Óriásblini füstölt halakkal

Ezzel a blini recepttel búcsúztatom a 2021-es évet, köszönöm szépen, hogy idén is velem főztetek, olvastatok, érdeklődéssel és szeretettel halmoztatok el.

Minden kedves Olvasómnak sikerekben, egészségben gazdag, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK, főzünk tovább 2022-ben is!

A blini elegáns reggelik, ünnepi vacsorák főszereplője lehet ez a fogás. Általában kis átmérőjű, aminek a sütögetése igencsak sok időt és türelmet igényel (szilveszterkor nem szerencsés, tapasztalatból mondom). Ezért sütöm nagyobb, kényelmesen elkészíthető méretben. Számos változata létezik, gyakran élesztővel, hajdinaliszttel készül a tésztája, az én kedvencem ez a burgonyás-snidlinges. Frissen sütve a legfinomabb, de még másnap, sütőben újramelegítve is ehető.

Óriásblini füstölt halakkal
Hozzávalók (6 nagy blinihez)

35 dkg szétfővő burgonya, felkockázva
1 tojás, a fehérje és a sárgája szétválasztva
2 dl tej, langyosan
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál snidling, finomra aprítva
kb. 10 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor
1 kávéskanál cukor
fél kávéskanál só

A sütéshez kb. 6 dkg vaj

A tetejére:
2 dl tejföl
10 dkg füstölt lazac
10 dkg füstölt pisztráng vagy más füstölt hal
pácolt lilahagyma
esetleg lazacikra, snidling

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. A főtt krumplit áttörjük krumplinyomón. Hozzáadjuk a langyos tejet, a tojássárgáját, a tejfölt, a finomra aprított snidlinget, összedolgozzuk. A lisztet, sütőport, sót, cukrot összekeverjük, és a masszához adjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. A galuskatésztánál valamivel tömörebb állagú tésztát kell kapnunk.
Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, amikor habzik, beleteszünk kb. 3 evőkanálnyi masszát, hogy kb. 15 cm átmérőjű palacsintákat kapjunk. Szabályosra formázhatjuk fémkarika segítségével vagy csak a szemmértékre hagyatkozunk. Közepes hőfokon mindkét oldalát pirosra sütjük. Viszonylag lassan sül, akkor lehet megfordítani, amikor a palacsinták széle már pirulni kezd. Két adag kisütését követően a serpenyőt kitöröljük konyhai papírtörlővel és friss vajat olvasztunk (különben megégne a vaj).
Füstölt lazacot, más füstölt halat (például pisztrángot), ikrát, pácolt hagymát, snidlinget, tejfölt adunk mellé.

(Visited 2 458 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük