A mojo picón (nem molyo, moho) a Kanári-szigetek specialitása. Maga a mojo szó az összes ottani szósz gyűjtőneve. Viszonylag híg állagú, lehet zöld, vagy piros és hihetetlenül friss, tüzes. Ecet, vagy citrus hozzáadásával készül, amitől savanykás és nagyon élénk. Az alapanyaga lehet paprika, magok, menta, petrezselyem, koriander, vagy ezek különböző kombinációja. Zseniális grillezett húsok, halak, vagy zöldségek mellé, ott pedig hagyományosan burgonya mellé is jár (papas arrugadas =ráncos burgonya). Előre elkészíthető, néhány napig eláll a hűtőben. Az egyetlen előkészületet igénylő alkotóeleme a sült paprika, ebből érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert szintén eláll. Ha ez kéznél van, akkor a szósz kétperces téma. Szerintem a nyári sütögetésekhez is ideális. Az alábbi recept jó kiinduló alap, ezt lehet variálni ízlés szerint.
Mojo picón – csípős-savanyú paprikaszósz
Hozzávalók (kb.2dl-hez):
1 kaliforniai paprika, megsütve, lehéjazva, felcsíkozva
2 gerezd fokhagyma, közepesen finomra aprítva
1tk őrölt pirospaprika
1tk őrölt római kömény
Fél friss chilipaprika, kimagozva, finomra aprítva (vagy 1kk cayenne bors)
3ek jó minőségű sherry ecet (vagy fehérborecet), pl. Gegenbauer
1/2dl jófajta olívaolaj
1/2dl víz
Só, bors
Ilyen bonyolult: az összes hozzávalót robotgépbe tesszük, és simára pürésítjük. Hűtőben kb. 3 napig eláll.
A hagyományos burgonya kísérő sima főtt krumpli, amelyet a végén száraz, sóval megszórt serpenyőben átforgatnak, addig, amíg teljesen kiszárad, és elkezd ráncosodni. Én most nagyon csaltam, és a krumplit 5 perc alatt a legmagasabb mikró fokozaton gőzöltem, utána ugyanúgy serpenyő.
One comment