A zöld, éretlen paradicsomot nem használjuk gyakran, pedig citrusos-gyümölcsös ízével számos formában kiváló. Készíthetünk belőle frissítő paradicsomlevest (mondjuk finomra kockázott kandírozott zellerszárral és baconnel a tetején), savanyúságot (az arab konyhában dívik), pikáns lekvárt (Christine Ferber francia dzsemguru fahéjjal, Segal Viktor séf csillagánizzsal fűszerezi) esetleg sültek mellé kínálható, üdítő, csípős salsát (hasonlóan a mexikói tomatillohoz, amely egyébként nem azonos a zöld paradicsommal.) Fontos, hogy a zöld paradicsom kemény, éretlen és valóban egyenletesen élénkzöld legyen. Piacokon néha felbukkan, aki pedig olyan szerencsés, hogy sajátja van, annak nem probléma valamelyest korábban leszüretelni.
Sült zöld paradicsom
Hozzávalók (4-6 adag)
4 nagyobb, éretlen, zöld paradicsom
só, őrölt bors
2 egész tojás
2 evőkanál tej
5dkg liszt
15dkg kukoricaradara
3dkg reszelt parmezán
tálaláshoz: zöldsaláta, olívaolaj balzsamecet
A paradicsomok közepét eltávolítjuk, majd kb.1cm vastag szeletekre vágjuk, egy-egy paradicsomot négy-öt karikára. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk egy rácson. Ez alatt kissé levet enged, így könnyebben lehet majd kisütni. Konyhai papírtörlővel teljesen megszárítgatjuk. Bepanírozzuk a szeleteket: villával felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk. A szeleteket először kevés lisztbe, majd tojásba, végül a reszelt parmezánnal összekevert kukoricadarába forgatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a szeleteket mindkét oldalukon 3-3 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Olívaolajjal és balzsamecettel összeforgatott zöldsalátával kínáljuk.
Ez óriási ötlet!:-) Mostanig csak lekcvárt és gyümölcs-sajtot készítettem belőle, de ezt ki fogom próbálni:-)
Elnézést hogy közbekotyogok, de savanyúságként való hasznosítása a magyar konyhában is régóta dívik. Mióta az eszemet tudom, anyukám mindig tett el, gyöngyhagymával vagy apró vöröshagymával párosítva, illetve csalamádéba használatos már régóta.
A piacokon mindig lehet kapni, legalábbis nálunk. Mert a paraszti konyha, a parasztember sosem dobott ki semmit – mindennel megvolt a hasznosítása, így a zöld paradicsomnak is.
Bocs Chili, de nem novella hanem regény… A lényeg az, hogy a könyv végén megtalálhatók a regényben szereplő ételek receptjei, így a sült zöld paradicsomé is.
Raggi
És Whistle Stop (amit magyarra kismegállónak fordítottak)
Raggi
Ez jó ötlet, hétvégén ki is próbálom! Én tavaly chutneyt főztem belőle, az is kiváló volt.
Mi a neve ennek a paradicsomfajtának, ami ilyen „hepehupás” ?
Vagy ez csak valami fejlődési rendellenesség ? 🙂
Ed
Egyre jár az agyunk:)
http://fakanal.freeblog.hu/search/s%C3%BClt+z%C3%B6ld+paradicsom/
Nálunk is rendszeresen savanyúságnak van eltéve, nagyon szeretjük.A regényből készült film csodálatos volt, egyik kedvencem.
A paradicsomleves ötleted baconnal tetszik.
Aha, felénk is rendszeresen főszereplője volt a savanyúságnak amit mama tett el. Imádom, kösz a posztot!
sz2laci
Ed:
Azt gyanítom, hogy ökörszív paradicsom, azért ilyen – legalábbis ami nekem van a kertben, az így néz ki.
szerintem ez inkább marmande fajta lesz:)
régota készülük, hogy kiprobálom ezt a kaját…:)
Koriandermaggal,rózsaborssal, piros paradicsommal és paprikával, hagymával összefőzve isteni finom. Pont ma raktam ki a blogra, amit múlt héten készítettem.
Szia! Láttam a filmet többször is, és mindig ki akartam próbálni :), ráadásul Apukámnál rengeteg a zöld paradicsom. Hamarosan sorra kerítem! Köszi! Üdv, Petra
én is láttam a filmet, na az a vonatos jelenet bakker…:S
A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.
http://noitestkultura.wordpress.com/2011/09/26/az-eretlen-zold-paradicsom-mergezo-lehet/
kicsit keson botorkaltam ide, de a whistle stop szerintem felteteles megallo.
a recept jo, a filmet azonnal megrendeltem
Azért csak óvatosan, már fél kg mérgező is lehet!
http://noitestkultura.com/2011/09/26/az-eretlen-zold-paradicsom-mergezo-lehet/