Lisztmentes máktorta citromkrémes habbal

Néha felbukkan egy-egy olyan étel, amit évek óta gyakran készítek, valamilyen rejtélyes okból kifolyólag azonban mégsem került fel a blogra. Ilyen ez a lisztmentes máktorta. Egy tegnap esti, nagyszerű vacsorapartin én voltam a desszert felelős, arra sütöttem. Az egyik kedvenc és bombabiztos süteményem, szuperegyszerű elkészíteni, ráadásul millióféle módon lehet variálni, fűszerekkel, kiegészítőkkel.

Tegnap ázsiai tematikájú volt a vacsora, csípős-savanyú tom yum levessel, Főzelékes Feri currys krumplifőzelékével, így most úgy állítottam össze a máktortát, hogy a tetejére citromkrémmel kevert hab, és egy szem passiógyümölcs került. Maga a tészta remek, könnyű és szaftos, liszt nincs benne egy gramm sem. Az egyik kulcsa az 1 dl olaj, ami a szaftosságot biztosítja – ezzel rögtön lehet játszani –én legszívesebben mákolajat használok hozzá, de lehet sima olaj, olívaolaj, vagy akár mandulaolaj. Csináltam már sárgabarackmagolajjal is, azzal a legkülönlegesebb (csak az egy kissé borsos). Aztán, lehet kísérletezgetni a fűszerekkel – a citromhéj fontos hozzá, de a mákhoz sokféle fűszer passzol, az őrölt szegfűszegtől a tonkababig. Az én tegnapi változatomban kevés ánizs volt. Lehet a tésztába aszalt gyümölcsöket – sárgabarackot, vagy aszalt áfonyát dobálni. Magában, kevés porcukorral megszórva is nagyon finom, de ha elegánsabban szeretnénk tálalni, és még inkább fokozni szeretnénk az élvezeteket, akkor a tetejére halmozhatunk tejszínhabot. Még volt itthon házi citromkrémem, és most azt forgattam össze a habbal, ez került rá. A tetején a magok pedig egy passiógyümölcs húsa, ez persze elhagyható.
Lisztmentes máktorta citromkrémes habbal
Hozzávalók ( 8-10 szelet)
5 tojás, szétválasztva
15 dkg porcukor
1 dl mákolaj
15 dkg darált mák
1 kávéskanál só
½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
½ kávéskanál egész ánizsmag
Tetejére:
3 dl tejszínhab
A sütőt előmelegítjük 170C fokra.

 

 

 

 

 

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk a porcukrot, és elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a darált mákot, a sót és a fűszereket, teljesen simára keverjük. Először a hab harmadát gyors, határozott mozdulatokkal a mákos masszához keverjük, az így fellazított masszához adjuk a hab többi részét, azzal már óvatosan forgatjuk össze. Sütőpapírral kibélelünk, és enyhén kiolajozunk egy 23 cm-es kapcsos tortaformát. Beleöntjük a masszát, és 35 percig sütjük. Lehűtjük. A tetejére óvatosan összekeverjük a citromkrémet a felvert tejszínhabbal, majd a tortára halmozzuk.
(Visited 12 142 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. Szia!

    A kérdésem nem a máktortához kapcsolódik.Egy korábbi bejegyzésedben említést tettél a pisztáciás panna cottáról,amihez pisztáciakrémet használsz.Esetleg megtudhatom hogyan készíted?
    Előre is köszönöm
    Üdvözlettel:
    Nuray Krisztina (a “szerájos” Murat felesége)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük