Fotó: Erdőháti Áron, Styling: Milutinovits Panka
Hozzávalók (4-6 adag):
1 kg gyalult tök
2 evőkanál só
1 evőkanál Tolle teavaj
1 közepes hagyma, finomra aprítva
8 dl Tolle 1,5%-os tej
4 dl víz, vagy leszűrt húsleves
4 evőkanál Tolle 12%-os tejföl
2 nagy csokor friss kapor
2-3 ág friss tárkony
só, fehérbors
2 evőkanál fehérborecet
A gyalult tököt kb. 2 evőkanál sóval besózzuk, átforgatjuk, hogy egyenletesen érje, 15 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Kinyomkodjuk, és átöblítjük, hogy ne maradjon sós. A Tolle teavajon fedő alatt, csipet sóval megszórva, üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a kinyomkodott gyalult tököt, majd felöntjük a Tolle tejjel és a vízzel, vagy leszűrt húslevessel, sózzuk, borsozzuk, és beletesszük az egyik csokor kaprot, egészben. Fedő alatt, kb. 10-15 perc alatt teljesen puhára főzzük a tököt. A kaprot eltávolítjuk. Robotgépben simára pürésítjük a levest, hozzáadjuk a Tolle tejfölt és a fehérborecetet. Teljesen kihűtjük. Csak ekkor keverjük bele a másik csokor kaprot és a friss tárkonyt, finomra aprítva. A levest jégbehűtve tálaljuk, tetejét meglocsolhatjuk olívaolajjal.
Nem szeretem a hungarikum szót, de a tökfőzelékre (meg erre a levesre) tényleg ráillik.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Lépcsőház effekt: úgy kellett volna kezedeni, hogy Jé, Tolle anyó! 🙂