A The New York Times az egyik legbefolyásosabb amerikai napilap, és ez kimondottan igaz a gasztronómiai rovatára is, amely minden szerdán jelenik meg. A komoly terjedelme: 12 oldal, is jelzi a téma fontosságát (ennek kb. fele hirdetés). Az étteremkritikák sorsdöntőek a vendéglők szempontjából, ha valakiről jót írnak, az utána évekig ebből él, ha viszont nem, annak az eredménye vagy kudarc, vagy háború.
Rövid lapszemle, íme a mai példány néhány témája:
Címlapon: „special issue: summer drinks, summer grilling”, vagyis nyári italok+grillezés, ami különösen aktuális, most, hogy napok óta kb. 35 fok van itt, az utcán mindenki úgy néz ki, mintha strandon lenne, a légkondik pedig lassan felmondják a szolgálatot.
+ Jegeskávé (természetesen nem fagyis, hanem sima, sok jéggel), aminek szerintük a hidegen készített kávé a titka (hm, fura)
Július 23-tól Thaiföld végre exportálhat friss trópusi gyümölcsöket az USA-ba, várják az ananászt, zöld mangót, mangosztánt, stb.
(A cikkek olvasásához ingyenes regisztráció szükséges)
PS. Elnézést, hogy nem válaszolok az e-mailekre, pótolom, amint visszatértem.
Banánsorbet>Mivel a banán európai fogyasztása viszonylag rövid időre tekint vissza, s akkor sokáig csak a gyümölcs természetes ízének élvezetére szoritkozott, ne is nagyon keressünk régi szakácskönyvekben banánrecepteket. Az itt közölt italrecept sincs több fél évszázadosnál, de ha nem is történelmien régi, viszont igen időszerű. Íme: három-négy érett banánt meghámozunk, felszeleteljük, leöntjük 1 liter forró sziruppal (1 liter vízben fél kilogramm cukrot olvasszunk fel). Beleöntjük egy narancs és két citrom kifacsart levét, szitán áttörjük, félig megfagyasztjuk, majd két pohárka jó fajta konyakot öntünk hozzá, s poharakba töltve szolgáljuk fel. >>Egészségükre!