A szokásos, éves medvehagyma ajánló következik, hiszen a szezon berobbant, és csak néhány rövid hétig tart. A nyitófogás minden márciusban az egyik legparádésabb, legfinomabb felhasználási mód: igazi, tejes-vajas krumplipürébe keverve, mellé tükör-, vagy lágytojás. A záróakkord, amikor már minden raffinált újdonságot is kipróbáltunk vele: medvehagymapesztó készítése: az aprítógépbe megy 1 csokor (kb.5dkg) medvehagyma, 5 dkg hámozott mandula, 1 gerezd fokhagyma, kb. 1,5 dl olívaolaj és 3 dkg reszelt parmezán. A kettő között pedig évről évre bővül az ötletek tárháza. Idén öt csoportba osztottam:
1. Nyersen, krémekbe/szószokba keverve (túróba, körözöttbe, tojáskrémbe, zsidótojásba, hummuszba, frankfurti zöldfűszermártásba)
2. Salátában (medvehagyma tabbouleh, ázsiai, csípős-savanyú, szójaszószos salátákban).
3. Tojásos ételekben (bundáskenyér, rántotta, frittata, quiche)
4. Tésztákba keverve (galuska, gnocchi, sztrapacska, pogácsa).
5. Főzelélekbe, curry-kbe, paprikásokba dobva és fonnyasztva (zöldborsó-, vagy finomfőzelék, kókusztejes bárány-, vagy halcurry, gombapaprikás).
Utóbbi kategória képviselője az alábbi, indiai ihletésű vöröslencse curry (dhal), világbajnok benne a medvehagyma, friss spenót helyett dobom bele a végén, jó sokat. Igazán vájtfülűeknek pedig egy régi-új különlegességet is érdemes felidézni: a medvehagyma kaprit, azaz savanyított medvehagymatermést Széll Tamás is beépítette a versenyfogásába, csodás régi elkészítési, tartósítási módja a medvehagyma termésének (lsd. Erdőkóstoló blog, “Medvehagyma kapri” bejegyzését).
A blogon a "medvehagyma" címkére kattintva tudtok még a receptek között nézelődni.
Medvehagymás vöröslencse curry jázminrizzsel
Hozzávalók (4 adag)
0,5 dl olaj
1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve
4 cm friss gyömbér, reszelve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt koriander
1 teáskanál mustármag
1 friss chili, kimagozva, finomra aprítva
35 dkg vöröslencse, átöblítve
1 doboz (4dl) kókusztej
1 doboz (40dkg) hámozott paradicsom
5 dl alaplé, vagy víz
só, bors
2-3 csokor medvehagyma, nagyobb darabokra vágva
opcionális: 1 nagy marék friss spenót
2-3 facsarásnyi citromlé
Tálaláshoz: főtt jázminrizs, vagy lepénykenyér
Tetejére: friss koriander, újhagyma zöldje, csíkozott nyers medvehagyma
Egy lábasban felhevítjük az olajat, és félig puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, reszelt gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, római köményt, koriandert és mustármagot, elkeverjük, és néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a kimagozott, felaprított chilit. Hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét, átforgatjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a hámozott paradicsomkonzervvel és az alaplével (vagy vízzel). Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a vöröslencse teljesen megpuhul, és kissé pépesre fő (a szép korall színét a főzés során sajnos elveszíti). Ekkor beledobjuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, és ha használunk, a megpucolt, megmosott friss spenótleveleket. Addig főzzük, amíg a zöld levelek a hőtől teljesen összeesnek. A végén kevés citromlével ízesítjük, és ha csípősen szeretjük, még chilit adunk hozzá. Natúr, főtt jázmin-, vagy basmati rizzsel, vagy lepénykenyérrel tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy napot és összeérnek az ízek.
Ó, tíz éve tervezem, hogy csinálok hamis kaprit belőle, de sosem sikerült visszamennem a szezon után a termésből is szedni. Ma bevásárlás közben medvehagyma -tanácsadást tartottam a zöldségrészlegen, mikor egy hölgy medvehagyma után érdeklődött egy eladótól. Elmondtam neki, hova menjenek szedni, a környéken nagy mennyiségben terem. Idén észrevehetően többen szedik, mint eddig, de lesz bőven termés is, csak el ne felejtsem megint!
Tegnap megfőztem, isteni volt, ma újra ettünk belőle – mennyei volt! Köszönjük a receptet, bevezetjük a családi menübe, főleg ilyenkor, amikor anyukámtól zsákszámra kapjuk a medvehagymát…
Szia! A kurkuma, római kömény, koriander tényleg egy-egy evőkanál? Első olvasatra soknak tűnik a mennyiség ezekből a markáns fűszerekből.
A kókusztej konzerv , amit én szoktam találni, az ilyen sűrű, inkább zsír mint tej állagú. az az?
Igen, szerintem az lesz. Én az Aldiban szoktam venni, jó áron van ott.
Megcsináltam, ez világbajnok cucc! Köszi, Zsófi!
Nekem jelenleg ez a vöröslencsés főzelékfélék non plusz ultrája. Ma végre medvehagymával is elkészítettem 😊