Múltkor nagy sikere lett a bombabiztos tökéletes buggyantott tojás bemutatásának, most ismerjétek meg abban a fogásban, amelyben én az utóbbi hetekben leggyakrabban készítettem. A lágytojást leöntöm fokhagymával és tárkonnyal (vagy más zöldfűszerrel) kikevert joghurttal, meglocsolom egy kevés paprikás vajjal. Az ihlet a török konyha manti-jából jött, ahol apró töltött tésztákat locsolnak meg ugyanígy joghurttal és paprikás vajjal. Mellé spárga (párolva, serpenyősen, vagy sütve) – így még light-os is, és/vagy friss kenyér, amivel tunkolni lehet a joghurttal és pirospaprikás vajjal keveredő, folyó tojássárgáját… (így nem light-os, de fergeteges).
Holnaptól pedig húsvétozunk itt egy kicsit!
Buggyantott tojás fokhagymás, tárkonyos joghurttal és paprikás vajjal
Hozzávalók (adagonként)
fél doboz natúr joghurt
fél gerezd fokhagyma
néhány levél friss tárkony
só, bors
1 evőkanál vaj
késhegynyi pirospaprika
A fent leírt módszerrel buggyantott tojásokat készítünk. Miközben fő a tojás, kikeverjük a joghurtot a lereszelt fokhagymával, a finomra aprított friss tárkonnyal, sózzuk, borsozzuk. A pirospaprikás vajhoz kis serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a késhegynyi pirospaprikát. Tálaláskor mélytányérba csúsztatjuk a két buggyantott tojást, leöntjük a fokhagymás-tárkonyos joghurttal), majd meglocsoljuk egy evőkanálnyi pirospaprikás vajjal. Serpenyős spárgával, vagy salátával tálaljuk, de úgy a legfinomabb, ha friss kenyérrel, vagy pirítóssal tunkoljuk.
(Visited 1 392 times, 2 visits today)
Ez egy közkedvelt bulgár recept, amely a leírtak szerint készül annyi különbséggel, hogy nem feltétlenül kerül bele zöldfűszer. A joghurtba pedig feta sajtot is kevernek. A neve „tojás panagyurski módra”. Recept például itt: http://www.mycitycuisine.org/wiki/Jaica_po_panagiurski