Fűszeres sült karfiol

Ez az étel már régóta a repertoárom egyik leggyakrabban előkerülő tagja, és hatalmas kedvenc. Konkrétan 2005. október 23. óta, amikor egy gluténmentes gasztroblogon egy hosszú-hosszú írásban megbújva rátaláltam. Van olyan, hogy egy héten többször is készül, annyira szeretem – akár egyszerű vacsoraként, akár vendégeknek köretként sültekhez. Az igazság az, hogy eddig nem mertem leírni. ??? Hogy miért, az rögtön kiderül.

Tudom, hogy az itt leírt ételek egy részét vannak, akik (sokan) idegen, szokatlan ízvilágnak tartják. Egyszer régebben valahol azt írta valaki, hogy a receptek érdekesek, de sok bizarr van köztük. Akkor elgondolkoztam, hogy te jó ég, pedig az én értelmezésem és ízlésem szerint csupa teljesen normális és szalonképes recept kerül ide fel…Akkortájt éppen kb. hetente készítettem ezt a receptet. Elmeséltem néhány ismerősnek, és kikértem a véleményüket, hogy szerintük ezt fel lehet-e ide tenni. Végighallgatták, hogy hogyan készül, majd egyhangúlag azt mondták, hogy EZT nem. Vagy találjak ki valami frappáns elnevezést. Tehát:

Nem a karfiol a gond. A karfiol, bármennyire népszerűtlen, nagyon is klassz zöldség. Megint egy olyan egyébként, amelyet a hétköznapi főzésben snassznak gondolunk, és nem jut eszünkbe vendégeknek főzni, miközben elegáns éttermekben különböző formákban (leginkább selymes püréként) elkészítve nagyon is felkapott. A Los Angeles Times remek cikke pont a napokban értekezik a karfiol sokoldalú felhasználhatóságáról.

Nem is a sült karfiol a gond. Az, hogy csomó zöldség sütve sokkal jobb, mint főzve, nem egy nóvum – ez már néhányszor elhangzott itt nálam, legyen szó kelbimbóról, vagy cékláról. A karfiolnak sem ez a jellemző elkészítési módja, ezen a helyzeten változtatni kell! Zseniális így!!

Nos, nem kertelek tovább, a helyzet a következő: ez a karfiol kakaóval van megsütve. Aki mer, az nyer, ez ebben az esetben is bebizonyosodott. Megéri teljesen szokatlan dolgokkal kísérletezni, ha nem ízlik, maximum elfelejti az ember. Na, ezt nem. Valójában arról van szó, hogy nem az ízlelőbimbóinkat kell átállítani, hanem (ami ennél sokkal nehezebb), az agyunkat. Egész egyszerűen el kell vonatkoztatni a kakaóhoz társuló képektől, és másképp kell értelmezni. Édesség helyett fűszerként. (Nagyon fontos, hogy nem cukrozott instant kakaót, hanem keserű, jó minőségű kakaóport kell használni. ) A csipet keserű kakaó, valamint chili istenien rásül a zöldségre, és fantasztikus ízt ad. Egyáltalán nem lesz édes, és ha nem áruljuk el, mi van rajta, fel sem ismeri senki.

Az ínyenc konyhában ez egyébként egyáltalán nem újdonság, hiszen igen elterjedt, hogy kávét, kakaót, csokoládét használnak sós ételek, főleg húsok, pl. bárány, vagy kacsa, ill. szószok fűszerezéséhez. Vagy gondoljunk a híres mexikói mole-ra, amely fűszeres mártás egyik kulcseleme a csokoládé.

A karfiol így készül: megmossuk, megszárítjuk, rózsáira szedjük. A sütőt előmelegítjük 200C-ra. A karfiolrózsákat összeforgatjuk olívaolajjal, sóval, borssal, hogy egyenletesen mindenütt befedje. Kiterítjük egy alufóliával bélelt tepsire. Megszórjuk egy nagy csipet őrölt cayenne borssal, vagy chilivel, végül egy teaszűrő segítségével annyi keserű kakaóporral, hogy minden rózsára vékony rétegben jusson. Addig sütjük, amíg a karfiol megpuhul, az én sütőmben ez 35-40 perc. Nagy előnye, hogy egyáltalán nincs a lakásban kellemetlen karfiol-szag. Igazán csak bíztatni tudok mindenkit, hogy próbálja ki!

Ha viszont valakinek van ötlete valami jól hangzó, frappáns elnevezésre (a kakaós karfiolon túl), azt szeretettel fogadom.

 

 

 

 

 

 

(Visited 8 809 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

65 hozzászólás

  1. Imádom az ilyen – a számunkra szokásostól eltérő, épp ezért – mellbevágó kombinációkat!A csokis-chilis csirke (pl. a Csokoládé c. filmből) is régóta izgatja a fantáziámat, csak nincs kinek megfőznöm, a párom békánál fejlettebb állatot nem eszik. A Te egyik lazacnyársadtól ihletve készítettem egyszer tonhalat, szezámmagba forgatva és nyárson sütve, színes-vegyes-sokízű zöldségágy készült alá gyömbérből, fokhagymából, újhagymából, kaliforniai paprikából, édesburgonyából és chiliből. A leeső halcafrangokból gyorsan főztem egy kis levet, mikor a zöldségeket kivettem a serpenyőből, a benne maradt ízeket a hallébe oldottam és ezt besűrítettem egy kevés nagyon sötét, sokszázalékos, tehát nem édes csokoládéval. Ezt öntöttem a tányérokon a zöldségkupacokra helyezett halnyársak köré. Nagyon összetett, meghökkentő, de harmónikus ízkavalkád lett, a férjemnek nagyon tetszett (jé, csoki! de finom!), de inkább csak haladóknak ajánlom. Na nem az elkészítését, hanem a kóstolását, nem egyszerű befogadni és értékelni, oda kell rá figyelni.És könnyen ítélnek az emberek látatlanban, sajnos, de azt gondolom, a Te közönséged a nyitott, vállalkozóbb szellemű inyencekből áll.De megértem, miért lamentáltál rajta ilyen hosszú ideig, hogy feltedd-e ide ezt a receptet. Nagyon örülök ennek a karfiolnak, végre egy csokoládés-kakaós zöldségrecept az ínyenc nyulaknak, köszi!

  2. szerintem is vállalható.szerintem több ilyen dolog is va, amit itt európában megszokunk egy ízvilágban és utána nem tudunk elvonatkoztatni tőle, így pl kakaó>csokoládés>édes, de nekem hasonló a kókusz>bounty>édesség téma is, holott kókusztejjel remek pikáns ételeket lehet készíteni amik rettentő távol állnak az édességtől, ugyebár.kösz a receptet, ki fogom próbálni.

  3. Szerintem se gáz… Én a chili con carne rendszeres főzése során tanultam meg a jó keserűcsokit fűszerként használni. A jó kakaó szerintem hasonló kategória. A keserű csokoládé annyira telt és harmónikus íz, hogy szerintem (is) vétek csak édességekhez használni.

  4. Hetek óta morfondírozom karfiolkészítésen, de valahogy sose léptem rá a tettek mezejére, most már értem, miért „kellett” várnom!A név szerintem is teljesen jó, esetleg egészítsd ki a mexikói/azték „jelzővel”, akkor a gasztronómiailag tájékozottabbak mindjárt érteni fogják, miért a kakaó.

  5. durva, de mindenképpen ki kell próbálni.Ha már nem megszokott használat lenne egy kérdésem: Van olyan recepted, ahol a teát, vagy annak főzetét használod vmire?Illetve egy másik: a Mancs-ban olvastam a madártejes cikket. azt írod, hogy a magot kikaparjuk és a maradékot áztatjuk. A maggal semmit sem kell/lehet csinálni?

  6. megcsináltamisteni lett:)hihetetlen, de semmi bizarr nincs bennetökéletesen simul egymáshoz a karfiol és a kakaó ízeés az elkészítése is pofon egyszerűkösziiiiiiiilili

  7. Karfiol sötét csőben sütve! Nagy kedvem támadt RÖGTÖN ENNI belőle (ennek csak az az akadálya 1. éjszaka van és ilyenkor már nem főzök 2. nincs itthon karfiol). Üdv.: Bora

  8. Én sem bírtam ki, hogy ne próbáljam ki azonnal. Szerencsém volt, éppen jutott még nekem is egy egészen szép karfiol a sarki boltban.T Ö K É L E T E S !Van a kakaóban valami biztonságot sugárzó, a chili pedig megszikráztatja a az egész ízkompozíció melegségét, amihez tökéletes alap a karfiol állaga. Semmi sem túl hangsúlyos, a kakaó például alig felismerhető, nem tolakodó, nagyon kiegyensúlyozott, harmonikus az egész.Kár volt ilyen sokáig rejtegetni előlünk, látod, mekkora siker lett!

  9. Ha lehet szavazni, fentiek kozul az aztek karfiol tetszik a legjobban. Valamikor majd en is kiprobalom, bar inkabb brokkolit szeretnek mar csinalni, de soha nem latok eleg szepet… Meteres szarakon icpici fejek ulnek.

  10. Nevet továbbra sem találtam ki, egyre jobban tetszik az azték karfiol. Ahhoz külön gratulálok, hogy abban a postban megtaláltad ezt a gyöngyszemet.

  11. Karfoládé? Kakfiol? – Na jó, csak vicceltem. Nálunk ha valami mexikói, az azt jelenti, hogy kukorica van benne. Eddig terjed a nagy magyar kulinária.Rohanok karfiolt venni és bezárkózom vele a konyhába!…

  12. Kérdések,kérdések.Milyen sütőd van?Mert az enyém légkeveréses,és nem lehet kikapcsolni 🙁 .Teszel a tetejére alufóliát a sütésnél?

  13. Amióta ez a recept felkerült, azóta szemezgetek vele. Tegnap a körülmények ideálisnak tűntek a próbához:1) Ipari mennyiségű chili és Droste kakaó van otthon, csak karfiolt kellett beszerezni.2) Pasi későn jött haza, így nem kellett a furcsálló pillantások, megjegyzések elől menekülni. (Mi tipikusan a 2 dudás 1 csárdában esete vagyunk…) Az eredmény zseniális lett, később a pasim is kóstolta és nagyon tetszett neki is. Fogalma sem volt, hogy milyen karfiolt eszik (azt hitte megégett, csak nem jött hozzá az égett íz + szag). Majd elárultam, hogy mi az a speciális „mexikói fűszer”…Azt mondta, hogy felvehetjük az „étlapra”. Szerintem is!Köszi az ötletért! Sosem jutott volna eszembe ez a kombináció.LepkePillangó

  14. Szerintem az Ördögi Karfiol is jó lehet. Jövőhéten én is megcsinálom. Csak az a baj, ha nálunk a vega vacsinál elhangzik a kérdés: ‘Hús nincs?’ és a fanyalgó arc. 🙂Bettybaba

  15. Kakaós karfiolrózsák black and white karfiolkarfiol domino pikáns karfiolfekete-fehér titoksültészbontó-ízbontó karfiolpáratlan karfiolrózsákhármattalálhatsz-karfioltrópuson barnult karfiol

  16. Egzotikus rózsákAzonnal kipróbáltam, bár nem azték, hanem indiai vacsora volt, de nem vesztek össze. Azt azért el kell mondanom, hogy először nem volt otthon chilipor csak egész, ezért egy jó adag apróra vágott, mozsárban tört chili ment rá (gyönyörű volt de iszonyú erős). Az íze pedig hihetetlen, mert a csípős íz csak 2-3 másodperc után bontakozik ki az ember szájában..hmm. Amíg elkészült a főétel, az aperitifhez meg is ették mindet amolyan nasiként, volt nagy prüszkölés, de mindenki imádta. Azóta már csináltam chiliporral direkt ebből a célból, pici rózsákra szedve a karfiolt. Nem egy csipet chili volt rajta, hanem kb. fele annyi, mint kakaó. Szerintem érdemes picit túlozni:)

  17. „cocopatepetl karfiol”:-DDDKomolyan mondom, hetek óta nem hallottam ilyen jó szóviccet. De hogy az elnevezés közérthetőbb legyen, én is az aztékra voksolok, az olyan misztikus, de a „beavatottaknak” árulkodó.

  18. rettentő jól hangzik!bár én ma az édesburgonyás receptedet akartam kipróbálni, de a környékbeli zöldségeseknél furin néztek rám, amikor érdeklődtem, hogy van-e.az egyik helyen ajánlottak helyette rózsakrumplit:)

  19. Nevet nem tudok mondani rá, de kipróbáltam hímnemű egyedek között egy jó kis márványsajtos-tejfölös-újhagymás tunkkal és sikerem volt vele. Eleinte szkeptikus voltam, de elég meggyőző volt a fogadtatás.

  20. Ez nagyon finom!Legközelebb kicsit bátrabb leszek és mindenből több megy rá, de nagyon örülök, hogy kipróbáltam, csatlakozott a kedvencekhez.

  21. Régóta szemezek vele, ma megcsináltam. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Külön köszönet a gluténmentes honlapért!

  22. Most tettem be a sütőbe és nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre!Szeretek kísérletezni és mivel csak pozitív visszajelzéseket olvastam, ezért gondoltam, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom!

  23. húú..azért jó, hogy így vezetted elő ezt a receptet, mert ha csak simán leírtad volna a kakaózást, megborzongtam volna…pedig! megcsináltam és zseniális! de komolyan! tényleg eszméletlen jó… jah..és nálam lemaradt a chili, de durvára tört vegyes borssal helyettesítettem. így is tökéletes 😀 és senki sem jött rá, hogy mivel van fűszerezve 😉köszi a receptet! …nem lehet abba hagyni az evését..

  24. Na, elkészült a konyhám.:)És elkészült a karfiol. Fantasztikus.És kérném engedélyedet, mert az ezért megírnám a saját szavaimmal a blogomon.

  25. Ma találtam rá a lapra, a medwe blogról érkezem.Izgalmas ez a karfiol recept. Tuti kipróbálom.Név javaslatom:INDIÁN KARFIOLGratulálok és köszönöm!

  26. Igen nagy kedvet éreztem a karfiol elkészítéséhez, kétszer is elolvastam, most meg harmadszor. Csak azt nem értem, hogy puhult meg nálad 35-40 perc alatt. Annak ellenére, hogy kifogástalan, jó sűtőm van, mégis kétszer annyi sütési idő után sem roppanós hanem inkább hajlik a „még puhulni kell” kategóriába.Azért is néztem meg többször, mert azt gondoltam megfeledkeztem az előfőzésről, de nem. Így inkább azt kérdezem, hogy esetleg 8-10 percig nem kell sütés előtt forró vizben főzni?

  27. szia, egész egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy 200fokon majdnem 1,5 óra alatt hogy létezik az, hogy nem készül el??? ez annyira sok idő, hogy ennyi alatt már egy krumpli is hatszor megpuhul, nemhogy egy karfiol! ne haragudj, hogy ezt mondom, de ebben az esetben szerintem valami nincs rendben a sütőddel. nekem a mostani sütőmben 30 perc alatt megpuhul, ha kisebb rózsákra szedem, akkor 20perc.

  28. Szia! :)Agyalok, mert már a karfiolt se volt egyszerű „nemrántva” elfogadtatni, ha előrukkolok a kakaóval..:D Köszi a receptet:)
    A sütőhöz annyit, hogy anyum sütőjében nincs az a krumpli, ami magától megpuhulna, akár 1-2 óra alatt is. Valami a sütővel lehet…

  29. Hittem benne, de mégis izgultam az első falatnál. Tök finom lett, kár hogy nem tettem rá több kakaót. Az illata is mennyei volt.

  30. Hááát.. Nem rossz, de párhuzamosan ezzel és ennek mintájára kipróbáltam a chilis-kakaós sült répát, ami aztán tényleg királyság! Ahogy rápirul a chili és a kakaópor.. Hmm…

  31. Én is megcsináltam az előbb. Egy csirkemell mellé dobtam be, de az istennek sem akart megpuhulni az alufólia alatt. Legalább 1 órát párolódott. A család még valahogy nem nyúlt hozzá, nyilván azt hiszik a kakaóra, hogy pörk. Ízlik, de legközelebb, úgy csinálom, ahogy leírtad -csípős nélkül, csak borssal.

  32. megsütötte és mind megette. szóval nagyon finom volt. köszönöm a jó ötletet. amúgy én csináltam mellé joghurtos-banános-fahéjas öntet amit egy kis narancslekvárral ízesítettem. díszítésnek nyers sárgarépát vékony csíkokra vágtam, és szépen a tányér szélére, de még a banános szószba hajlítottam. és mivel hiányzott még a színharmonizációból a zöld, ezért zöld chilivel díszítettem.

  33. Nahat, szenzacios!
    Megsutve, kiprobalva, fel kg.kockara vagott sutotok tarsasagaban,amit cask soztam, borsoztam.A fuszeres karfiol+falatka edeskes sutotok…mennyei:)
    koszi az otletet!

  34. Nekem sajnos keserű lett (ráadásul kicsit el is sóztam). A sütőtök mellette jó volt, a karfiolt ki kellett dobnom.
    Éva

  35. Én leszek az ünneprontó. Nagy lelkesedéssel álltam neki elkészíteni ezt a receptet, hátha ez tényleg új értelmet ad a karfiolnak, vártam az említett összesimuló ízeket… de nem jött az extázis.
    Ez a recept semmi de semmi extra. Izgalmas egzotikus hangzás, hogy kakaóporral van megvadítva, de a végeredmény mindössze enyhe csípős íz, meg karfiol.
    A poszthoz és a bloghoz azért gratulálok, általában érdekes cuccaid vannak, de ez a recept csak a lelkesedésről meg a hype-ról szól.
    Rendelek egy pizzát.

  36. Ne máár, pont ez nem jött be??:) itt most akkor tényleg te lógsz ki, kb. 200 emberből te vagy az egy, akinek nem ízlik:)) persze, ízlések és pofonok, akkor valószínűleg nem egy kulináris hullámhosszon vagyunk:) sült karfiol helyett pizzarendelés??? Kizárt opció:)

  37. Sajnos ezt nem poénból írtam, tényleg nem jött be, nem csak nekem, a páromnak sem. (A pizza amúgy jó volt.)
    Ettől függetlenül mint már mondtam, ez a mellényúlás nem fog eltántorítani a többi ötletedtől és nagyra értékelem, hogy viszel némi színt a magyar rántotthús-paprikáscsirke-lisztes főzelékes megszokás egyhangúságába. 🙂

  38. Hónapokig el volt mentve a recept, de valahogy nem került rá sor. Nem szeretem a karfiolt, nem sok minden vett/vesz rá, hogy vegyek. Sajnos most sem kedveltem meg. Enyhén csípős, de karfiol maradt. Kakaót abszolút nem éreztem rajta, pedig nem szolidan alkalmaztam. Ez van, az oldalad szeretem 😉

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük