Insalata di Rinforzo – nápolyi stílusú karácsonyi sültzöldség saláta

Nápolyban a karácsony is varázslatos és mediterrán. A Via Pignaseccán, Nápoly legrégibb piacán, amely a város esszenciáját egyetlen utcába sűríti, ilyenkor még nyüzsgőbb a forgatag, mindenki az ünnepekre készülődik. A világ egyik leglátványosabb halas standja még pazarabb halkínálatot vonultat fel, mint máskor, az élő langusztától az apró vénuszkagylókig, mindenből a legfrissebbet kínálják. A halnak és tenger gyümölcseinek kiemelt szerep jut az ünnepi asztalon, hiszen a vallási hagyományok tiltották a hús fogyasztását. A hagyományos ünnepi vacsora - Cena della Vigilia di Natale – első fogása az édes szívkagylóval (vongole) készített tészta, ezt követi az olajban kisütött sózott tőkehal (baccala) és a nápolyiak kedvence: az olajban ropogósra sütött, lisztbe forgatott angolna (capitone fritto). Az angolna fogyasztásának karácsony estéjén évszázadokra visszamenő hagyománya van, jószerencsét és jólétet jelképez. Köretnek, vagy előételként gyakran az alább ajánlott, karfiolból és olajbogyóból készült saláta jár, desszertnek pedig struffoli: mézes sziruppal locsolt minifánkok, mustaccioli: csokoládéba mártott fűszeres keksz, vagy éppen a környék híres citrusaiból készült édességek. Édes vonalon amúgy is erős a város: a rumos szirupba áztatott, légies rumbabának, vagy a sfogliatellének (narancsos, ricottás krémmel töltött, ropogós, ezerrétegű sütemény) nehéz ellenállni. Az alábbi salátát előre is elkészíthetjük, és adhatjuk sültek, halak köreteként, húsmentes fogásként, vagy füstölt hallal –netán füstölt angolnával -, esetleg bivalymozzarellával, burratával elegáns előételnek.

Insalata di Rinforzo – nápolyi stílusú karácsonyi sültzöldség saláta
Hozzávalók (4-6 adag)

2 piros, kaliorniai, vagy kápiapaprika
1 fej karfiol, rózsákra szedve
50 ml olívaolaj
100 g olajbogyó (vegyesen, zöld és fekete, vagy lila)
25 g kapribogyó, alaposan átöblítve
2 evőkanál fehérborecet
50 ml olívaolaj
só, bors

A kápiapaprikát (vagy kaliforniai paprikát, ezt jóval könnyebb pucolni) hosszában félbevágjuk, csumáját, magját eltávolítjuk, vágott felével lefelé sütőlapra tesszük, majd a sütőben grillfokozaton, kb. 12-15 percig sütjük, amíg a héja szenesre feketedik. Tíz percre lefedve pihentetjük, majd meghámozzuk, és felcsíkozzuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, és felhasználásig hűtőben tároljuk (jó hír, hogy ezt akár 3-4 nappal korábban is elő lehet készíteni). A karfiolt aznap sütjük, amikor tálaljuk (de nem muszáj frissen). Ehhez a sütőt előmelegítjük 220C fokra (légkeveréses üzemmód). A karfiolt rózsáira szedjük, összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, tepsire szórjuk, maj kb. 20 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha megpirul és kissé karamellizálódik. Elrendezzük egy nagy tálon, rátesszük a felcsíkozott sültpaprikát, majd megszórjuk az olajbogyóval és az alaposan átöblített kapribogyóval. Az ecetet összekeverjük az olívaolajjal, majd ezzel egyenletesen meglocsoljuk a zöldségeket.

További karácsonyi receptötletek

(Visited 844 times, 460 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük