A karamellán átfuttatom az epret, ami azonnal levet ereszt. Ahogy összeolvad a karamell, az eperlé, a vanília és a narancslikőr, az valami hihetetlen bódító és illatos. Az eper felével ez történik, a másik felét pedig frissen forgatom hozzá, hogy az összhatást frissítse. A túróhab szifonban készül, így a hagyományos, magyar, morzsás túró csak akkor alkalmas hozzá, ha teljesen, csomómentesen simára tudjuk pürésíteni, különben eltömné a szifont. Én a Berchtesgadener Land márka „Bajor étkezési túró” (Topfen) krémtúrót használom ehhez, ami kiváló minőségű és tökéletesen megfelel (ez kapható több helyen, én pl. a Tátra utcai CBA-ban veszem, de a Lehel piacon is van egy stand, a gombás mellett, ahol nagy a választék van, talán túró is). Az eperkaramellben sok fantáziát látok, jó lesz már, ha jön az igazi szezon.
Karamellizált eper túróhabbal
Hozzávalók (2 személy)
25dkg eper (bruttó súly, azaz pucolás előtt)
4dkg cukor
Kb. 2 evőkanál citromlé
2ek narancslikőr
1/2 rúd vanília
Túróhab:
15dkg krémes túró
1,5dl tejszín
Kb. 2 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál méz
½ rúd vanília
Opcionális: tetejére sós kekszmorzsa, durvára vágott pisztácia
Az epret megmossuk, megszárítjuk, zöldjét eltávolítjuk. Felkockázzuk. A cukrot kis lábasban, keverés nélkül felmelegítjük, majd karamellizáljuk. Amikor sötét borostyán színű, rádobjuk a felkockázott eper felét, és azonnal hozzádunk két facsarásnyi citromlevet. A gyümölcs néhány másodperc múlva levet ereszt, néhány mozdulattal még átforgatjuk. Hozzáadjuk egy fél rúd vanília kikapart magjait és a narancslikőrt. Levesszük a tűzről (az eper ne legyen főtt, valamelyest maradjon tartása és frissessége), és félretesszük, így még további levet ereszt. A felkockázott eper másik felét tálaláskor keverjük hozzá. A túróhabhoz csomómentesre keverjük a krémtúrót, a tejszínt, a mézet, a citromlevet és a vaníliarúd másik felének kikapart magjait. A szifonba töltjük, egy patront adunk hozzá, felrázzuk, hűtőbe tesszük (de már azonnal használható). Tálaláskor a karamellizált eperkompótra helyezünk egy két kanállal formázott túróhabgaluskát, végül megszórhatjuk, kekszmorzsával, vagy pisztáciával.
ezt most akkor hajnali kettőkor írtad?hm..na,EZ tényleg megszállottság. 🙂
Kata
Nagyon csábító! A Lidl-s túró is ilyen krémes szerintem:)
Ez egy nagyon szuper desszert! 🙂
Köszi szépen, lehet, hogy még hétvégén szükségem is lesz a receptre.
nagyszerű! alig várom az eperszezont.
Nagyszerü. Sajna nekem nincs szifonom. Akkor verjem fel a tejszínt és forgassam bele a túróba? Esetleg más megoldás?
igen, én se tudom: mi legyen, ha nincs szifon?? köszi, kira
elnézést a késői válaszért. szóval, ha nincs szifon, akkor igen, úgy a legegyszerűbb, ha kikeveritek a szobahőmérsékletű túrót a mézzel, pici citromlével, vaníliával és összeforgatjátok a keményre vert habbal. kicsit biztos kell állnia, hogy összeálljon
Sziasztok!
milyen ital (bor, pezsgő, üdítő, vagy csak víz?) való hozzá?
köszi szépen
Nagyon finom lehet..ma ki is próbálom, túró helyett tejfölt teszek bele az biztosan csomó mentes.Köszönet a sok-sok finom receptért Zsófi.Csak így tovább…üdv Ciri”néni”(talán emlékszel még ránk :)Prágából)