Bécs itt van a szomszédban, mégsem ismerjük eléggé éttermeit, kávézóit, piacait. Pedig Budapesthez hasonlóan ott is rendesen pezseg a gasztroszcéna és sorra nyílnak az új, izgalmas helyek. Tányérnyi rántott hús (tökmagolajos burgonyasalátával) a Figlmüllerben, Tafelspitz Plachuttánál, Sacher-torta, esetleg almás rétes vaníliasodóval valamelyik neves kávéházban –ezekkel a klasszikusokkal biztosan nem lehet mellényúlni. A kötelező körök után azonban nekiállhatunk felfedezni a kevésbé kézenfekvő és a bécsiek által kedvelt alternatívákat. A magyar vállalkozónő által vitt Hidden Kitchen-t, ahol színes, buja saláták és egészséges fogások várnak, az újranyitott Kussmault, ahol korábban világszínvonalú pacalos pájslit és rumbabát adtak, a Skopnik&Lohn-t Bécs legjobb rántott húsával. Jöhet a piaci séta a Naschmarkt-on, közben a patinás Urbanek roastbeef-je, vagy a Neni színes hummuszai, szakácskönyv- és fűszerrajongóknak Babette Spice and Books for Cooks üzlete. Vagy éppen a városi park közepén álló, tejtermékekre, tejes ételekre és sajtokra specializálódott Meierei. Náluk is közönségkedvenc az alább ajánlott, vaníliás, tejszínes-tejfölös öntettel besütött túrós palacsintafelfújt, igazi bécsi klasszikus desszert.
Békebeli túrós palacsintafelfújt
Hozzávalók (4-6 adag)
Palacsinta:
1 tojás
2 dl tej
10 dkg liszt
csipet só
0,5 dl szénsavas ásványvíz
sütéshez olaj
Töltelék:
25 dkg krémes túró
2 tojás, szétválasztva
5 dkg porcukor
1 evőkanál búzadara
1 citrom reszelt héja
fél rúd vanília magjai
csipet só
5 dkg mazsola
tál kikenéséhez kb. 3 dkg puha vaj
Öntet:
2 dl tejföl
2 tojás sárgája
4 dkg porcukor
2 dl tejszín
fél rúd vanília magjai
Hagyományos módon palacsintát készítünk, ezeket korábban is megsüthetjük (ebből a mennyiségből átmérőtől függően 6-8 palacsinta lesz). Kikeverjük a tölteléket: a túróhoz adjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a búzadarát, a citrom reszelt héját, a vaníliát és a csipet sót. Elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. Gazdagon megtöltjük a palacsintákat és feltekerjük. Egy hőálló tálat –pl. jénait, vagy tepsit - kivajazunk, sorban beletesszük a megtöltött palacsintákat (fel is vághatjuk darabokra, úgy könnyebb később tálalni). Összekeverjük az öntet hozzávalóit: a tejfölt, tojássárgát, porcukrot, tejszínt és vaníliát -, és meglocsoljuk vele a palacsintákat. 180C fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Magában is nagyon finom, de kínálhatunk mellé sült gyümölcsöket, vagy extra vanília öntetet.