11/olimpia-etterem-alpar-utca/>>Tegnap voltunk, es szerintem hihetetlenul izgalmas 🙂>>Anais
Júliához hasonlóan nekem is rossz tapasztalataim vannak a bolti növényekkel – különös tekintettel az áruháziakra. Rozmaringot pl. képtelen vagyok életben tartani, most is kettő kornyadozik a teraszon, nem fejlődnek – talán a sok eső? Egyedül a bazsalikom maradt meg, de az akkorára nőtt, hogy nem bírtam vele. Megéri kicsit pepecselni, és magról nevelni.>>Hanem a türelmedért irigyellek, 170 gnocchi. Lefagyasztod?
jaj, majd egy olyan sk ricottás gnocchi receptet is kaphatunk? szívesen kipróbálnám, milyen krumplifőzés, pucolás, összetörés nélkül elkészíteni. 🙂
ricotta-ügyben próbáljátok ki az ordát, szerintem kísértetiesen hasonló. a fehérvári úti piacon pl szokott lenni, meg olyan helyeken, ahol termelők árulnak tejet. néha sajtforma, de legtöbbször túrónak néz ki.
Köszönöm még egyszer a ricotta tippeket!>Ribizli, én imádom a magyar túrót, de ez a gnocchi recept pl. azzal nem működik, mert a túrónk túlsavanyú, morzsás és vizes a ricottához képest. Köszi a tippet a lelőhelyes postról!>Anais, igen, feltétlenül, már nagyon sokan ajánlották, kíváncsi is vagyok!>kisrumpf, hát, az a 170 gnocchi annyira nem is sok, sajnos:)a bordázásához nincs türelmem, anélkül nem olyan vészesen pepecs. Felét frissen főztem ki, felét lefagyasztottam, teljesen jól bírja.>Réka, ok, amint megvettem a ricottát, felrakom a receptet:)
kedves CV,>Én egy kezdő rajongó vagyok, viszont annál lelkesebb. Már egy ideje fontolgatom a gnocchi készítését, de bizonyos infók hiányában eddig halasztottam. Nem tudom pl, hogy milyen lisztből legjobb készíteni, és milyen burgonyából. Igaz, hogy az öregebb krumpli jobb hozzá? És ami a legfontosabb, tudnál ajánlani egy receptet, hogy miből mennyi kell hozzá?>Előre is köszi a segítséget!>julie
Kedves Julie, most annyira spontán, érzésre csináltam, hogy nem méricskéltem, majd legközelebb pontosan mérek mindent, de kb. 1kg (egészben, héjában megfőzött, krumplinyomóval áttört) burgonya 1 egész tojást és olyan 15-20dkg lisztet vett fel. Ella típusú krumplit használtam (sárga színű, szétfővő), és 55-ös bio lisztet (amit a DM-ben lehet kapni), ezek úgy tűnik, nagyon jól működtek, szerintem nyugodtan állj neki.
Sziasztok, A Nyugati és a Jászai Mari tér között a Spar-ban és a Rothschild-ben mindig van ricotta. Az utóbbiban eredeti olasz. Tegnap vettem 350 Ft körül. 🙂
kisrumpf: bolti, cserepes rozmaring/menta/oregano/akármi + 10literes kis virágföld (Btípusú, általános, bármelyik virágboltban beszerezhető)+ picit nagyobb cserép, mint az eredeti -> átülteteted, 2naponta kicsit locsolod, néha adsz neki egy kis tápoldatot (2hetente elég) és gyönyörűen megmarad a teraszon! A tűző napot annyira nem szeretik, mondjuk…