Mázas sült cékla joghurtos mártogatóval

Ja, ez csak így gyorsan – ez a múltkori cékla egyik fele, aminek a másik fele lett a céklapüré. Nekem cékla bármikor, bármilyen formában. Viszont aki utálja, könyörgöm kóstolja meg egyszer sütve. A cékla is a zöldségek azon csapatába tartozik, amely sütve önálló Életet kezd élni és az ízét össze sem lehet hasonlítani a főzött állapotú önmagával. Intenzív, édes ízűre sül, nagyon finom köret, de magában is szerintem komplett fogás. Jó, nagyon sokáig sül, cserébe viszont nem kell rá figyelni, lehet közben mindenfélét tevékenykedni.
Amikor már megpuhult, akkor teszek rá egy olívaolajos-balzsamecetes-mézes mázat és visszateszem még 10percre a sütőbe, ami alatt ez rásül és a méztől picit karamellizálódik. Csináltam mellé egy joghurtos mártogatót, amibe kevertem egy pici céklalét csak a látvány kedvéért, meg egy-két fűszert. De legközelebb inkább egy aioli-t, vagy egy sima tartárt csinálnék hozzá.
Recept:
Cékla (lehetőleg kis méretű)
olívaolaj
balzsamecet
méz
só, bors
A céklát jól megmosom, megszárítom és 200C-os sütőben alufólia alatt héjastul puhára sütöm – ez kb. 1 óra lesz (ha nagyobb cékla, akkor lehet sokkal több is). Amikor megpuhult, héjastul cikkelyekre szeletelem. Összekeverek 2:1 arányban olívaolajat és balzsamecetet, ehhez jön 1 egységnyi méz. Ezzel a mázzal összeforgatom a cékla cikkelyeket, pici sót és borsot szórok rájuk és 10 percre visszateszem a sütőbe. Valamilyen fokhagymás mártogatóval kínálom.
(Visited 1 700 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

13 hozzászólás

  1. Hi Zsofi,Happy New Year! Thank you so much for stopping by Beyond Salmon. I think you are my first Hungarian reader — that’s so exciting. I don’t speak Hungarian, but your pictures look absolutely delicious! How long have you been living in Brussels? Cheers,-Helen

  2. Hi Helen,thanks for your kind comment!I live here since 2 years and really enjoy it very much. Brussels is a good place for culinary adventures and by the way a good one too for fresh fish and seafood. So I will keep returning to your site for the great recipes!

  3. Pár csepp olivaolajjal és tejföllel, vagy tejszínnel kikevert ecetestormába tunkolnám a céklafalatkákat. A torma nagyon jól megy hozzá.

  4. Kedves Chili!
    Soha életemben nem voltam hajlandó megenni a céklát, semmilyen formában. Viszont hittem Neked, hogy sütve teljesen más, hát, igazad lett. Tegnap este óta szeretem :-)))
    köszi szépen:
    Szabrina

  5. Kedves Chili!
    Ez a kedvencem! Isteni lett. Köszi a sok jó receptet amit tanultam tőled. A könyvedet meg Jézuskától kértem Karácsonyra!;)
    Nagyon régóta olvasgatom az oldaladat. Gratulálok hozzá még egyszer.

  6. Kedves Chili!
    Ez a kedvencem! Isteni lett. Köszi a sok jó receptet amit tanultam tőled. A könyvedet meg Jézuskától kértem Karácsonyra!;)
    Nagyon régóta olvasgatom az oldaladat. Gratulálok hozzá még egyszer.

  7. Szia Zsofi,

    nagyon tetszik a recept. Ez a cucc elöre is elkeszithetö, vagy masnapra veszt a sült cekla az elvezeti ertekeböl? Mi passzol hozza, ami kerekke tenne egy megvendegeleskor?
    (Kollegaknak talalnam a cegnel, olyan cucc kell, ami elkeszithetö elözö nap, finger foodsokban es martogatosokban gondolkodom..)

    Gratulalok az oldalhoz, nagy ürt tölt be a magyar netes gasztrohorizonton 🙂

  8. Én, aki világéletemben sohasenem bírtam megenni a céklát (klasszikus, ecetes változat…), gondoltam egy merészet, lévén nem hagynám ki ezt az értékes hozzávalót az étrendemből, és hosszas kutakodás után ezt a receptet készítettem el. Hát ez valami mesés! Rájöttem: szeretem a céklát! :-))))

  9. Hallottalak a rádióban Szilveszter napján, éppen utazás közben, és nagyon felizgatta a fantáziámat a sült cékla, meg is kerestelek a neten! Mindenképpen kipróbálom!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük